2016-09 Nieuwsbrief Wikimedia België

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Logo Wikimedia Belgium
Logo Wikimedia Belgium

Nieuwsbrief Wikimedia België - september 2016

Hieronder vindt u de nieuwsbrief van september 2016 van Wikimedia België.

De nieuwsbrief bestrijkt de periode van april tot en met augustus 2016.

Troonstraat 51
1050 Brussel
info@wikimedia.be
www.wikimedia.be
be.wikimedia.org
https://twitter.com/Wikimedia_BE

Komende activiteiten[bewerken]

Fototochten
Fototochten
  • 1-30 september 2016: fotowedstrijd Wiki Loves Monuments, met als doel om het cultureel erfgoed beter te beschrijven op Wikipedia. U bent welkom om foto's van monumenten uit heel België en Luxemburg te uploaden.   Lees meer >>>
    Tijdens de maand van de fotowedstrijd worden er ook fototochten op locatie georganiseerd die toegankelijk zijn voor iedereen. Deze zijn op:
    • 10 september: Gent
    • 11 september: Mechelen
    • 16 september: Antwerpen
    • 21 september: Luik
  • 16-18 september 2016: WikiCon 2016 (de) in Stuttgart, conferentie voor de Duitstalige gemeenschap op Wikipedia en haar zusterprojecten.


  • November 2016: prijsuitreiking Wiki Loves Art en Wiki Loves Monuments, precieze datum wordt nog geprikt.


  • 19 november 2016: Wikimedia Conferentie Nederland in Utrecht, conferentie voor met name de Nederlandstalige gemeenschap op Wikipedia en haar zusterprojecten.


Kort nieuws[bewerken]

  • In de voorbije periode zijn er twee workshops Wikipedia bewerken gegeven aan medewerkers van telecomprovider Proximus. Ook andere organisaties die graag een workshop Wikipedia bewerken wensen kunnen hiertoe ons uitnodigen.
  • Op 18 juni werd de viering van het 15-jarig bestaan van de Nederlandstalige Wikipedia gevierd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar kwam een groot deel van de Nederlandstalige gemeenschap samen, met een rondleiding, diner en uitgebreid de gelegenheid om met elkaar te spreken.
  • Van 22-26 juni vond er in het Italiaanse bergdorpje Esino Lario (ten noorden van Milaan) de 12e editie plaats van de jaarlijkse conferentie van de Wikimedia-beweging, Wikimania.
  • Eind juni vond er in Amsterdam een internationale conferentie plaats voor culturele instellingen met als onderwerp de digitalisering van cultureel erfgoed. Daar waren we samen met Wikimedia Nederland aanwezig om uitleg te geven over hoe Wikipedia en Wikimedia een rol daarin kunnen spelen. Tevens werd op de conferentie door de Nederlandse minister voor onderwijs, cultuur en wetenschap, Jet Bussemaker, de Wikipedia schrijfweken geopend over cultureel erfgoed.
  • Van 19 tot 21 augustus werd in Parijs de eerste WikiConventie voor de Franstalige gemeenschap gehouden. Ook vanuit Wikimedia België was er iemand aanwezig en heeft een tweetal presentaties gegeven, enerzijds over de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke gebruikers op Wikipedia (Engelstalig artikel over de gendergap (en)), anderzijds over de invoering van panoramavrijheid in België (verderop in de nieuwsbrief meer hierover).
  • Gedurende 100 dagen werden 100 topstukken van Brusselse musea onder de aandacht gebracht. Dit is het project van de 100 masters dat in die periode van 18 mei t/m 27 augustus georganiseerd werd door de Brusselse Museumraad. Voorafgaand aan deze periode hadden nog niet alle deelnemende musea een artikel op Wikipedia, maar alle 44 deelnemende musea hebben ondertussen een artikel op zowel de Franstalige als de Nederlandstalige Wikipedia gekregen.


Vereniging[bewerken]

Verenigingsnieuws
Verenigingsnieuws

Na constatering van enkele problemen en het ontvangst van een formele klacht vanuit de Wikimedia Foundation over onze penningmeester, werd er op 6 juli een bijzondere algemene ledenvergadering gehouden om deze ernstige situatie te bespreken. Met alle ten laste gelegde feiten bekeken te hebben, heeft de algemene ledenvergadering besloten om het desbetreffende bestuurslid te ontslaan (verslag). Tevens heeft er een interne audit plaatsgevonden om onvolkomenheden in onze administratie op te sporen en op te lossen.

In 2016 moeten we als Wikimedia-vereniging een rapportage maken om verslag te leggen over het afgelopen jaar. Deze jaarrapportage 2015 bestaat uit een activiteitenverslag en een financieel jaarverslag. Deze rapportages zijn te vinden via:


Educatie[bewerken]

Wikipedia hoort thuis in het onderwijs
Wikipedia hoort thuis in het onderwijs

Al een aantal jaar wordt er in Kortrijk een Wikipediaklas georganiseerd, waarbij de studenten een artikel op Wikipedia schrijven. Ook in het najaar van 2016 gaat er een nieuwe Wikipediaklas van start.

Voor zijn vak ‘Politieke en sociale geschiedenis’ gebruikt docent Benedict Wydooghe (VIVES-Kortrijk) al enkele jaren zijn zogenaamde Wikipediaklas. Studenten krijgen er de opdracht om informatie en kennis te zoeken, te delen en te bediscussiëren en bij te dragen in de vorm van correcties, aanvullingen en een eigen (thematisch) lemma. In 2014 werkte Wydooghe rond het thema de Eerste Wereldoorlog, in 2015 rond het thema Franse Revolutie, de Verlichting en de herdenking van de Slag bij Waterloo. In 2016 kiezen de studenten: ofwel schrijven ze een lemma in de marge van 500 jaar Utopia en Thomas More, ofwel graven ze in de geschiedenis van het sociaal werk in Vlaanderen. Leerkrachten die inspiratie willen opdoen nemen een kijkje op Wikipediaklas. Je krijgt er een stappenplan (mocht je aan de slag willen), er is een overzicht van de leerdoelen, er zijn voorbeelden van ‘afgewerkte’ opdrachten en cursusmateriaal voor vakken zoals ‘Schrijftraining’, ‘Audiovisuele communicatie’ en ‘Cybercrime’.

Culturele instellingen (GLAM)[bewerken]

Love Brussels
Love Brussels
Schrijfsessie in Muntpunt
Schrijfsessie in Muntpunt

Brusselse schrijfweken[bewerken]

Na enkele daden van haat in Brussel in maart, was het in april weer tijd voor liefde, liefde voor de stad Brussel. Van 4 tot en met 17 april organiseerden we in Brussel en op Wikipedia de Brusselse schrijfweken. We riepen bestaande en nieuwe gebruikers op om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beter beschreven te krijgen op Wikipedia. Tevens hebben we 11 schrijfsessies op locatie georganiseerd in Brussel-stad, Anderlecht, Elsene, Jette, Koekelsberg en Sint-Pieters-Woluwe. Hier konden geïnteresseerden terecht om onder begeleiding te werken aan Wikipedia-artikelen en waar ze vragen konden stellen aan ervaren Wikipedia-vrijwilligers. Voorafgaande aan de schrijfweken hebben we drie trainingen gegeven aan bibliotheekmedewerkers in Brussel en voor de studentengroep InfoGroep van de Vrije Universiteit Brussel. Ook werden we uitgebreid ondersteunt door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Allen dank voor de ondersteuning en het mogen gebruiken van jullie faciliteiten!

De schrijfweken zijn een succes geworden en hebben ook tot flink wat media-aandacht geleid. Er hebben 14 nieuwsorganisaties een bericht geplaatst op hun kanaal (krant/radio/tv) en we hebben diverse journalisten en cameraploegen langs gehad.

Ondanks dat dit jaar de focus van de schrijfweken vooral lag op het Nederlands, zijn er in diverse taalversies van Wikipedia artikelen geschreven over het gewest en de stad Brussel. Naast het Nederlands zijn er ook artikelen geschreven in het Frans, Duits, Engels, Grieks, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans en Tsjechisch. In totaal zijn er meer dan 400 artikelen geschreven door meer dan 100 deelnemers. Daarnaast zijn er nog eens zeker 50 artikelen over Brussel sterk verbeterd en zijn er een aantal afbeeldingen van Brussel geüpload.

Ter afsluiting waren er twee momenten georganiseerd waar de deelnemers bedankt werden door Rudi Vervoort (Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en Sven Gatz (Vlaams minister van Cultuur en Brusselse Aangelegenheden).

In het voorjaar van 2017 willen we nieuwe Brusselse schrijfweken organiseren. Ook denken we om schrijfweken te organiseren met als thema Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.

Wiki Loves Art[bewerken]

Logo Wiki Loves Art
Logo Wiki Loves Art
Deelnemer van Wiki Loves Art
Deelnemer van Wiki Loves Art

Na meer dan een jaar voorbereiding, organiseerden we in juli en augustus de fotowedstrijd Wiki Loves Art waarbij we fotografen en kunstliefhebbers opriepen om foto's te komen nemen in de deelnemende musea. Verspreid over België, openden deze twee maanden 13 musea en bibliotheken hun deuren om zo op Wikipedia beter beschreven en zichtbaar te zijn en hun beheerde erfgoed toegankelijker te maken voor het wereldwijde publiek.

Het project is georganiseerd door Wikimedia België, Packed vzw, Faro, Open Knowledge Belgium en Creative Commons Belgium. Ter voorbereiding publiceerden we in april een onepager met uitleg (uitnodiging) en in juni organiseerden we een uitlegmiddag voor geïnteresseerde instellingen.

Uiteindelijk hebben 13 instellingen hun deuren voor de vrijwillige fotografen geopend om hun museum/bibliotheek en collectie op Wikipedia beter in beeld te brengen en beschreven te krijgen. Uiteindelijk zijn er zeker 11 artikelen geschreven en 3 uitgebreid tijdens de twee schrijfsessies in het Fotomuseum Antwerpen den de Koninklijke Bibliotheek van België. In totaal zijn er meer dan 3.000 foto's geüpload, van de tentoongestelde werken en objecten, de gebouwen van de instellingen en de evenementen. De deelnemende instellingen zijn (met fotocategorie):

  • Keramiekmuseum in Andenne (foto's)
  • FotoMuseum Antwerpen (foto's)
  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen (foto's)
  • Hallepoort in Brussel (foto's)
  • Jubelparkmuseum in Brussel (foto's)
  • Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel (foto's)
  • Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel (foto's)
  • Museum voor Schone Kunsten in Gent (foto's)
  • Bardelaeremuseum in Lembeke (foto's)
  • Bibliotheek van de Université de Liège (foto's)
  • Kazerne Dossin - Memoriaal in Mechelen (foto's)
  • Mundaneum in Mons/Bergen (foto's)
  • Musée Royal de Mariemont in Morlanwelz (foto's)

In september-oktober gaat een jury aan de slag om uit al die duizenden foto's de winnaars te kiezen. Eind november zal de prijsuitreiking volgen.

Zie ook de websites van Wiki Loves Art op: http://www.wiki-loves-art.be en Wiki Loves Art.


Wiki Loves Monuments[bewerken]

Logo Wiki Loves Monuments
Logo Wiki Loves Monuments

In september is het weer traditioneel tijd voor de fotowedstrijd rondom monumenten in België en Luxemburg. Sinds 2011 houden we jaarlijks deze fotowedstrijd om op deze manier het cultureel erfgoed van België en Luxemburg beter beschreven en afgebeeld te krijgen op Wikipedia. Ook met deze editie kan iedereen deelnemen door bijvoorbeeld in zijn of haar omgeving foto's te maken van monumenten.

Dit jaar willen we met name aandacht vragen voor die monumenten die nog geen foto hebben op Wikipedia. In de lijsten op Wikipedia hebben aardig wat monumenten al een foto, maar een groot aantal nog niet. Help mee om deze monumenten op Wikipedia te krijgen: maak foto's en upload ze!

Om nog niet gefotografeerde monumenten meer op Wikipedia te krijgen, organiseren we vier fototochten:

  • 10 september: Gent
  • 11 september: Mechelen
  • 16 september: Antwerpen
  • 21 september: Luik

Zie voor meer informatie over deelname en hoe u zich kunt inschrijven op: Fototochten september 2016.

Op onze website staat meer informatie hoe u de foto's kunt uploaden: www.wikilovesmonuments.be

Ook kunt u makkelijk foto's uploaden met reeds vooraf ingevulde informatie door in de rechter kolom van de monumentenlijsten op Upload foto te klikken.

Monumentenlijsten Vlaanderen:

Monumentenlijsten Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Monumentenlijsten Wallonië:

Monumentenlijsten Luxemburg:


Overige[bewerken]

Panoramavrijheid in België[bewerken]

Het Atomium voor 15 juli 2016
Het Atomium voor 15 juli 2016
Het Atomium vóór 15 juli 2016
Het Atomium sinds 15 juli 2016
Het Atomium sinds 15 juli 2016
Het Atomium sinds 15 juli 2016

Na vele jaren van problemen en meer dan een jaar aandacht vragen voor dit onderwerp, kreeg België op 15 juli 2016 panoramavrijheid. Panoramavrijheid betekent dat foto's van gebouwen en kunstwerken in de openbare ruimte waarvan de auteur nog niet 70 of meer jaar geleden overleden is, vrijelijk gepubliceerd mogen worden. Voor Wikipedia is het ontbreken ervan een probleem omdat we daardoor artikelen over recente kunst en architectuur niet van een foto kunnen voorzien.

In juni-juli 2015 vroegen we in heel Europa op Wikipedia aandacht voor het probleem van het ontbreken van panoramavrijheid, vlak voordat het Europees Parlement een voorstel wilde aannemen dat bij invoering ervan zou leiden tot de afschaffing van panoramavrijheid in heel Europa (meer informatie). Dankzij onze actie werd die motie toen verworpen.

In mei 2016 werd er een wetsontwerp ingediend door Patricia Ceysens, volksvertegenwoordigster voor de Open VLD, om panoramavrijheid in België in te voeren. Op 16 juni werd dit voorstel in De Kamer aangenomen en op 15 juli trad het in werking.

Om de invoering te vieren organiseerden we op de dag van invoering een receptie bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en werd daar symbolisch de eerste foto in Wikipedia toegevoegd door Patricia Ceysens.

Als gevolg van de invoering van panoramavrijheid in België konden er meer dan 1700 foto's van gebouwen en kunstwerken teruggeplaatst worden op Wikimedia Commons. Zie voor een overzicht op: overzicht teruggeplaatste foto's.


Just For The Record[bewerken]

Just For The Record op 18 juni
Just For The Record op 18 juni

Just For The Record is een project dat zicht richt op hoe gender vertegenwoordigd is in de nieuwe media en publicaties zoals Wikipedia, en welke invloed dit heeft op de manier waarop geschiedenis wordt vastgelegd. Om genderkwesties aan te pakken organiseerde Just For The Record opnieuw twee evenementen in Brussel.

Tijdens deze evenementen werden waarnemingen als uitgangspunt genomen voor lezingen en discussies, gevolgd door een interventie: een spoedcursus in Wikipedia bewerken om de genderneutraliteit op Wikipedia verbeteren.

Op 10 juni en 18 juni werden er door het team van Just For The Record twee sessies georganiseerd met presentaties en workshop Wikipedia bewerken. Deze twee sessies vonden plaats in het Muntpunt in Brussel en hadden als thema Bots, robots, cyborgs.

Links:


Input gevraagd[bewerken]

Building Wikipedia & more
Building Wikipedia & more

Wikimedia België is een vereniging zonder winstoogmerk en we zijn afhankelijk van donaties en subsidies om onze activiteiten en projecten uit te voeren. Onze grootste subsidieverlener is de Wikimedia Foundation. Zij verlangt van ons dat we jaarlijks rapporteren over onze activiteiten, maar ook dat we een goed plan hebben om vrije kennis (en meer) in België te stimuleren.

Daarom is het in de maand september tijd om te bedenken wat Wikimedia België in 2017 zou moeten gaan doen. Heb jij ideeën of wensen op het gebied van vrije kennis, Wikipedia, Wikimedia, onderwijs, enzovoorts... Laat het ons dan weten!

  1. Welke projecten of activiteiten zou jij graag zelf willen doen in 2017?
  2. Op welke onderwerpen of activiteiten zou Wikimedia België zich volgens jou moeten focussen?

Laat ons dit weten voor eind september via strategisch plan 2017.

Bedankt voor de ideeën!

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia België De eerste versie van dit bericht is afkomstig van be.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike