Naar inhoud springen

2017-07 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 63

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2017-07 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 63

Fotocollectie over Syrië op Wikimedia Commons[bewerken]

Syrië is al jarenlang het toneel van een bloedige burgeroorlog waarin honderdduizenden doden vielen, miljoenen mensen zijn gevlucht en hele steden zijn verwoest. De foto’s die het Nationaal Museum van Wereldculturen recent aan Wikimedia Commons doneerde laten een ander beeld zien. Deze foto’s, voor een groot deel gemaakt in de jaren ‘80, tonen mensen die bezig zijn met hun dagelijkse werk, straatbeelden van steden die inmiddels door oorlog verwoest zijn, en kunst- en andere objecten uit de collectie van het museum. Juist het historische karakter van de foto’s maakt deze collectie waardevol voor Wikimedia Commons. De upload bestaat uit 352 foto’s en kan hier geraadpleegd worden. De upload valt samen met een fototentoonstelling in het NMvW over Aleppo.

Tijd voor tools: Category completer[bewerken]

Bijdragen aan Wikipedia of één van de andere Wikimedia-projecten is niet alleen maar handwerk. In de loop der jaren zijn tools ontwikkeld om het werk van de Wikipediaan te verlichten. Tijd voor tools belicht iedere maand een ander hulpmiddel; misschien zit er wel iets bij dat je nog niet kende maar waar je altijd al op zat te wachten! Ook een tool onder de aandacht brengen? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl.

Wikipedia maakt gebruik van categorieën om artikelen over hetzelfde onderwerp te groeperen. Het categoriseren van artikelen gebeurt handmatig. De Category completer kan hierbij helpen. Vul in ‘Home language’ de taalcode van je Wikipedia in, bijvoorbeeld nl. Vul in ‘Category’ de categorie in die je wilt aanvullen. Klik op OK en kies bij Source language de Wikipedia-taalversie waarmee je de categorie wilt vergelijken. Wat volgt is een lijstje van artikelen die in de gekozen ‘Source language’ wel in de categorie voorkomen, maar in de ‘Home language’ nog niet.

Eerste feministische golf op Wikipedia[bewerken]

Binnenkort start Wikimedia Nederland met een project dat in kaart wil brengen of over de Eerste feministische golf voldoende en goede informatie te vinden is op de Nederlandstalige Wikipedia, op Wikimedia Commons en in WikiData. De Eerste feministische golf is de periode tussen circa 1870 en 1920, toen vrouwen zich toegang verwierven tot het hoger onderwijs, de arbeidsmarkt en het kiesrecht. We doen dit project met steun van de Wilhelmina Drucker Fundatie. De resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt als basis voor contentdonaties en lijsten van aan te maken of uit te breiden artikelen.

Wil jij tijdens onze conferentie spreken?[bewerken]

Zaterdag 4 november vindt onze Wikimedia Conferentie Nederland voor de tiende keer plaats. Dit is de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, vrije kennis en verwante onderwerpen. Het is dé gelegenheid voor sprekers om het publiek met hun onderwerp of project kennis te laten maken. De conferentie heeft drie tracks:

  • Samenwerkingen: deze track informeert over de samenwerkingen tussen de Wikimedia-beweging met bijvoorbeeld musea, scholen en verenigingen
  • Facts matter: een track over de inhoud en kwaliteit van wiki’s en andere websites
  • Community: Wikipedia en haar gemeenschap, andere wiki’s en technische onderwerpen

Ook spreken op de conferentie? Stuur dan je voorstel in voor 20 september.

Wikipedia bewerken? Gewoon doen![bewerken]

Wil je ook Wikipedia bewerken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Bekijk dan onze filmpjes uit de reeks: Wikipedia bewerken? Gewoon doen! Heb jij nog goede ideeën voor nieuwe filmpjes? Laat het ons weten via info@wikimedia.nl.

Themaweek Nederland en de wereld[bewerken]

Nederland kent een koloniaal en een handelsverleden, waarbij er vele eeuwen interactie is geweest met landen verspreid over de wereld. Met verschillende landen is door deze eeuwenlange interactie gemeenschappelijk erfgoed ontstaan. Eén van de bekendste Nederlandse handelsonderneming was de Verenigde Oost-Indische Compagnie ofwel de VOC.

In de week van 19 juni t/m 26 juni was de VOC het onderwerp van de Wikipedia themaweek. Iedereen die geïnteresseerd was kon meedoen aan de themaweek door een Wikipedia-artikel te schrijven of aan te vullen. Door 9 deelnemers werden totaal 39 artikelen werden aangevuld of aangemaakt, waarvoor dank!

Maak nu alvast foto’s Wiki Loves Monuments[bewerken]

Ga je op vakantie in Nederland, naar de Nederlandse Antillen of Suriname? Vergeet dan niet je camera in te pakken en foto's te maken voor de Wiki Loves Monuments fotowedstrijd. Of je nu in Nederland, Suriname, Sint-Maarten, Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint-Eustatius of Saba op vakantie gaat, alle foto's van monumenten kun je in september insturen voor de fotowedstrijd. Lees verder.

Oproep: Juryleden schrijfwedstrijd Wikipedia[bewerken]

Sinds 2004 wordt er jaarlijks een schrijfwedstrijd georganiseerd op de Nederlandstalige Wikipedia. Het doel is om bewerkers te stimuleren om nieuwe kwaliteitsartikelen te schrijven voor de encyclopedie. De hoofdprijs is een gouden pen en eeuwige roem. In het najaar van 2017 wordt de wedstrijd weer georganiseerd en de organisatie is op zoek naar juryleden met kennis van de encyclopedie en gevoel voor de Nederlandse taal. Zie jij jezelf wel in de jury zitten? Neem dan contact op met Ciell via ciell at wmnederland.nl.

Blog Sandra Fauconnier - Wikimedia Hackathon in Wenen[bewerken]

Van 19 tot 21 mei 2017 was de jaarlijkse Wikimedia-hackathon. Zo’n hackathon of ‘hack-marathon’ is een informele werkbijeenkomst van ‘techneuten’. Meer dan 100 software-ontwikkelaars hebben in Wenen drie dagen lang intensief kennis uitgewisseld en samengewerkt. Sandra Fauconnier was erbij en schreef deze blog.

14-27 augustus themaweek Natuurgebieden[bewerken]

In de laatste twee weken van augustus organiseert de projectgroep van Project Natuur een themaweek met als onderwerp Natuurgebieden en Bioreservaten. Niet alleen kunnen de gebieden beschreven worden (incl Natura 2000 gebieden), maar ook informatie over de planten en dieren die deze gebieden bevolken doet mee. Natuurliefhebbers en geïnteresseerden kunnen Wikipedia weer verrijken met artikelen over natuur. Denk hierbij aan schrijven van nieuwe artikelen en/of het aanpassen en uitbreiden van bestaande artikelen. Ben je geen schrijver? Lever dan je bijdrage door foto’s, filmpjes of geluidsfragmenten toe te voegen aan Wikimedia Commons en voeg deze toe aan een Wikipedia artikel waar deze nog ontbreken. Je maakt met je deelname kans op een leuke prijs. Dus zet het vast in je agenda! Meer informatie over de themaweek lees je op de projectpagina.

Wiki Loves Public Space[bewerken]

Op 1 juli is de fotowedstrijd Wiki Loves Public Space gestart, een initiatief van Wikimedia België. In juli én augustus 2017 kun je deelnemen door zelfgemaakte foto's van moderne gebouwen, kunstwerken, erfgoedmonumenten en herdenkingsmonumenten, die zich in de openbare ruimte in België bevinden te uploaden.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike