Naar inhoud springen

2014-11 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 36

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2014-11 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 36

Deze nieuwsbrief is gekoppeld aan een digitale versie voor op Wikipedia. Kopjes mogen niet worden aangepast!

Schrijfbijeenkomst Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Op zaterdag 29 november organiseert Wikimedia Nederland een schrijfbijeenkomst in samenwerking met het NIOD. Gezamenlijk gaan we meer en betere informatie over de Tweede Wereldoorlog beschikbaar maken via Wikipedia, Wikimedia Commons en WikiSource. We beginnen de samenwerking met deze schrijfbijeenkomst.

Deelnemers krijgen een lezing van een NIOD-onderzoeker over het Nederlandse verzet, en kunnen vervolgens aan de slag om Wikipedia-artikelen te schrijven of aan te vullen. De bibliotheek van het NIOD staat tot hun beschikking en er zijn NIOD medewerkers (en ervaren Wikipedia-bewerkers) aanwezig om vragen te beantwoorden. De workshop wordt gehouden bij het NIOD te Amsterdam. U vindt hier meer informatie over het programma en inschrijving.

Wikipediacursus Zeeuwse bibliotheek en Tresoar Leeuwarden[bewerken]

Wil je Wikipedia leren bewerken? Of heb je al wat ervaring en wil je samen met anderen aan artikelen werken? Dan kun je in november in Middelburg en Leeuwarden aanschuiven. Samen met de Zeeuwse Bibliotheek zullen twee cursussen georganiseerd worden: op 11 november voor beginners en op 25 november een vervolgcursus die ook voor mensen met al enige Wikipedia ervaring bedoeld is.

In Leeuwarden wordt op 24 november een introductiecursus georganiseerd die in het teken staat van biografieën van Friese schrijvers. Deze cursus wordt samen met Tresaor georganiseerd, het Fries letterkundig en historisch centrum. Aanmeldformulier Wikipediacursus in Leeuwarden.

Aandacht voor Wikiquote[bewerken]

In de komende nieuwsbrieven laten wij jullie kennis maken met de verschillende Wikimedia-projecten. Ook nieuwtjes onder de aandacht brengen van andere projecten? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl

Wikiquote is de ultieme bron voor pakkende uitspraken van bekende mensen uit heden en (some verre) verleden. Het grote verschil tussen Wikiquote en de vele, meer commerciële "quote sites" is dat Wikiquote een complete bronvermelding nastreeft. "Compleet", dus niet alleen wie heeft het gezegd of geschreven, maar ook waar, wanneer en waarom. En waar wordt die uitspraak zoal aangehaald. Dat is de (mooie) doelstelling van de Nederlandse Wikiquote. En er zijn pagina's waar dit doel ook daadwerkelijk wordt gehaald, maar er zijn helaas ook (nog steeds) pagina's waar dat wat minder het geval is. We (een klein groepje actieve gebruikers) zijn nu ongeveer 2 jaar bezig geweest met het opschonen van de Nederlandse Wikiquote. En we zijn ook echt een heel eind op streek, maar er moet meer gebeuren: de laatste loodjes van de opschoonacties, en dan (vooral) het toevoegen van nieuwe "quotes"; en wel met een hoog kwaliteitsgehalte: niet een hele reeks leuke zinnetjes, maar pakkende, geschiedenismakende uitspraken, die daadwerkelijk door anderen worden aangehaald, en MET complete bronvermelding. Ik nodig enthousiaste medewerkers graag uit om de handen uit de mouwen te komen steken. Geschreven door: Whaledad

Terugblik: Wikimedia Conferentie Nederland 2014[bewerken]

Vinden & Verbinden, dat was het thema van de Wikimedia Conferentie Nederland die zaterdag 1 november 2014 plaatsvond in Utrecht.

De dag werd geopend door Hans de Zwart (Bits of Freedom), hij ging in op de vrijheid en commercialisering van het web. Hierna begonnen de sessies van de conferentie. In totaal gaven 27 sprekers een presentatie of workshop. Hierdoor konden deelnemers per tijdblok kiezen uit vier presentaties die verdeeld waren over de thema’s ‘Vinden’, ‘Verbinden’, ‘Achter de Schermen’ en ‘In de praktijk’.

Tijdens de pauzes was er ruim mogelijkheid om met elkaar verder te praten. Een speciaal ingerichte ‘gender gap’ loungehoek gaf meer achtergrondinformatie over het tekort aan vrouwelijke bewerkers binnen Wikimedia projecten.

Als afsluiter gaf Lieven Scheire, science communicator, een boeiende lezing waarin hij op humoristische wijze de basis van de speciale relativiteitstheorie heeft uitgelegd. Met meer dan 100 bezoekers mogen we spreken van een geslaagde conferentie. Een beeldverslag van de dag kunt u hier terugvinden. Nogmaals dank aan alle vrijwilligers en sprekers die deze dag mogelijk hebben gemaakt!

Laatste Wikizaterdag van het jaar[bewerken]

Op 20 december - de laatste WikiZaterdag van 2014 - sluiten we het jaar in stijl af met een kerstborrel. Er is vrije inloop voor vrijwilligers, bestuursleden, stafleden en relaties. Ook partners en kinderen zijn van harte welkom. Graag zien wij jullie dan!

Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar in verband met de hapjes en drankjes zouden wij dit wel erg fijn vinden. Laat hier weten dat je komt, en of je het leuk vindt om na de borrel gezamenlijk een hapje te gaan eten (op eigen kosten).

KNAW-minisymposium Wikipedia as a research tool[bewerken]

Donderdag 15 januari 2015 is er een mini-symposium bij het KNAW in Amsterdam. Op dit mini-symposium leggen vier deskundigen uit hoe Wikipedia een rijke bron voor cultureel onderzoek is geworden. In hoeverre speelt het een rol in discussies? Hoe kan Wikipedia neutraal blijven bij het beoordelen van de inhoud? En hoe is Wikipedia te gebruiken als een waardevol onderzoeksinstrument? Jimmy Wales is één van de sprekers. Ook aanwezig zijn? Kijk dan hier voor het volledige programma en het aanmeldformulier.

Nieuwjaarsbijeenkomst zaterdag 17 januari 2015[bewerken]

Zet het vast in de agenda: onze nieuwjaarsbijeenkomst is zaterdag 17 januari ('s middags). Meer informatie volgt via deze nieuwsbrief en de agenda op onze website.

Wie is wie[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl

Naam of gebruikersnaam: Jolanda Adelaar (adelaar@wikimedia.nl)

Rol bij Wikimedia Nederland: Parttime Medewerker Financiële Administratie/ Officemanagement

Is bij Wikimedia Nederland bezig met: De financiele administratie en met officemanagement en met het o.a. regelen van reis-en verblijf-accomodaties voor deelnemers aan diverse evenementen zoals Wikimania in Londen en de aankomende Hackathon in Amsterdam.

Houdt zich naast Wikimedia bezig met: Softbal en Gitaarspelen

Is buiten Wikimedia Nederland Echtgenote van Pieter, moeder van Lisa(18), Sofie en Bart (16 tweeling) en bazin van Kay, Duitse herdershond en Lex, Boomerhondje. Ik ben hondentrimster, ik heb sinds 2000 mijn eigen hondenkapsalon aan huis waar ik parttime de vacht van diverse hondenrassen verzorg.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike