Naar inhoud springen

2017-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 59

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2017-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 59

Workshop Wikimedia Commons en auteursrechten[bewerken]

Wikimedia Nederland ontwikkelt workshops waar vrijwilligers hun technische vaardigheden en kennis delen met anderen. Op donderdagavond 2 maart staat de workshop in het teken van Wikimedia Commons en auteursrechten. Dat is soms ingewikkeld materie. Wat mag? Wat niet? Hoe ga je om met Amerikaanse wetgeving? Binnen de bijeenkomst houden we het praktisch. Daarom gaan we bekijken wanneer content geplaatst mag worden op Commons en hoe je dit vervolgens aanpakt. Ook gaan we aan de slag met interessante voorbeelden uit de praktijk.

We starten de avond om 18:30 uur op het kantoor van Wikimedia Nederland (Mariaplaats 3, Utrecht). Wij zorgen voor eten en drinken. Opgeven voor deze workshop kan via het inschrijfformulier, voor overige vragen kun je contact met ons opnemen via info@wikimedia.nl. Het is ook mogelijk om de workshop online te volgen, vul hiervoor wel het inschrijfformulier in.

Activiteiten rondom Internationale Vrouwendag[bewerken]

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het kader van deze dag besteden we in maart op Wikipedia extra aandacht aan de vrouw. Er zijn diverse bijeenkomsten in het land waar je aan kunt schuiven én er zijn online activiteiten. Lees er meer over op de actiepagina.

Waarom deze actie? Wikipedia bevat veel informatie over onderwerpen zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. Wat we missen is informatie over onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden. Het aantal biografieën over vrouwen is relatief laag en uitgebreide artikelen over vrouwengeschiedenis missen. Help jij ook mee om de informatie over vrouwen op Wikipedia uit te breiden?

Oproep kandidaat-bestuursleden[bewerken]

Wikimedia Nederland is op zoek naar kandidaten voor een bestuursfunctie bij de Vereniging Wikimedia Nederland. De vereniging is opgericht in 2006 met als doelstelling “het bevorderen van het verzamelen en ontsluiten van vrije en/of vrij toegankelijke informatie”. De activiteiten richten zich vooral op ondersteuning van de vrijwilligers en de bewerkers van Wikipedia en haar zusterprojecten. Wikimedia Nederland is door de Wikimedia Foundation erkend als een officieel onderdeel (chapter) van de wereldwijde Wikimedia-beweging. Tijdens de Algemene ledenvergadering op zaterdag 22 april 2017 zal de vereniging een nieuw bestuur kiezen voor de periode 2017 ­-2019. Wilt u zich kandidaat stellen?

Hoeveel tijd kost het bestuurslidmaatschap, en wat verwacht de vereniging van u?

Bekend zijn met het bewerken van Wikipedia (of een van de zusterprojecten) is een pre, goede kennis van het Engels is een pre. Maar echt belangrijk is:

  • toewijding aan ons gedachtegoed van vrije kennis
  • constructief meedenken
  • beslissingen nemen
  • in een team taken oppakken en uitvoeren

Tijdsinvestering

Het bestuurswerk vergt 4 tot 8 uur per week, afhankelijk van de functie. Het bestuur vergadert 10 keer per jaar op een doordeweekse avond, de ene keer op kantoor in Utrecht, de andere keer via Skype. Daarnaast wilt u natuurlijk graag aanwezig zijn bij sommige evenementen die Wikimedia Nederland organiseert, om in contact met de leden te blijven. We bieden een gevarieerde uitdaging en verder:

  • u kunt uw naam verbinden aan de steunvereniging van één van de top-tien-websites van de wereld
  • u leert mensen kennen die van kennis houden
  • uw vrijwilligerswerk helpt om mensen toegang tot vrije kennis te geven

Neem contact op met het bestuur, bijvoorbeeld via voorzitter@wmnederland.nl en/of lees de oproep.

Gezocht: bijdragers Wikinieuws[bewerken]

ingezonden door Wikinieuws projectgroep

Sinds 19 januari wordt er gewerkt aan een herstart van de Nederlandstalige versie van Wikinews, die momenteel in de Incubator (testomgeving) van de Wikimedia Foundation staat. 'Wikinieuws' is een wiki waarbij je zelf nieuwsberichten kan schrijven. Enkele gebruikers gingen het engagement aan om het project nieuw leven in te blazen.

Om een doeltreffende en succesvolle start te maken is het project nog op zoek naar extra bijdragers. Voel je je geroepen? Wikinieuws is momenteel nog een testproject, maar er wordt getracht het project weer een volwaardige plaats binnen Wikimedia te geven.

Benieuwd naar het verdere verloop of interesse in deelname? Bekijk de startpagina van Wikinieuws voor alle info. Hoe je een artikeltje schrijft kun je hier lezen. Daarnaast kan je Wikinieuws ook volgen op de Facebookpagina. Discussiëren over het project kan in de Redactieruimte. Hopelijk tot gauw!

Tijd voor Tools: Cat-a-lot[bewerken]

Bijdragen aan Wikipedia of één van de andere Wikimedia-projecten is niet alleen maar handwerk. Er zijn talloze tools, hulpmiddelen en uitbreidingen ontwikkeld om het werk van de Wikipediaan te verlichten. Tijd voor tools belicht iedere maand een ander hulpmiddel; misschien zit er wel iets bij dat je nog niet kende maar waar je altijd al op zat te wachten! Ook een tool onder de aandacht brengen? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl.

Cat-a-lot is een hulpmiddel voor Wikimedia Commons waarmee op eenvoudige wijze categorieën aan mediabestanden kunnen worden toegewezen. Door toevoegen van categorieën worden de mediabestanden beter vindbaar. Bewerkers kunnen Cat-a-lot op Commons activeren via Voorkeuren > Uitbreidingen > Hulpmiddelen voor categorieën. Daarna verschijnt op Commons op categoriepagina’s een knop in de rechterbenedenhoek waarmee Cat-a-lot opgeroepen kan worden. Door meerdere afbeeldingen tegelijk te selecteren kunnen deze nu snel aan een nieuwe categorie worden toegewezen worden, of uit een categorie verwijderd worden. De gebruiksinstructies kun je hier nalezen.

Vrijwilligers Vacature project natuur[bewerken]

Heb jij een affiniteit met de natuur? Wil jij de kennis die je hebt delen met de hele wereld? Kom dan ons Wikimedia Project Natuur team versterken!

Project Natuur bestaat sinds 2014 op de Nederlandstalige Wikipedia en zet zich in voor informatie over natuur op de encyclopedie. We hebben in het verleden onder andere schrijfweken georganiseerd, beelddonaties verwerkt op Wikimedia Commons en evenementen georganiseerd waarin we mensen leerden om te gaan met Wikimedia en haar projecten. Bekijk de volledige vacature op onze website.

Rapportage van activiteiten Wikimedia Nederland[bewerken]

Elke maand produceert Wikimedia Nederland een activiteitenrapport voor de internationale gemeenschap. Puntsgewijs wordt (in het Engels) vermeld waar we die maand mee bezig zijn geweest. Het rapport is voor iedereen in te zien, het rapport over januari is nu beschikbaar.

Doneer aan Wikimedia Nederland[bewerken]

Toegang tot kennis is essentieel om je weg te vinden in de wereld. Voor school of studie, om bij te blijven in je beroep, maar ook om het nieuws te begrijpen, of goede keuzes te maken over politiek, geld of gezondheid. Vrije toegang tot betrouwbare kennis is waar het bij Wikimedia Nederland om draait.

De Wikimedia-beweging (en Wikipedia) zijn helemaal afhankelijk van giften: er staat geen reclame op Wikipedia en we krijgen geen subsidie van de overheid. Dat geldt ook voor Wikimedia Nederland. Draag jij vrije kennis ook een warm hart toe? Help mee met een donatie.

Lees meer over doneren aan Wikimedia Nederland.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike