Naar inhoud springen

2017-03 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 60

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2017-03 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 60

Volgorde graag laten staan!

Platform Nederland en de Wereld is online

[bewerken]

Na enkele maanden van voorbereiding lanceerde Wikimedia Nederland begin maart het uitwisselingsplatform voor gedeeld niet-Europees cultureel erfgoed. Het gaat dan vooral om materiaal in Nederlandse archieven, musea en bibliotheken dat relevant is voor mensen in landen waar Nederland historische banden mee heeft. Doel van het platform is om te stimuleren dat er wereldwijd meer gebruik wordt gemaakt van materiaal uit Nederlandse collecties rondom niet-Europese landen.

Het platform wil met name contacten leggen tussen Nederlandse instellingen en de wereldwijde Wikimediabeweging. Maar het platform staat open voor iedereen die op zoek is naar niet-Europees cultureel erfgoed in Nederlandse collecties en is dus ook relevant voor onderwijs en onderzoek. Het platform is eenvoudig in gebruik. Door het aanmaken van een account kan men reageren op bestaande berichten en nieuwe berichten plaatsen. Daarnaast is er voor instellingen een speciale optie ingebouwd die resultaten zichtbaar maakt voor een groot publiek.

Het Nederland en de Wereld Uitwisselingsplatform maakt onderdeel uit van het project Nederland en de wereld. Het platform is ontwikkeld met een subsidie van DEN.

Wikipediatraining voor Syrische vluchtelingen

[bewerken]

Veertien Syrische vluchtelingen kregen op 10 maart in Zwolle instructie in het bewerken van de Arabische Wikipedia. De training was een initiatief van Farah Mustaklem, actief lid van Wikipedians of the Levant-groep, die voor zijn werk regelmatig in Nederland is. Hij had Wikimedia Nederland benaderd met het aanbod om een training te geven. Wikimedia Nederland zocht daarvoor samenwerking met de vrijwilligersorganisatie SYVNL, die zich inzet voor de integratie van Syrische vluchtelingen.

Wiki Loves Monuments 2017 zoekt partners en sponsoren

[bewerken]

Wikimedia Nederland wil met de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed beeld krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland.

Sinds de eerste editie in 2010 is Wiki Loves Monuments uitgegroeid tot een internationale wedstrijd. Dit jaar organiseren we ook weer Wiki Loves Monuments in Nederland. We zijn op zoek naar partners en sponsoren voor lokale activiteiten en natuurlijk voor prijzen voor de meest prachtige foto’s. Interesse? Neem dan contact op met Denise Jansen via info@wikimedia.nl.

Wikimedia Commons verrijkt met Iconographia Zoologica

[bewerken]

Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, is begin deze maand verrijkt met ruim 26.500 dierenafbeeldingen uit de Artis Bibliotheek. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de Iconographia Zoologica, een verzameling dierkundige illustraties. De Artis Bibliotheek aan de Plantage Middenlaan is onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Naast prenten – vaak handgekleurd en afkomstig uit publicaties uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw – bevat de verzameling ook originele tekeningen. De huidige verzameling is tot stand gekomen in de jaren 1881–1883.

Wikimedia Nederland organiseerde in samenwerking met de Bijzondere Collecties een wedstrijd waarbij mensen werden opgeroepen om afbeeldingen toe te voegen aan relevante artikelen op Wikipedia. Dat kan de Nederlandstalige Wikipedia zijn, maar ook een van de talrijke andere taalversies. De wedstrijd – in Wikipedia-termen een ‘afbeeldingssprint’ – liep van 15 t/m 29 maart. Zeven deelnemers hebben er voor gezorgd dat 1.927 tekeningen een plekje hebben gekregen op Wikipedia.

Zeldzame tekeningen van Frans Post op Wikimedia Commons

[bewerken]

Frans Post (1612-1680) was een Haarlemse schilder uit de Hollandse School. Van 1636 tot 1644 reisde hij in opdracht van Johan Maurits van Nassau-Siegen naar Brazilië om daar de bevolking, de natuur en het landschap vast te leggen. In deze periode maakte hij onder andere schetsen en tekeningen van dieren. Deze gebruikte hij waarschijnlijk later als studies voor zijn schilderijen. Recent zijn 34 van deze tekeningen in het Noord-Hollands Archief ontdekt. Het archief heeft de gedigitaliseerde tekeningen nu via Wikimedia Commons beschikbaar gesteld voor hergebruik.

6 april: Wikikring Twente

[bewerken]

In het kader van het programma Wikipedia in de Openbare Bibliotheek organiseert de Bibliotheek Hengelo een maandelijks terugkerende Wikikring. Ze gaan graag samen met jou in groepsverband aan de slag met het verrijken van Wikipedia. Bij de meet-ups ontmoeten je andere geïnteresseerden, leer je meer over schrijven, bronnenonderzoek en andere aspecten van Wikipedia. In eerste instantie is het idee om over Twente te schrijven, maar ongetwijfeld ontstaan er in de groep andere ideeën waarmee ze ook aan de slag kunnen. Het gaat daarbij vooral om het offline plezier van online kennisdeling.

De bijeenkomsten vinden plaats in de openbare bibliotheek vestiging Hengelo Stad (Beursstraat 34) van 19:30-21:30 uur. Meer weten, of geïnteresseerd om de bijeenkomst bij te wonen? Meld je dan aan via de website van de bibliotheek.

8 april: Wikipedia-sessie over vrouwelijke hoogleraren bij KNAW

[bewerken]

Wikimedia en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) slaan de handen ineen om ruim baan te geven aan vrouwelijke onderzoekers op Wikipedia. Op zaterdag 8 april opent de KNAW haar deuren aan de Kloveniersburgwal 29 voor een Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke hoogleraren.

De middag is toegankelijk voor beginnende én gevorderde schrijvers. Deelname is gratis, inschrijving vooraf is verplicht (er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar). lees verder

21 april: Gendergap WikiVrijdag bij Atria

[bewerken]

Eens per maand is er bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis op vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 een bijeenkomst om in hun bibliotheek met bronnen bij de hand te werken aan Wikipedia, Commons of Wikidata. Je bent van harte welkom om aan te schuiven in Amsterdam. Geef wel even aan dat je komt via het inschrijfformulier.

Enquête nieuwsbrief

[bewerken]

Met de nieuwsbrief van Wikimedia Nederland informeren we lezers met nieuwtjes over onze projecten, over activiteiten en komende evenementen. Wij willen graag weten hoe jij onze nieuwsbrief waardeert. We stellen het op prijs als je onze enquête invult.

Algemene Ledenvergadering Wikimedia Nederland

[bewerken]

Graag nodigen we onze leden uit voor de Algemene Ledenvergadering op zaterdag 22 april a.s. De vergadering is bij Se7en, Mariaplaats 7 in Utrecht en start om 13:30 uur. Op de agenda staan het Jaarverslag over 2016, de verkiezing van een nieuw bestuur, en een discussie over mogelijke aanpassing van statuten en huishoudelijk reglement.

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike