Naar inhoud springen

2016-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 48

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2016-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 48

Wikipedia 15 jaar

[bewerken]

Op 15 januari 2001 startte de (Engelstalige) Wikipedia. Deze maand bestaat Wikipedia 15 jaar! Er was veel aandacht voor dit jubileum in kranten, online, op radio en op TV. Op NOS.nl is het artikel Jarig Wikipedia na te lezen met interviews met vrijwilligers Michelle van Lanschot, Dick Bos en Wilma Verburg.

In juni 2016 is het opnieuw feest. Dan bestaat de Nederlandstalige Wikipedia 15 jaar. Uiteraard moet dit gevierd worden. Heb je een idee voor een activiteit rondom de verjaardag van de Nederlandstalige Wikipedia? Stuur dan een mail met je voorstel naar info<at>wikimedia.nl.

Contentdonatie Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

[bewerken]

Sinds september 2015 doneert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek afbeeldingen aan Wikimedia Commons. Het gaat hierbij om foto’s van objecten uit de eigen collectie, die niet alleen de Tweede Wereldoorlog zelf beslaat, maar ook het interbellum en de periode van de wederopbouw. De nadruk ligt op gebruiksvoorwerpen en kleding; de donatie vult daarmee een gat op Wikimedia Commons. De 200 foto’s die tot nu toe gedoneerd zijn, zijn hier te bekijken. Ben je met een artikel over de Tweede Wereldoorlog bezig en zoek je een foto van een object dat het museum mogelijk in zijn collectie heeft? Laat dan een berichtje achter op de projectpagina zodat de fotografen van het Bevrijdingsmuseum je verzoek in behandeling kunnen nemen!

WikiUilen

[bewerken]

Voor het eerst in Nederland zijn er WikiUilen 2015 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia over het afgelopen jaar. De uitreiking vond plaats op 16 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

De WikiUilen 2015 zijn toegekend in zeven categorieën, waaronder nieuwkomerUil schrijversUil, illustratieUil, redactieUil, samenwerkingsUil, projectUil en WikiprojectUil. Actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia hebben kandidaten genomineerd en over de nominaties gestemd. Wij feliciteren alle WikiUil winnaars en danken Romaine en Taketa voor de organisatie van deze uitreiking.

Dubbele schrijfweek over Denemarken

[bewerken]

Na onder andere Zweden, Brazilië en de Baltische regio was het nu tijd voor een schrijfweek over Denemarken. Een dubbele schrijfweek zelfs. Van 19 december t/m 3 januari konden de liefhebbers aan de slag met het schrijven over Denemarken, de Faeröer en Groenland, met als bonusmateriaal het Noordpoolgebied. Dat de schrijfweek een groot succes was bleek uit het grote aantal deelnemers (53) en nog grotere aantal nieuwe artikelen (812) die de schrijfweek heeft opgeleverd.

Hulp gezocht: project Wiki Loves Artists

[bewerken]

We hebben je hulp nodig! Op de afgelopen Wikimedia Conferentie in november 2015 hebben wij ons nieuwe project ‘Wiki loves Artists/project hedendaagse kunstenaars’ gepresenteerd. Door het rechtstreeks benaderen van hedendaagse kunstenaars willen we het aantal afbeeldingen van hun kunst op Commons vergroten. Een uitgebreide beschrijving vind je op de projectpagina.

Ken jij een kunstenaar die aan dit project zou willen meewerken? Werk je bij een instelling en heb je contacten met kunstenaars voor wie dit interessant kan zijn? Of heb je ervaring op dit gebied en kan je ons advies geven? Neem alsjeblieft contact met ons op! Als je vragen of opmerkingen hebt over het project, dan weet je ons ook te vinden.

Sandra Fauconnier (Gebruiker:Spinster), Hanno Lans (Gebruiker:hannolans), Michelle van Lanschot (Gebruiker:mtmlan84)

Schrijfweek Noord Brabant

[bewerken]

Van 18 t/m 31 januari 2016 is er een (dubbele) schrijfweek over de provincie Noord-Brabant op Wikipedia. Iedereen kan meedoen door te schrijven over onderwerpen met betrekking tot Noord-Brabant. Interesse? Lees dan hier meer over deze schrijfweek.

Wikizaterdagen - voor iedereen!

[bewerken]

Op 9 januari 2016 vierden wij een mijlpaal: de 100e WikiZaterdag. Dank speciaal aan Lodewijk Gelauff voor dit mooie initiatief.

Wat is WikiZaterdag? Op WikiZaterdagen is het kantoor van Wikimedia Nederland 's middags open voor vrijwilligers, leden en mensen die geïnteresseerd zijn in Wikipedia of het werk van Wikimedia Nederland. Om de twee weken is er een WikiZaterdag. Heb je ook zin om een keer samen te werken aan Wikipedia of om andere Wikipedia-bewerkers te leren kennen? Heb je een vraag die je wilt stellen? Kom dan een keer langs. Kijk hier voor meer informatie over de Wikizaterdag.

19 maart: Workshop storyboard schrijven

[bewerken]

Wil jij leren om ingewikkelde processen kort maar krachtig uit te leggen? Regisseur zijn van je eigen (animatie) filmpje? Geef je dan op voor de workshop ‘storyboard schrijven’, aangeboden door Wikimedia Nederland en The Simpleshow Foundation.

Op zaterdag 19 maart komt de Simpleshow Foundation naar Utrecht en wij bieden 15 deelnemers de kans om de workshop bij te wonen. Wil je meedoen? Meld je dan aan en vertel ons over welk onderwerp jij graag een storyboard zou willen schrijven. Aanmelden kan tot en met zondag 14 februari 2016. Het aanmeldingsformulier en meer achtergrondinformatie vind je op de website.

Gendergap project in 2016

[bewerken]

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst ontving de gendergap werkgroep de ‘Projectuil’: de prijs voor het beste project in 2015. Een hele eer en tegelijkertijd een aanmoediging voor de werkgroep. Wij gaan uiteraard in 2016 door met onze missie; meer vrouwelijke bewerkers en meer artikelen over vrouwen en vrouwelijke onderwerpen op Wikipedia. Er zijn tal van lijsten met suggesties voor nog te schrijven artikelen. Help je mee? Je kunt direct zelf starten met schrijven. Vragen of behoefte aan advies? Kom dan langs bij de Gendergap WikiZaterdag op 6 februari in Utrecht, dan helpen we je op weg.

In het weekend van 5 maart, voorafgaand aan de Internationale dag van de Vrouw, organiseren we een extra (schrijf)bijeenkomst. Met de exacte invulling van het programma zijn we nog bezig. Hou de agenda in de gaten en/of laat ons weten dat je geïnteresseerd bent (via mail aan Denise Jansen: jansen <at>wikimedia.nl), dan ontvang je een uitnodiging.

Jaarplan 2016

[bewerken]

In het jaarplan van 2016 is omschreven waar Wikimedia Nederland het komende jaar aan werkt. Het jaarplan is samengesteld in samenspraak met leden en de gemeenschap van bewerkers. Het jaarplan lezen? Dat kan het Jaarplan_2016 is gepubliceerd op de verenigingswiki.

Wie is wie?

[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info<at>wikimedia.nl

Naam of gebruikersnaam: Elisabeth Wiessner (Gebruiker:Elisabethwiessner)
(email adres): wiessner@wikimedia.nl
Eerste bewerking: Ik moet bekennen geen, anders dan mij nu overal aanmelden en gebruikerspagina aanmaken . Ik ben mij druk aan het inlezen op alle verschillende informatiestromen die er zijn op Wikipedia.
Rol bij Wikimedia Nederland: Per 1 januari 2016 ben ik voor 20 uur in de week projectleider Culturele samenwerking.
Is bij Wikimedia Nederland bezig met: Ik ga mij vooral bezighouden met bestaande samenwerkingsverbanden met culturele instellingen en met het nieuwe project "Nederland en de wereld" (zie het jaarplan voor meer informatie)
Is geïnteresseerd in: In veel, ben nooit een specialist geweest maar altijd een generalist. Maar geschiedenis en erfgoed hebben wel mijn speciale interesse, en dan breed over verschillende onderwerpen en tijdvakken.
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: freelance werk in de erfgoedsector, mijn gezin (twee kleine kinderen: Simon van vier jaar en Eva van zes maanden), verbouwen (we zijn net verhuisd naar een oud huis dat we, terwijl we er wonen, geheel gaan verbouwen)
Ziet Wikipedia over tien jaar: Ik hoop vooral te zien dat meer culturele instellingen (maar ook andere instellingen) naar Wikipedia lemma's doorlinken vanaf hun eigen media. Dat Wikipedia een standaard wordt onder instellingen, niet alleen bij particulieren. Dat instellingen niet een website gaan maken met informatie die op Wikipedia al aanwezig is, maar juist meer beschikbaar maken op Wikipedia. En dat dit niet pas over tien jaar is!
Wil nog graag kwijt: Dat ik goed besef dat ik nieuw ben binnen de Wikipedia-wereld, dat dit spannend is maar dat ik er ook veel zin in heb. Dat ik hoop te kunnen bijdragen door mijn ervaring en contacten in de erfgoedsector en dat ik mij verheug ook thuis te geraken in een voor mij nieuwe wereld.

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike