2017-10 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 66

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2017-10 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 66

Wikimedia Conferentie Nederland 2017[bewerken]

'Facts matter' - vooral binnen de Wikimedia-beweging. Hoe blijft Wikipedia die betrouwbare online encyclopedie wanneer in de wereld minder waarde gehecht lijkt te worden aan het belang van feitelijke juistheid?

Tijdens de 10e Wikimedia Conferentie op zaterdag 4 november wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Toekomstige en bestaande bewerkers van de online encyclopedie, ICT-ers, journalisten, media-experts en medewerkers van musea, bibliotheken, archieven en educatieve instellingen komen bij elkaar om de toekomst van Wikipedia als vrij toegankelijke en betrouwbare kennisbron veilig te stellen in een wereld waarin fake news aan de orde van de dag lijkt te zijn. Daarnaast ruim aandacht voor techniek, educatie en projecten waaronder gendergap en wikimed. Bekijk het volledige programma of bestel direct je toegangskaart.

Ook dit jaar in november: #100wikiwomen[bewerken]

29 november 2017 tot 8 maart 2018

De gendergap werkgroep organiseert ook dit jaar weer de #100wikiwomen challenge. De challenge start op 29 november 2017 en duurt tot 8 maart 2018. Gedurende 100 dagen wordt iedere dag een artikel over een vrouw gepubliceerd op Wikipedia. Einddoel is om op 8 maart 2017 (Internationale Vouwendag) 100 nieuwe artikelen te hebben, geschreven door zoveel mogelijk verschillende mensen.

Onder de deelnemers wordt een cadeautje verloot. Doe je mee? Ga dan naar de projectpagina en kies de datum en (als je dat al weet) het artikel waarover je gaat schrijven.

Prijsuitreiking Wiki Loves Monuments 2017[bewerken]

In september liep de zesde editie van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments Nederland. Wiki Loves Monuments wil zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen en vrij beschikbaar maken, zodat op Wikipedia -en elders - het prachtige culturele erfgoed van Nederland goed in beeld kan worden gebracht.

Fotografen werden aangespoord om foto’s van Rijks-, gemeentelijke- en provinciale monumenten in te sturen. Sinds de eerste editie van Wiki Loves Monuments zijn er al veel monumenten gefotografeerd voor Wikimedia Commons. Dit jaar werden de fotografen uitgedaagd om juist die monumenten te fotograferen waarvan nog geen foto op Wikimedia Commons stond. In totaal zijn er 6.022 bestanden door 138 deelnemers ingestuurd (in 2015 waren dit er 4.039 door 121 deelnemers).

De jury heeft zich inmiddels gebogen over alle inzendingen en heeft de winnende foto’s uitgekozen. Op 4 november, tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland in Utrecht zullen de winnende foto’s bekend worden gemaakt. De winnaars hebben inmiddels een uitnodiging gehad om de prijsuitreiking bij te wonen.


Tijd voor Tools: Coordinate Tool[bewerken]

Bijdragen aan Wikipedia of één van de andere Wikimedia-projecten is niet alleen maar handwerk. In de loop der jaren zijn talloze tools, hulpmiddelen en uitbreidingen ontwikkeld om het werk van de Wikipediaan te verlichten. Tijd voor tools belicht iedere maand een ander hulpmiddel; misschien zit er wel iets bij dat je nog niet kende maar waar je altijd al op zat te wachten!

Met de Coordinates Tool kun je met een paar eenvoudige stappen de wikisyntax genereren die nodig is om coördinaten aan een artikel toe te voegen. Nadat je de tool geopend hebt kun je op de kaart het punt aanklikken waarvoor je de coördinaten wilt hebben. Vervolgens wordt je gevraagd naar het type (optioneel) en de regio (optioneel). Bij template kun je invullen waar in het artikel je de coördinaten wilt gebruiken (bovenaan bij de titel, in een infobox). Bij project kun je aangeven voor welk Wikimedia-project de coördinaten bedoeld zijn (op dit moment alleen Commons of NL Wikipedia). Bij pagina kun je de titel van de pagina invoeren waarop je de coördinaten wilt invullen. Klik op edit en de tool opent de pagina en voert de code in. Je kunt de pagina vervolgens op de normale manier verder bewerken en opslaan.

Ook een tool onder de aandacht brengen? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl!

Peiling Strategic direction[bewerken]

Vorige week hebben onze leden een uitnodiging ontvangen om hun mening te geven over de strategische richting van de Wikimedia beweging. De peiling is op 25 oktober afgesloten met positief resultaat. 65% van de leden onderschrijft de strategische richting, 15% stemde tegen en 19% van de leden stemde neutraal. Enkele leden hebben hun overwegingen toegevoegd. Namens Wikimedia Nederland heeft het bestuur haar ondersteuning van de strategie uitgesproken. Individuele bewerkers kunnen hier hun stem nog uitbrengen.

Fotograferen in Botanische tuinen voor Project Natuur - door Nolda Straatman[bewerken]

Hoewel we er vaak niet bij stil staan is er veel waardevolle informatie en beeldmateriaal te vinden in Botanische tuinen of in andere bijzondere tuinen in onze directe omgeving. Om die reden organiseerde Project Natuur een tweetal fotoworkshops. De eerste was in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. Misschien officieel geen botanische tuin, maar zeker de moeite van het fotograferen waard. En op een prachtige zaterdagochtend streken we met drie Wikipedianen en 9 deelnemers neer in Castricum. Er werden prachtige foto’s gemaakt van een verscheidenheid aan natuur in de tuin.

Na het fotograferen hebben wij deelnemers laten zien hoe ze hun foto’s kunnen delen op Wikimedia Commons en hoe ze deze goed vindbaar en bruikbaar kunnen maken voor Wikipedia artikelen. Benieuwd naar het beeldmateriaal? Bekijk ‘Fotoworkshop Tuin van Kapitein Rommel’.

Een week later was het de beurt aan de Hortus Botanicus in Leiden. Een heel andere en veel grotere tuin, waar ook de exotische planten tot de verbeelding spraken en zelfs een wandelende tak op de gevoelige plaat werd vastgelegd. De grootte van de groep was vergelijkbaar met die van een week eerder. Het betrof een gevarieerde groep mensen, die naast biologen, ook bestond uit amateurfotografen, een Wikidata specialist en enthousiaste beginnende gebruikers van Wikipedia. Het was wederom een geslaagde ochtend, waarop het weer iets minder meewerkte, maar waardoor ook uitgebreid in de kassen kon worden gefotografeerd. Het resultaat van alle inspanningen is te vinden via de categorie ‘Photography workshop Hortus Botanicus Leiden’. Kortom twee geslaagde ochtenden natuurfotografie voor Wikimedia Commons!

Wie is wie[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl

Jacqueline Minnema

  • Rol bij Wikimedia Nederland: office manager en financiële administratie
  • Is bij Wikimedia Nederland bezig met: office management en de financiële administratie
  • Is geïnteresseerd in: guilty pleasure: ik beken dat ik verslaafd ben aan ID (Investigation Discovery)
  • Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: mijn twee grote liefdes; mijn echtgenoot en zoon, onze beide grote families bezoeken en feesten/ontmoetingen organiseren (gezamenlijk bereiden en genieten van Indische rijsttafels en het leven vieren). Ik houd van tekenen, wandelen, de bioscoop bezoeken, klassieke films kijken, maar vooral van koken. Als ik niet aan het koken ben dan lees ik over eten. Met name authentiek Indisch koken is mijn grote passie en door mijn oma en moeder met de paplepel ingegeven.
  • Wil nog graag kwijt: ik kijk uit naar de WCN 2017 op 4 november a.s. en hoop jullie daar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Germien Cox

  • Rol bij Wikimedia Nederland: medewerker communicatie
  • Is bij Wikimedia Nederland bezig met: communiceren o.a. over de Wikimedia Conferentie Nederland
  • Is geïnteresseerd in: het reilen en zeilen van de mens
  • Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: relaxen met mijn gezin, afspreken met vrienden, schilderen en dromen over een eigen teckel
  • Wil nog graag kwijt: ik kijk er naar uit om jullie beter te leren kennen en samen te werken aan mooie projecten.

De nieuwsbrief op je Wikipedia-overlegpagina ontvangen?[bewerken]

Wil je deze nieuwsbrief op je Wikipedia-overlegpagina ontvangen? Dat kan. Schrijf je hier in en ontvang de nieuwsbrief op je overlegpagina. Zo kunnen we je op de hoogte houden van de activiteiten van Wikimedia Nederland en de ontwikkelingen in de Wikimedia-beweging.

Wanneer je voortaan de nieuwsbrief niet meer via de mail wilt ontvangen, vergeet je dan niet af te melden voor de nieuwsbrief die wordt toegezonden per mail.

Extra aandacht nodig?[bewerken]

Ben je bezig met een Wikimedia-project wat je graag extra onder de aandacht wilt brengen? Stuur een mailtje naar info@wikimedia.nl en wij zullen ons best doen om het nieuws onder de aandacht te brengen via de website, nieuwsbrief of een van onze social media kanalen. Vergeet niet ons te volgen op Facebook, Twitter, Linkedin en/of YouTube zodat je niets mist van andere interessante projecten!

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike