2016-07 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 53

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2016-07 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 53

Subsidie voor WMNL-project Nederland en de Wereld[bewerken]

Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft een aanvraag voor subsidie van Wikimedia Nederland gehonoreerd. WMNL krijgt €16.000 voor de ontwikkeling van een online platform om digitaal erfgoed te delen met de internationale Wikimedia-beweging. Het gaat om erfgoed dat te maken heeft met 'gedeelde geschiedenis': materiaal dat te maken heeft met het handels- of koloniale verleden. Dit kunnen artefacten zijn, kleding of kunstwerken, foto’s, manuscripten of archiefdocumenten, reis- en expeditieverslagen, of herbariumcollecties. De ontwikkeling van dit platform is de basis van het project Nederland en de Wereld. Het project van WMNL was één van de vier voorstellen die door Netwerk Digitaal Erfgoed is uitgekozen uit in totaal 70 aanvragen.

Themaweken cultureel erfgoed[bewerken]

Schrijfweken over het thema cultureel erfgoed

Woensdag 29 juni opende Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de internationale Wikipedia themaweken over cultureel erfgoed. De minister leverde de eerste bijdrage aan de themaweek met een artikel over het schilderij 'Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen' van Clara Peeters uit 1615. Naast de Nederlandstalige Wikipedia deden er nog 7 landen mee aan de themaweken waaronder China en Duitsland. 26 Nederlandse deelnemers schreven gezamenlijk 102 nieuwe artikelen. Daarnaast werden ook nog 7 artikelen voorzien van een uitbreiding. Internationaal werden er 206 nieuwe artikelen geschreven. De volgende themaweek komt er ook alweer aan en zal in het teken staan zal LHBT.

Museum Catharijneconvent doneert hoge resolutie foto’s collectie Textiel[bewerken]

De collectie kerkelijke textilia van Museum Catharijneconvent kan gezien worden als één van de belangrijkste collecties ter wereld. De kwantiteit en de kwaliteit van Noord-Nederlandse laat middeleeuwse borduursels is hoog. Deze donatie van zo’n 600 hoge resolutie beelden representeert de verschillende deelverzamelingen van het museum: textielfragmenten, borduurwerk en liturgische gewaden met toebehoren. Deze deelcollecties worden regelmatig door onderzoekers uit binnen- en buitenland bezocht en vormen een referentiecollectie. Met het vrijgeven van de hoge resolutie afbeeldingen aan het publiek domein via Wikimedia Commons zal deze collectie voor iedereen toegankelijk worden.

Viering 15 jaar Nederlandstalige Wikipedia[bewerken]

Viering 15 jaar Nederlandstalige Wikipedia

Zondag 19 juni vierde de Nederlandstalige Wikipedia zijn 15 jarig bestaan. In 15 jaar tijd zijn er ruim 1,8 miljoen artikelen geschreven. Reden genoeg voor een feestje. Daarvoor kwamen zaterdag 18 juni vijfenvijftig Wikipedianen bijeen in het Openluchtmuseum in Arnhem.

De ontvangst bestond uit koffie en thee met natuurlijk een stroopwafel. Nadat de laatste wolken waren verdwenen was het tijd voor de rondleiding. Vier enthousiaste gidsen lieten ons kennismaken met het prachtige park en de geschiedenis van Nederland. Toevallig was er die dag ook nog een evenement over historisch openbaar vervoer en waren er diverse oude voertuigen te bewonderen. Na de rondleiding was het tijd voor een barbecuebuffet in de kasteelboerderij. Wij kijken terug op een hele leuke dag en feliciteren nogmaals iedereen met 15 jaar Wikipedia. Benieuwd hoe de dag eruit zag? Bekijk dan de foto’s. Naast het feest, was er vanuit de media ook de nodige aandacht voor dit jubileum. Enkele Wikipedianen zijn geïnterviewd voor radio, tv en kranten.

LHBT Themaweken[bewerken]

Fountain pen drawing the gay flag

Op 25 juli startten de internationale LHBT (lesbische vrouwen,homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) themaweken op Wikipedia. Tijdens deze themaweken roept de gendergap werkgroep mensen op om LHBT gerelateerde artikelen te schrijven. In het kader van Europride 2016 zijn er veel evenementen rondom LHBT en de gendergap werkgroep sluit daar samen met Atria graag bij aan met de themaweken. Doen jullie mee?

WCN programma - oproep sprekers[bewerken]

De Wikimedia Conferentie Nederland op zaterdag 19 november, is de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, vrije kennis en verwante onderwerpen. Het is dé gelegenheid voor sprekers om het publiek met hun onderwerp of project kennis te laten maken. Wij nodigen iedereen met een idee voor een presentatie, workshop of discussie uit om een voorstel in te dienen. Interesse? Kijk dan voor meer informatie op de website.

Beeld: logo WCN2016

Meedenken over wat Wikimedia Nederland de komende jaren gaat doen?[bewerken]

Inmiddels ligt er een eerste concept van de Strategie 2017-2020. De concept tekst van de strategie is hier te vinden als google doc. Iedereen kan tot 1 augustus opmerkingen en suggesties plaatsen in dit document. Er is ook een pdf-versie. En je kunt je opmerkingen ook kwijt op deze pagina.

Summerschool History of the Book[bewerken]

Christophe Plantin

De Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren deze zomer voor de zevende keer een summer school over de geschiedenis van het boek. Tijdens de summerschool is er een tweedaagse schrijfcursus over Wikipedia en het boek. Aan de hand van het thema ‘Europese drukkers 1500–1800’ maken de deelnemers kennis met alle aspecten van het aanmaken, bewerken en illustreren van een Wikipedia artikel.

Praktische info Data: dinsdag 23 en woensdag 24 augustus 9.30–12.30 uur, 13.30–16.30 uur Locatie: Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 , Amsterdam Deelnamekosten: schrijfcursus Wikipedia en het boek € 100. Studenten van de Universiteit van Amsterdam krijgen 50% korting. Inschrijven kan online via deze pagina. Wikipedianen die willen deelnemen aan deze schrijfcursus kunnen een aanvraag indienen via de Financiële Ondersteuning Kleine Activiteiten.

Schrijf verzetsgeschiedenis, Wikipedia-project beschrijft 1300 ondergrondse bladen[bewerken]

Verzetskrant

Ooit gehoord van Het Piegertje uit Amsterdam, Dixi’s weekuitgave uit Dedemsvaart of De Glimworm uit Zwaag? Het zijn verzetsbladen, net als Trouw, Het Parool of Vrij Nederland. Dit jaar vult de Koninklijke Bibliotheek samen met de Wikipedia-gemeenschap en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies een gat in de online geschiedschrijving door deze kranten systematisch op Wikipedia te beschrijven. Hoewel er al een eerste aanzet is gemaakt, is er ook nog veel werk te verzetten. De artikelen over de ondergrondse bladen en daarbij betrokken personen, groepen, drukkerijen en uitgeverijen kunnen nog verbeterd en uitgebreid worden. Ook kunnen ze nog beter met elkaar verbonden worden. Hiervoor zijn de KB en het NIOD op zoek naar mensen die verzetsgeschiedenis willen schrijven. De KB en het NIOD organiseren in de loop van het jaar een aantal bijeenkomsten waar u samen met andere belangstellenden aan het project kunt werken.

Gendergap project, een update[bewerken]

Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid

Op 26 juni haalde werd het 500e artikel aan de resultatenlijst van het gendergap project toegevoegd. Een belangrijke mijlpaal. Dank aan iedereen die een bijdrage leverde! Op naar de 750 artikelen?

De gendergap werkgroep organiseert regelmatig bijeenkomsten op locatie. In juni waren we te gast bij het Textielmuseum. Een verslag is te lezen op de website. Ook meeschrijven over textiel? Kom dan ook op 1 oktober naar Tilburg, aanmelden is verplicht.

De planning voor de maandelijkse Gendergap WikiZaterdagen staat online. Wil je maandelijks per mail een uitnodiging ontvangen voor de Gendergap WikiZaterdagen en andere activiteiten van de gendergap werkgroep? Geef je dan op via info@wikimedia.nl met als onderwerp ‘Uitnodiging Gendergap bijeenkomsten’

Wikidata[bewerken]

In de komende nieuwsbrieven laten wij jullie graag kennis maken met de verschillende Wikimedia-projecten. Ook nieuwtjes onder de aandacht brengen van andere projecten? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl Deze maand: Wikidata

Wikidata is net als alle andere Wikimedia-projecten door iedereen aan te passen. Het project werd in 2012 in het leven geroepen door Wikimedia Duitsland en heeft als doel een gemeenschappelijke bron te zijn van data. Wikidata is eigenlijk een centrale opslagplaats die er voor zorgt dat de informatie op de verschillende Wikimedia-projecten up-to-date is. Wikidata is niet alleen voor mensen toegankelijk maar ook voor machine’s. Zo zijn onder andere geboortedata terug te vinden op Wikidata. Als je links naast een artikel kijkt op Wikipedia, zie je in welke talen een artikel beschikbaar is. Dit is dankzij Wikidata. Daarnaast legt Wikidata ook de link naar andere Wikimedia-projecten. De informatie op Wikidata komt niet alleen uit Wikipedia maar ook uit andere openbare databronnen. Net als op Wikipedia zijn er ook mensen die op Wikidata bewerken. Vrijwilligers zorgen er bijvoorbeeld voor dat Wikidata items worden samengevoegd tot 1 item. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld meerdere bronnen over 1 onderwerp zijn.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike