2015-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 42
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
2015-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 42
Afbeeldingen van Nederlandse vogels aan Wikimedia Commons toegevoegd
[bewerken]Begin mei zijn 250 historische afbeeldingen van Nederlandse vogels aan Wikimedia Commons toegevoegd. Het gaat hierbij om de afbeeldingen uit het boek Nederlandsche Vogelen (1770-1829) van Nozeman, Sepp en Houttuyn uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.
De afbeeldingen zijn dankzij Gebruiker:Husky te vinden in Category:Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp. Alle vogels zijn voorzien van de Latijnse naam. Wikimedia Nederland is blij met deze donatie en ziet het toevoegen van de afbeeldingen als een verrijking voor Wikipedia. Kijk hier voor meer informatie over Project Natuur en de activiteiten.
Radio Oranje op Wikipedia
[bewerken]Onlangs heeft het Instituut voor Beeld en Geluid een groot aantal uitzendingen van Radio Oranje vrijgegeven via Wikimedia Commons. Radio Oranje gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen de informatievoorziening voor bezet Nederland. De uitzendingen zijn hier te beluisteren. Een aantal bestanden is al verwerkt in artikelen, misschien kun jij er ook een toevoegen aan een artikel?
Wikipedian in Residence bij Naturalis
[bewerken]Per 1 mei is Hans Muller bij Naturalis actief als Wikipedian in Residence. In samenwerking met de Wikimedia Nederland werkgroep Project Natuur gaat hij diverse activiteiten organiseren. Daarnaast zal hij zich bezig houden met beeld- en datadonaties uit de rijke collecties van Naturalis, en met interne en externe voorlichting over Wikipedia. Kijk hier voor meer informatie.
Stagiairs vertalen voor Wikipedia
[bewerken]Op 1 mei zijn Arjen Lock en Eveline Poser begonnen als vertaal-stagiairs voor het Wikipedia Educatieprogramma. Arjen en Eveline zijn studenten van de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers, respectievelijk voor Russisch en Duits. Ze gaan de komende maanden werken aan het vertalen van artikelen die door Wikipedianen zijn aangedragen.
Eind januari plaatsten we een oproep in de kroeg waarin we inventariseerden of er behoefte was aan het laten vertalen van artikelen door stagiairs. Hierop zijn vele vertaalverzoeken binnengekomen. Uiteindelijk hebben we twee stagiairs weten te interesseren voor deze unieke stage. Arjen en Eveline gaan niet zelf op Wikipedia schrijven. Ze vertalen artikelen die door Nederlandse Wikipedianen zijn aangevraagd; waarbij de aanvrager zelf verantwoordelijk is voor de verwerking.
De stagiairs plaatsen de vertaalde teksten zelf op de projectpagina. Daar kan iedereen hun werk zien en eventueel becommentariëren. Meer informatie, en de eerste vertaalde artikelen zijn te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Educatieprogramma/Pilot1
Vrijwilligers gezocht voor de werkgroep Wiki Loves Monuments
[bewerken]Wiki Loves Monuments heeft als doel: zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardige foto’s van monumenten verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed overzicht krijgt van het prachtige culturele erfgoed van Nederland. We proberen dit te bereiken door het organiseren van een (internationale) fotowedstrijd.
Voor dit project zijn wij nog op zoek naar:
- Mensen die contact willen opnemen met een aantal gemeentes om er voor te zorgen dat we een gemeentelijke monumentenlijst hebben.
- Een jurylid voor het beoordelen van de foto’s.
- Een organisatietalent voor het organiseren van Wiki Takes: plaatselijke Wiki Loves Monuments activiteiten.
Ben jij, of ken jij, iemand die het leuk vindt om zich in te zetten voor de grootste foto wedstrijd ter wereld? Geef je dan snel op via meijer@wikimedia.nl.
Technische hulpmiddelen te leen
[bewerken]Wikimedia Nederland heeft een techniek pool: een verzameling apparatuur die door vrijwilligers geleend kan worden. Onlangs is de is de techniekpool aangevuld met kleine analoge microfoons, geschikt om eenvoudige geluidsopnamen te maken. Daarnaast hebben wij ook beschikbaar: beamer, picobeamer (kleine mobiele beamer), whiteboard, Canon PowerShot G12 camera, GPS ontvanger voor Canon, kaartlezer en een Blue Yeti USB Microfoon. Heb je interesse om iets te lenen uit de techniekpool? Neem dan contact met ons op via info@wikimedia.nl of neem een kijkje op de uitleenpagina. Indien je apparatuur nodig hebt die nog niet op de lijst staat, kun je een voorstel indienen voor aankoop of huur door WMNL.
Wikimedia Conferentie Nederland
[bewerken]De voorbereidingen voor de Wikimedia Conferentie Nederland (WCN) 2015 zijn opgestart. De WCN is een evenement voor en door mensen die zijn geïnteresseerd in de de technische, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van wiki’s en de Wikimedia-projecten in het bijzonder, zoals de vrije encyclopedie Wikipedia.
Dit jaar zal de conferentie plaats vinden op zaterdag 28 november. Mocht je goede ideeën hebben voor een onderwerp, wil je graag ergens over discussiëren of vind je het leuk om mee te helpen met de organisatie? Laat het ons dan weten.
Ledenvergadering 18 april 2015
[bewerken]Op 18 april was de Algemene Ledenvergadering van Wikimedia Nederland. Tijdens deze vergadering is het jaarverslag 2014 door de leden goedgekeurd. Ook is er een nieuw bestuur gekozen. De huidige samenstelling van het bestuur per 18 april 2015 is hier te zien.
Hartelijk dank aan de aftredende bestuursleden voor hun inzet voor de vereniging en natuurlijk welkom aan de nieuw toegetreden bestuursleden.
Enquête onder Wikipediabewerkers en Wikipedialezers
[bewerken]Binnenkort wordt er weer een enquête gehouden onder Wikipediabewerkers en Wikipedialezers. Dit is een herhaling van het onderzoek dat in 2013 is gedaan.
In overleg met de Wikimedia-gemeenschap is de vragenlijst ontwikkeld. Dit jaar zal er veel aandacht zijn voor hoe Wikipedia-bewerkers de onderlinge samenwerking ervaren, Natuurlijk is er ook ruimte voor het doen van suggesties. Wikimedia Zweden en Wikimedia Israël hebben plannen om later dit jaar hetzelfde onderzoek te gaan doen.
Bron
[bewerken]- Wikimedia Nederland, "Nieuwsbrief Wikimedia Nederland #42", 31 mei 2015
Licentie