2017-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 62

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2017-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 62

Tijd voor tools: Snel de beste foto vinden met FastCCI[bewerken]

Bijdragen aan Wikipedia of één van de andere Wikimedia-projecten is niet alleen maar handwerk. In de loop der jaren zijn tools ontwikkeld om het werk van de Wikipediaan te verlichten. Tijd voor tools belicht iedere maand een ander hulpmiddel; misschien zit er wel iets bij dat je nog niet kende maar waar je altijd al op zat te wachten! Ook een tool onder de aandacht brengen? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl.

Op Wikimedia Commons staan meer dan 38 miljoen bestanden. Soms is het dan ook moeilijk om de beste of meest geschikte afbeelding over een onderwerp te vinden. Hierbij kan FastCCI helpen. Dit is een uitbreiding die binnen een categorie (bijvoorbeeld Category:Amsterdam) zoekt naar afbeeldingen die door de Wikimedia-gemeenschap zijn aangemerkt als bijzonder waardevol, en die vaak ook nog eens van hoge technische en esthetische kwaliteit zijn.

Je kunt de uitbreiding activeren als je een Wikimedia-gebruikersaccount hebt. Ga daarvoor op Wikimedia Commons, klik rechtsboven op Voorkeuren, klik de tab Uitbreidingen aan en vink daar onder Verbeterde navigatie FastCCI aan (als deze niet al aangevinkt staat). Klik onderaan de pagina op ‘Opslaan’. Als je nu naar een categorie-pagina op Wikimedia Commons gaat, zul je rechtsboven een knop ‘Good pictures’ zien. Klik hierop en de tool begint met zoeken!

Nederlandse begraafplaats van Chinsurah gedocumenteerd voor Wikimedia Commons[bewerken]

Nederland en de wereld
Van de 17de tot de 19de eeuw was Chinsurah (India) een Nederlandse kolonie. Op 9 april en 14 mei organiseerden de West Bengal Wikimedians twee fotodagen om de Nederlandse begraafplaats van Chinsurah te documenteren voor Wikimedia Commons. Dit resulteerde in meer dan 340 foto’s van de begraafplaats. Niet tevreden met enkel fotograferen, hebben de West Bengal Wikimedians een projectpagina aangemaakt om ook Wikidata en Wikipedia te verrijken met informatie over de geschiedenis van Chinsurah.

Project natuur gaat de tuin in[bewerken]

De temperatuur loopt op en de eerste bomen en planten staan in bloei, een prima moment om lekker de natuur in te gaan. Project natuur organiseert samen met De Tuin van Kapitein Rommel de activiteit: QRpedia.

Ken je dat gevoel dat je naar een plant staat te kijken en denkt: ‘Daar zou ik wel eens wat meer over willen weten?’. Daar gaan we met het project QRpedia bij helpen! Door vrijwilligers van de Tuin van Kapitein Rommel zijn bordjes met QR-codes geplaatst. Een QR-code (Quick Response) is een vierkantje met zwarte en witte vlakjes. Als je een QR-code scant met de smartphone dan word je naar een website geleid, in dit geval Wikipedia. Op Wikipedia kom je dan direct terecht bij de gezochte plant en kom je meer te weten over die plant.

Het project is sinds 4 mei in de Tuin van Kapitein Rommel te vinden en zal een aantal maanden blijven staan. Ga je naar de Tuin van Kapitein Rommel? Vergeet dan niet om je smartphone met daarop een QR-code scanner mee te nemen.

4 november 2017 - de tiende Wikimedia Conferentie Nederland[bewerken]

WCN 2006
WCN 2016

Ruim 10 jaar geleden, in september 2006, was de eerste conferentie bij La Vie in Utrecht. 45 deelnemers waren hierbij aanwezig. Sindsdien zagen we locaties wisselen, aantal deelnemers toenemen en een heel gevarieerd aanbod aan sprekers voorbij komen. Wij hopen jullie allemaal zaterdag 4 november te mogen verwelkomen bij de speciale tiende editie.

Dit is tevens de laatste keer dat de WCN op de vertrouwde locatie Meeting Plaza zal plaatsvinden. Begin volgend jaar gaat onze trouwe sponsor verhuizen naar een nieuwe locatie.

Het organisatieteam is gestart met de voorbereidingen en is op zoek naar sprekers. De conferentie is dé gelegenheid om het publiek met je onderwerp of project kennis te laten maken. Wij nodigen iedereen met een idee voor een presentatie, workshop of discussie uit om een voorstel in te dienen . Wij houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen via de speciale conferentie pagina op onze website.

Schrijf mee over de VOC[bewerken]

Nederland en de wereld
Op zaterdag 10 juni organiseert het Nationaal Archief samen met Wikimedia Nederland een Wikipedia-VOC-schrijfworkshop. Het Nationaal Archief bewaart een belangrijk deel van het wereldwijd verspreide VOC-archief. Een groot aantal schatten uit dit archief is tot 7 januari 2018 te zien in de tentoonstelling De Wereld van de VOC. Samen met het Nationaal Archief organiseren we daarom een schrijfworkshop en een themaweek, waarbij we meer informatie en beelden over VOC (gerelateerde) onderwerpen aan Wikipedia toevoegen.

VOC-schrijfworkshop
In de schrijfworkshop van 10 juni staan de volgende thema’s centraal: kaarten en kaartenmakers en vrouwen en de VOC. Ter inspiratie krijgen deelnemers een rondleiding door de tentoonstelling. Het volledige programma is te vinden op onze website.

Themaweek
In de week van 19 juni t/m 26 juni is de VOC het onderwerp van de Wikipedia themaweek. Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen aan de themaweek door een Wikipedia-artikel te schrijven of aan te vullen. De VOC-archieven van het Nationaal Archief, UNESCO werelderfgoed sinds 2003, zijn een geweldige bron om te gebruiken tijdens de themaweek.

Mind of the Universe meets Wikipedia[bewerken]

Vanaf mei 2017 zendt de VPRO een tiendelige documentaireserie The Mind of the Universe uit. In de serie nemen vooraanstaande wetenschappers over de hele wereld ons mee langs en over de grenzen van de wetenschap. Uniek aan deze serie is dat al het filmmateriaal gedownload en gebruikt mag worden onder een Creative Commons licentie.

Op een speciaal ontworpen platform zijn alle interviews - en al het niet gebruikte materiaal - terug te vinden. Dankzij een financiële bijdrage van de Wikimedia Foundation kan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een serie activiteiten organiseren om te zorgen dat het materiaal optimaal beschikbaar komt voor de Wikimedia-projecten.

Gendergap activiteiten in juni[bewerken]

Het gendergap project zet zich in om meer informatie over vrouwen op Wikipedia en andere Wikimedia-projecten te krijgen. In juni zijn er diverse bijeenkomsten waar je aan kunt sluiten om meer te weten te komen over de gendergap en hoe jij je steentje bij kunt dragen:

Klik op de linkjes om meer te lezen over de bijeenkomsten en schrijf je in!

De meest gelezen artikelen op Wikipedia[bewerken]

Veel lezers gebruiken Wikipedia om achtergrondinformatie te vinden over actualiteiten. Zo zien we bij meest gelezen artikelen vaak een directe link met het nieuws in die week of met TV programma’s die worden uitgezonden. Wil je eens meekijken naar de trends? Dat kan op deze pagina.

Volg ons ook op social media[bewerken]

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws binnen de Wikimedia-beweging en meedoen aan leuke winacties of reageren op stellingen? Volg ons dan ook op social media. Naast Facebook en Twitter zijn we ook op YouTube te vinden. Op ons kanaal kun je alle filmpjes uit de videoserie: Wikipedia bewerken? Gewoon doen, nog eens terugkijken en ook de live uitzendingen van de verschillende workshops staan online.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike