Naar inhoud springen

2017-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 58

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2017-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 58

Oproep kandidaat-bestuursleden[bewerken]

In april 2017 zal de vereniging een nieuw bestuur kiezen voor de periode 2017 - 2019. Wilt u zich kandidaat stellen? Hier vindt u nadere informatie. Frans Grijzenhout (voorzitter)

Bijzondere collectie glasnegatieven op Wikimedia Commons[bewerken]

Jan Goedeljee (1824-1905) was een Leidse fotograaf die veel foto’s gemaakt heeft van Leiden en omgeving. Deze bijzondere collectie van glasnegatieven is in het bezit van Erfgoed Leiden en Omstreken en de gedigitaliseerde collectie is nu door hen beschikbaar gesteld op Wikimedia Commons. In de collectie komen bekende Leidse plekken zoals de Morspoort en het Academiegebouw langs, maar ook sindsdien afgebroken gebouwen zoals het oude postkantoor aan de Breestraat of het station. De upload werd verzorgd door Erik Zachte, die daarbij gebruik maakte van Pattypan en een speciaal geschreven script voor de conversie van de metadata. De collectie kan hier geraadpleegd worden.

De Hortus Leiden doneert bijzondere illustraties aan Wikimedia Commons[bewerken]

De Hortus botanicus Leiden ontving dit jaar van een hortusvriend het prachtige platenboek Flora van H. Witte uit 1868. Heinrich Witte was een Nederlands botanicus en schrijver. Na jaren bij zijn vader gewerkt te hebben in de Hortus Botanicus in Rotterdam werd hij in 1853 aangesteld als eerste tuinier bij de Hortus botanicus in Leiden. Witte schreef verschillende boeken waaronder Flora. De 75 getekende illustraties uit het boek zijn afkomstig van Abraham Jacobus Wendel.

De illustraties waren al te vinden op het internet, maar dankzij deze donatie zijn ze nu ook in hoge resolutie beschikbaar en voor iedereen te gebruiken. Bekijk alvast een deel van de vrijgave op Wikimedia Commons.

Doe mee: #100WikiWomen challenge[bewerken]

Sinds 29 november 2016 wordt er iedere dag een artikel over een vrouw gepubliceerd op Wikipedia. De actie is een groot succes en loopt tot Internationale Vrouwendag op 8 maart - dan zijn er 100 vrouwen toegevoegd. Er is nog ruimte om aan te sluiten, je kunt vooraf een datum reserveren waarop je jouw artikel publiceert. Doe je mee?

Nederland en de wereld[bewerken]

Ruim 2600 afbeeldingen van gebouwen en erfgoed van over de hele wereld geupload

Eind november was de eerste grote upload van afbeeldingen naar Wikimedia Commons in het kader van het project Nederland en de wereld een feit. Het gaat om 2,641 historische foto’s uit de Temminck Groll collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De collectie bestaat uit foto’s van gebouwen en erfgoed in verschillende landen in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. De Nederlandse architect en architectuurhistoricus Coen Temminck Groll (1925 – 2015) heeft deze foto’s gemaakt tijdens zijn reizen en studie van gedeeld cultureel erfgoed. Deze reizen vonden (voornamelijk) plaats in de jaren 1960 en 1970. Temminck Groll werkte zijn hele leven aan het onderwerp gedeeld Cultureel Erfgoed en heeft er veel over gepubliceerd.

Alle hulp met toevoegen van deze afbeeldingen bij Wikipedia artikelen, nieuwe artikelen, Wikidata items, monumentenlijsten, categorieën toevoegen etc is welkom. Spinster heeft de upload verzorgd die inmiddels in Ghana is opgemerkt.

Wie is wie[bewerken]

Naam of gebruikersnaam Michelle van Lanschot – Mtmlan84
Eerste bewerking 26 mei 2014
Rol Wikipedian in Residence voor Erfgoed Gelderland. Is bezig zeven kleine Gelderse erfgoedinstellingen te helpen bij het toegankelijk maken van hun materiaal op de verschillende Wiki-projecten. Aan de hand van de bevindingen tijdens dit project komt er een handleiding tot stand waarmee meer kleine erfgoedinstellingen zelfstandig aan de slag kunnen met het delen van hun materiaal.
Is geïnteresseerd in verhalen in vele vormen
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met auteursrecht, rommelmarkten afstruinen en lezen
Wil nog graag kwijt Wil je als coach meehelpen om een Gelderse instelling wegwijs te maken op de Wiki's? Laat het me weten!

Wikimania Scholarships[bewerken]

De jaarlijkse internationale bijeenkomst van Wikimedia is dit jaar van 9-13 augustus in Montréal, Canada. Het is nu mogelijk om hiervoor een beurs aan te vragen bij de Wikimedia Foundation als je wilt deelnemen aan Wikimania. De deadline is 20 februari 2017. Wikimedia Nederland zal zelf ook beurzen beschikbaar stellen. De aankondiging daarvan volgt vermoedelijk eind maart, als bekend is wie een WMF-reisbeurs heeft gekregen.

Schrijfweken op Wikipedia[bewerken]

Van 24 december 2016 tot 8 januari 2017 waren er schrijfweken over Noorwegen op Wikipedia. De resultaten zijn indrukwekkend, er zijn onder andere 36 artikelen aangevuld en 406 artikelen zijn nieuw aangemaakt. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe schrijfweken? Vul dan je gebruikersnaam in op de verzendlijst, je krijgt dan een aankondiging wanneer er een nieuwe schrijfweek start.

Gendergap WikiVrijdagen[bewerken]

Al 16 keer organiseerde de gendergap werkgroep een bijeenkomst op WikiZaterdag. Dat zijn middagen waarbij we op locatie samenkomen om gezamenlijk te werken aan Wikipedia of andere Wiki-projecten. Het is de ideale gelegenheid om kennis te maken met andere enthousiaste mensen die bijvoorbeeld Wikipedia bewerken.

Dit jaar introduceren we een extra variant; de WikiVrijdagen. Samen met Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis organiseren we iedere derde vrijdag van de maand een WikiVrijdag bij Atria in Amsterdam. Er is dan een vrijwilliger van Wikimedia Nederland aanwezig om je te helpen met je eerste stappen, of je verdere stappen, op de online encyclopedie Wikipedia. Lees verder

Nieuwjaarsbijeenkomst 2017[bewerken]

Voor onze nieuwjaarsbijeenkomst waren we op 21 januari waren we te gast bij Museum Volkenkunde in Leiden. We verwelkomden ruim tachtig deelnemers, die allen aanwezig waren bij de uitreiking van de WikiUilen, de oscars voor Wikipedianen. Het overzicht met winnaars is hier te bekijken. Ook werden de prijswinnaars van de Wikipedia schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Deze schrijfwedstrijd op de Nederlandstalige Wikipedia is een uitdaging waarbij schrijvers om het beste encyclopedische artikel strijden. Een verslag van de wedstrijd en het jurycommentaar is na te lezen in deze blog.

Rita en Dolph Kohnstamm hadden een bijzondere aankondiging: een deel van het Cultureel Woordenboek wordt aan de Wikimedia-projecten geschonken. Het gaat dan om de tekst bij de termen die nog niet op de Nederlandstalige Wikipedia staan, bekijk hier het complete overzicht.

Na het formele gedeelte was er gelegenheid om het museum te bezoeken, de dag werd afgesloten met een borrel. Foto’s van de bijeenkomst zijn hier te uploaden en te bekijken.

Ecomare-foto’s op Wikimedia Commons[bewerken]

Het Texelse natuurcentrum Ecomare heeft een grote collectie foto’s over de zeenatuur. Om zoveel mogelijk mensen van deze beelden te laten genieten, heeft Ecomare het rechtenvrije deel van de collectie gedoneerd aan Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Inmiddels is er al meer dan 300 keer een foto van Ecomare aan een artikel van Wikipedia toegevoegd.

Omdat de foto's zijn vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie zijn ze vrij beschikbaar voor iedereen - niet alleen op Wikipedia. Onder de afbeelding op Wikimedia Commons staat precies vermeld welke licentie dat is en wat je moet vermelden als je de afbeelding gebruikt.

Benieuwd? Neem eens een kijkje op zee-gerelateerde pagina’s van Wikipedia, bijvoorbeeld bij de kokkel of de zeepissebed. De kans is groot dat je daar een foto van Ecomare tegenkomt.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike