Naar inhoud springen

2015-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 39

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2015-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 39

April 2015: GLAM-WIKI 2015 in Den Haag[bewerken]

Van 10 tot en met 12 april organiseert Wikimedia Nederland samen met de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief de internationale GLAM-WIKI 2015 conferentie. Tijdens deze conferentie staat samenwerking tussen Wikimedianen en galeries, bibliotheken, archieven en musea (GLAM's) centraal.

Wikimedianen, vrijwilligers en professionals uit de culturele sector komen bij elkaar om de laatste ontwikkelingen en best practices te delen en te bespreken rondom het beschikbaar stellen en hergebruiken van content uit de culturele sector. Meer informatie over de conferentie, ticketverkoop en mogelijkheid tot boeken van hotelovernachtingen tegen gereduceerd tarief vind je op www.glamwiki.nl. De vorige GLAM-WIKI conferentie vond in 2013 plaats in The British Library in London. Deze werd door 150 personen bezocht.

Wikiproject Vertzetskranten[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland zo'n 1300 illegale verzetskranten uitgegeven. Op dit moment zijn lang niet al deze krantentitels op Wikipedia beschreven. Daar gaan we dit jaar wat aan doen! Het Wikiproject Verzetskranten heeft als doel om deze ondergrondse kranten systematisch en uniform te beschrijven, ook op Wikidata. Het initiatief voor dit project is genomen door de Koninklijke Bibliotheek, in het kader van het project “WO2” van WMNL. Ook DBPedia werkt mee.

Op dit moment wordt er een centrale database gebouwd met allerlei informatie over de verzetskranten, waaruit later met behulp van een sjabloon artikelstubs (kort beginnetjes van een artikelen, door data gegenereerd) gemaakt gaan worden. Wikipedianen worden van harte uitgenodigd deze stubs aan te vullen. Daarnaast zijn er nog allerlei andere klussen voor geïnteresseerde vrijwilligers, zoals bv. het proberen vrij te krijgen van publicaties over de illegale WO2-pers. Alle hulp is van harte welkom! Wil je meewerken of -denken? Neem dan contact op met Gebruiker:OlafJanssen

Wikipedia volledig door vrijwilligers, vertel het door![bewerken]

Op 9 februari is de eerder aangekondigde publiekscampagne over Wikipedia gestart. Via social media vertellen we meer over de drijvende kracht achter Wikipedia: de vrijwilligers. Geïnteresseerden komen terecht op de website die speciaal ingericht is voor deze campagne: Wikipedia volledig door vrijwilligers, vertel het door! De campagne loopt tot 8 maart, het doel is om mensen bewust te laten worden van het feit dat Wikipedia door vrijwilligers wordt geschreven.

Update: Schrijfmiddag in Stedelijk Museum én Bonnefantenmuseum 7 maart 2015[bewerken]

In de vorige nieuwsbrief kondigden we het al aan: Nederland doet dit jaar opnieuw mee met de internationale Wikipedia-schrijfactie over Vrouwen en Kunst.

Op zaterdag 7 maart is er een publieke schrijfmiddag voor beginners in de bibliotheek van het Stedelijk Museum Amsterdam. Er is inmiddels een tweede locatie bijgekomen waar geïnteresseerden op 7 maart kunnen deelnemen aan de schrijfmiddag: het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Iedereen is welkom: man of vrouw, beginner of ervaren Wikipediaan, kunstliefhebber of sympathisant. Deze schrijfmiddag is vooral interessant als je je wilt verdiepen in vrouwelijke kunstenaars en/of Wikipedia. Kijk hier voor actuele informatie over deze schrijfmiddag.

Museum Catharijneconvent doneert hoge resolutie afbeeldingen aan Wikipedia[bewerken]

Op 24 februari zijn ruim 2500 hoge-resolutiefoto’s van de kunstvoorwerpen uit de vaste collectie van Museum Catharijneconvent toegevoegd aan de database van Wikipedia. Deze donatie maakt de afbeeldingen wereldwijd en kosteloos beschikbaar.

Anouk Janssen, hoofd onderzoek van het nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis, benadrukt dat de kennis over de collectie niet stopt buiten de museumdeuren: ‘we hopen dat het publiek hun kennis via Wikipedia gaat toevoegen aan de vele objecten die nu beschikbaar zijn gesteld’. Om de collectie voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken is digitalisering al jaren een speerpunt in het beleid van Museum Catharijneconvent. Wikipedia is, als een van de best bezochte websites ter wereld, een partner bij uitstek om hierin een volgende stap te zetten. Ook de afbeeldingen die bij het museum worden aangevraagd zullen vanaf nu kosteloos worden verstuurd.

Om wikipedianen, geïnteresseerden en onderzoekers te stimuleren kennis over de collectie van het museum te ontsluiten, organiseert het museum het komende jaar diverse schrijfactiviteiten, gericht op het bewerken en schrijven van artikelen op Wikipedia. Op 12 maart vindt de eerste schrijfbijeenkomst plaats. Meer informatie is hier te vinden.

Nieuwe medewerker op kantoor Wikimedia Nederland[bewerken]

Op 16 februari is Sandra Fauconnier begonnen als projectleider op het kantoor van Wikimedia Nederland. Sandra was vorig jaar werkzaam als Wikipedian in Residence voor het project expedities, en is al veel langer actief als Wikipediaan en vrijwilliger bij Wikimedia Nederland. Haar emailadres is fauconnier[at]wikimedia[punt]nl.

Wikipedia Zero[bewerken]

Wikipedia wordt geschreven door iedereen, voor iedereen. Maar wat als je geen toegang hebt tot internet? Wanneer je geen geld hebt om een internet abonnement te betalen? In Derde Wereld landen is dit een structureel probleem. Met het project Wikipedia Zero wil de Wikimedia Foundation Wikipedia bereikbaar maken voor iedereen. Mobiele telefoonproviders worden opgeroepen om Wikipedia gratis beschikbaar te stellen. In 48 landen is Wikipedia al vrij toegankelijk. Lees hier verder over Wikipedia Zero.

Technische hulpmiddelen te leen[bewerken]

Wikimedia Nederland beschikt over een pool van technische hulpmiddelen die door leden en actieve Wikimedia-vrijwilligers kunnen worden geleend voor een project. Wij hebben op dit moment de volgende middelen ter beschikking:

Beamer, Picobeamer (kleine mobiele beamer), Whiteboard, Canon PowerShot G12, Blue Yeti USB Microfoon Heb je interesse om iets te lenen uit de techniekpool? Neem dan contact met ons op via info@wikimedia.nl of neem een kijkje op de uitleen pagina. Indien je apparatuur nodig hebt die nog niet op de lijst staat, kun je een voorstel indienen voor aankoop of huur door WMNL.

Wie is Wie[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl

Naam of gebruikersnaam: Frank Meijer, FrankT
(email adres): frank.meijer@wikimedia.nl
Eerste bewerking: In 2009, tijdens een workshop in het Tropenmuseum over Marrons in Suriname
Rol bij Wikimedia Nederland: Projectleider Educatieprogramma
Is bij Wikimedia Nederland bezig met: Het samen met onderwijsinstellingen opzetten van proefprojecten rond het schrijven van artikelen voor Wikipedia.
Is geïnteresseerd in: Geschiedenisonderwerpen, met name middeleeuwse geschiedenis. Ik heb me al tijden voorgenomen om de geschiedenis van de Duitse Orde in Utrecht nog eens goed te beschrijven.
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: Ik ben sinds 1 januari zelfstandig projectleider in de culturele sector.
Ziet Wikipedia over tien jaar: Als niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven

WoW[bewerken]

(niet opgenomen)
Tijd voor een nieuwe rubriek. Wil je ook een wist je datje met ons delen? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl
Het artikel met de meeste bewerkingen is:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_mens met 6.380 bewerkingen. Goede tijden, slechte tijden staat op twee met 6.145 bewerkingen.

Nieuwe hoofdpagina voor Wikipedia[bewerken]

De Nederlandstalige versie van internetencyclopedie Wikipedia krijgt op 1 maart een nieuwe hoofdpagina. De nieuwe hoofdpagina heeft een rustiger uiterlijk en een gewijzigd kleurenpalet. Daarnaast zijn ook enkele rubrieken van de hoofdpagina gewijzigd. De nieuwe hoofdpagina is ontworpen door een gebruiker op Wikipedia en daarna werd in een stemming besloten dat de hoofdpagina zou worden vervangen.

WikiZaterdag 28 maart: Kinderen en wikis[bewerken]

Een wiki-encyclopedie voor kinderen: dat is het onderwerp op wiki-zaterdag 28 maart. Te gast zullen zijn: wikikids.nl en klexikon.zum.de. Kijk hier voor het programma en meer informatie.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike