Naar inhoud springen

2014-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 32

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2014-05 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 32

Wikimania 2014

[bewerken]

Wikimania, het grootste jaarlijkse evenement van de Wikimediabeweging, wordt dit jaar gehouden in London, in en rond The Barbican Centre.

Wikimania is een conferentie, een festival, een bijeenkomst, een workshop, een hackathon en een feest. Van 6 tot 10 augustus worden er in Londen zo’n 4000 mensen verwacht. Gedurende dit evenement kijk je achter de schermen van Wikipedia, kun je ontdekken welke Wikimediaprojecten er nog meer zijn, en kennismaken met de mensen die zich inzetten voor het delen van kennis. Iedereen is welkom, of je nu expert, geïnteresseerde of ‘gewoon nieuwsgierig’ bent. Voor actieve vrijwilligers en bewerkers die naar dit evenement willen gaan, stelt Wikimedia Nederland een aantal beurzen beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie over deze reisbeurzen.

Oorlogsmonumenten: 2000 nieuwe foto’s

[bewerken]

De maand april stond in het teken van oorlogsmonumenten. Doel: om van elk oorlogsmonument in Nederland een foto beschikbaar te hebben voor Wikipedia. Fotografen gingen op basis van de database van oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op zoek naar oorlogsmonumenten die op Wikipedia nog ontbraken. De actie leverde in totaal meer dan 2000 foto’s op. Deze fotoactie was de start voor een reeks activiteiten die Wikimedia Nederland de komende twee jaar rondom het thema de Tweede Wereldoorlog gaat organiseren. Belangstelling om mee te doen? Stuur een mail naar info@wikimedia.nl

Eerste aankondiging / oproep vrijwilligers organisatie WCN

[bewerken]

Ook dit jaar organiseert Wikimedia Nederland weer de Wikipediadag/Wikimedia Conferentie Nederland over technische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van wiki’s in het algemeen en de Wikimedia-projecten (zoals Wikipedia) in het bijzonder. Noteer vast de datum: 1 november 2014.

Wil je meehelpen om deze dag vorm te geven? Denk hierbij aan invulling van het programma, de communicatie over de dag, schrijven van teksten, uitnodigen van sprekers en het regelen van de logistiek. Opgeven kan via een mail aan info(at)wikimedia.nl.

Uitnodiging: meedenken en meepraten over het jaarplan 2015 op 21 juni 2014

[bewerken]

Heb je ideeën over wat Wikimedia Nederland in 2015 zou kunnen doen om Wikipedia en de andere projecten te ondersteunen? Je visie is welkom. Tijdens de WikiZaterdag op 21 juni is er op kantoor van Wikimedia Nederland een brainstorm over het jaarplan 2015. Iedereen is welkom. Hier kun je aangeven dat je komt.

Wiki Loves Earth

[bewerken]

Wiki Loves Earth zet de Nationale Parken in beeld en geluid op Wikipedia. De wedstrijd Wiki Loves Earth is officieel van start gegaan op 1 mei 2014 en loopt nog tot en met 30 juni. Op dit moment zijn er 424 bestanden geupload door totaal 51 gebruikers. 65% van deze gebruikers heeft voor het eerst kennis gemaakt met Wikimedia Commons door mee te doen aan Wiki Loves Earth. We hebben een mooie start gemaakt, maar er kunnen nog meer beelden en geluiden bij!

Gedurende de wedstrijdperiode zullen er in verschillende Nationale Parken evenementen worden georganiseerd. De eerstvolgende evenementen vinden plaats op zondag 25 mei aanstaande. Kijk hier voor meer informatie.

Beeld en Geluid organiseert Wikipedia edit-a-thon vooroorlogse muziek

[bewerken]

Op 14 juni 2014 organiseren het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Wikimedia Nederland een zogenoemde edit-a-thon waar gewerkt wordt aan Wikipedia-artikelen over Nederlandse muziek uit de periode 1900-1940. Het doel van de schrijfsessie, bij Beeld en Geluid in Hilversum, is om kennis over muziek uit deze periode vast te leggen en zo bereikbaar te maken voor de hele wereld. Deze kennis circuleert in netwerken van verzamelaars, kenners en muziekwetenschappers en mist nog op online platforms zoals Wikipedia of de Muziekencyclopedie van Beeld en Geluid.

De dag begint met een korte cursus over het schrijven van artikelen op Wikipedia. Ook is er een kleine expositie van platenspelers, platenhoezen, wasrollen en andere objecten uit het archief van Beeld en Geluid. Deelnemers kunnen een exclusieve rondleiding krijgen door het depot van Beeld en Geluid. Kijk op [[1]] voor meer informatie en het programma.

Wiki Loves Bieb

[bewerken]

Wikipedia cursus in het Eemhuis Vanaf juni 2014 kan je elke 2e vrijdag van de maand aanschuiven bij een Wikipedia Cursus in het Eemhuis in Amersfoort.

Op deze manier werken Bibliotheek Eemland, Archief Eemland en Wikimedia Nederland samen om jou en andere bezoekers te helpen bij de eerste stappen op de Wiki platforms. Op deze dagen is er minstens één ervaren Wikipediaan in de bibliotheek aanwezig.

Nederlandse themaweek op de Poolstalige Wikipedia

[bewerken]

De Poolstalige Wikipedia organiseerde vorige week voor de tweede keer een Nederlandse themaweek. Bewerker Mathonius meldt: de deelnemers schreven van 20 tot en met 26 april 2014 maar liefst 258 nieuwe artikelen over Nederlandse onderwerpen, uiteenlopend van Floris V Holenderski tot oranjegekte en van Calm After the Storm tot Jan Bondol. Zie deze pagina voor de projectpagina.

Wie is wie?

[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl

Naam of gebruikersnaam:Jan Anton Brouwer
(email adres) jananton@wikimedia.nl
Eerste bewerking: zomer 2013
Rol bij Wikimedia Nederland: Bestuurslid
Is bij Wikimedia Nederland bezig met: besturen, meedenken, opzetten educatieprogramma, representeren, contacten opzetten met samenwerkingspartners
Is geïnteresseerd in: literatuur, klassieke muziek, wijn en eten, werken, luieren, nieuwe werelden leren kennen (in het echt of thuis achter de pc)
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: werk (zzp’er nu bij Wijzer in geldzaken), cursus mediation, lezen, klassieke muziek, relatie, rommelen
Ziet Wikipedia over tien jaar: als hét voorbeeld van een internettoepassing die wél een vaste plaats in de lijst meest bezochte en geraadpleegde websites heeft behouden, en die door iedereen in de wereld als een groot goed wordt beschouwd. Nog meer dan nu.
Wil nog graag kwijt: er zijn geen grenzen!

en optioneel, wanneer er een plekje opgevuld moet worden, bij teveel tekst schuift deze door naar juni:

Een aanrader om eens een kijkje te nemen in de etalage op Wikipedia. In de etalage is een selectie van artikelen te vinden die gebruikers van Wikipedia bijzonder waarderen en aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Zo moet een artikel informatief, objectief en inhoudelijk correct geschreven zijn. Op dit moment pronken 303 artikelen in de etalage (van de in totaal 1.774.594 artikelen die op Wikipedia staan).

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike