Naar inhoud springen

2015-10 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 46

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2015-10 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 46

23 - 28 november: de week van Wikipedia

[bewerken]

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat de Erasmusprijs 2015 is toegekend aan de internationale Wikipediagemeenschap. Op 25 november reikt koning Willem Alexander in het Paleis op de Dam de prijs uit aan drie vertegenwoordigers van de gemeenschap. Zo’n 70 Wikipedianen uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

In de week van 23 - 28 november zijn er veel evenementen die interessant zijn voor Wikipedianen en Wikimedianen - en voor iedereen toegankelijk. De week zal gestart worden met een wetenschappelijke conferentie over Wikipedia gericht op onderzoekers, studenten en andere belangstellenden, georganiseerd door de KNAW op maandag 23 november. Ter gelegenheid van de Erasmusprijs uitreiking toont de UvA Bijzondere collecties op 25, 26 en 27 november een aantal stukken uit de collectie historische encyclopedieën.Op woensdag 25 november zijn de bezichtigingen gereserveerd voor Wikipedianen. Toegang is gratis, en per bezichtiging bestaat de groep in totaal uit maximaal 25 personen.

We sluiten de week af met de jaarlijkse Wikimedia Nederland Conferentie op 28 november georganiseerd door Wikimedia Nederland. Dit jaar wordt de keynote lezing gegeven door Europarlementariër Marietje Schaake; zij spreekt over Europa en het auteursrecht. Verder komen alle aspecten van de wereld rondom Wikipedia aan de orde, van software ontwikkeling tot voorbeelden van succesvolle samenwerking met culturele instellingen.

Kijk voor een volledig overzicht van alle activiteiten op onze website.

WCN - Eerste sprekers bekend & kaartverkoop gestart

[bewerken]

De Wikipediadag - de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland - besteedt op zaterdag 28 november in Utrecht ruim aandacht aan samenwerking tussen Wikipedia en de culturele sector en aan Wikidata, ‘the next big thing’ in de Wiki-wereld. De dag is bedoeld voor Wikipedia-bewerkers, samenwerkingspartners uit Nederland én buitenland, en iedereen met belangstelling voor Wikipedia en vrije kennis. Aan het eind van de dag worden de prijswinnaars van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments bekend gemaakt. Lees meer over het programma en bestel kaarten op de conferentiewebsite.

Themaweek Jac. P. Thijsse op Wikipedia

[bewerken]

Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de grote natuurbeschermer en bioloog Jac. P. Thijsse werd geboren. Thijsse is misschien wel het meest bekend van de Verkade albums, hij heeft echter veel meer betekend voor de Nederlandse natuur en natuurbescherming. Nu is het uitgelezen moment om in samenwerking met IVN - Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid - een themaweek rond Thijsse te organiseren.

In de week van 26 oktober tot 1 november kan iedereen die geïnteresseerd is meedoen aan de themaweek door een Wikipedia-artikel te schrijven of aan te vullen. Hierbij vatten we het thema Jac. P. Thijsse zeer breed op. Je kunt dus meedoen met een bijdrage over leven en werk van Thijsse zelf, zijn netwerk van vrienden en bekenden, de organisaties waarin hij actief was of mede oprichtte, parken, scholen of andere plekken die nog steeds aan hem herinneren. Voor meer inspiratie of suggesties voor artikelen en onderwerpen kunt je terecht op de projectpagina van de themaweek of kijken in de lijst met mogelijke artikelen. Ben je geïnteresseerd en wil je meedoen, zet dan je naam op de deelnemerslijst. Hier kun je ook je bijdragen registreren.

Wiki Loves Monuments

[bewerken]

De zesde editie van Wiki Loves Monuments is weer voorbij. Een maand lang konden fotografen over de hele wereld hun foto’s van cultureel erfgoed uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Wereldwijd werden er dit jaar in 33 landen meer dan 220.000 foto’s geüpload. In Nederland waren dat er meer dan 4000. Een professionele jury buigt zich momenteel onder leiding van juryvoorzitter Arjan den Boer over de ingezonden foto’s van Nederlands erfgoed. Zaterdag 28 november worden tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland de prijswinnaars bekend gemaakt. De makers van de tien beste foto’s maken daarnaast ook nog kans op internationale prijzen.

Schrijfweek Amersfoort

[bewerken]

Ervaren Wikipedianen organiseerden van 5 t/m 11 oktober een schrijfweek over de gemeente Amersfoort. Zestien schrijvers gingen aan de slag met verschillende Amersfoortse onderwerpen; zo werden een aantal kunstwerken voorzien van een eigen Wikipedia-artikel en ook een aantal Rijksmonumenten hebben sinds kort een eigen artikel. De schrijfweek leverde in totaal 55 nieuwe artikelen op, daarnaast zijn een aantal artikelen voorzien van een aanvulling. Een heel mooi begin. Wil jij ook aan de slag met het schrijven van een Wikipedia-artikel? Ga dan eens langs bij het Amersfoorste Eemhuis. Elke tweede vrijdag van de maand is het Wikipedia inloopochtend en staan ervaren Wikipedianen klaar om te helpen.

Wikidata 3 jaar

[bewerken]

Wikidata vierde op 29 oktober haar derde verjaardag. De database is in korte tijd uitgegroeid tot een waardevolle database met een schat aan informatie. Wikimedia Nederland feliciteert Wikidata!

Gendergap - schrijf je mee?

[bewerken]

De gendergap werkgroep werkt er hard aan om meer ‘vrouwelijke’ artikelen op Wikipedia te krijgen. Wil je ons helpen? Er is een hele lange lijst met gewenste vrouwelijke artikelen. Vind je het prettig om samen met leden van de werkgroep te kijken naar je artikel voordat je het publiceert? Kom dan langs bij een van de Gendergap WikiZaterdagen.

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike