Naar inhoud springen

2014-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 29

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2014-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 29

Wiki Loves Earth: natuur op Wikipedia[bewerken]

De afgelopen jaren heeft Wikimedia Nederland met succes de foto­wedstrijd Wiki Loves Monuments georganiseerd. Inmiddels zijn er van 85% van de Nederlandse Rijksmonumenten foto’s beschikbaar en is de fotowedstrijd tot 2 keer toe uitgeroepen tot grootste fotowedstrijd ter wereld.

Deze succesformule gaan we dit jaar toepassen op een ander onderwerp: de natuur in Nederland. In 2014 gaan we ons inzetten om de informatie over Nederlandse natuurgebieden op Wikipedia en Wikimedia Commons aan te vullen en te verbeteren.

We roepen natuurliefhebbers op om foto’s van natuur te maken én om de Wikipedia­ artikelen over de Nederlandse natuur te verbeteren en aan te vullen. Geheel nieuw: we willen mensen ook uitdagen om de bijbehorende natuurgeluiden vast te leggen en te uploaden: kwakende kikkers, de roep van een uil en de branding van de zee. Enthousiast geworden? Kijk hier voor meer informatie.

Straatsburg: Europarlementariërs op de foto[bewerken]

In februari werkte Wikimedia samen met het Europees Parlement (Wikipedians in European Parliament). Doel was om tijdens de zitting in Straatsburg foto’s te maken van aanwezige parlementsleden. In totaal zijn er ruim 2.000 foto’s gemaakt door de samenwerkende fotografen - afkomstig uit 9 verschillende landen. Op de Nederlandstalige Wikipedia was er aansluitend een schrijfproject met als doel om van alle leden van het Europees Parlement een artikel op Wikipedia te maken. Dit leverde 179 nieuwe artikelen op.

Nieuwe dubbele schrijfweken gestart: De bergen achter Sotsji[bewerken]

Deze maand werden bij de Russische stad Sotsji de Olympische Winterspelen 2014 gehouden. Het olympisch dorp ligt op een paar kilometer van de grens met Georgië en de ski- en sleesporten worden georganiseerd in de bergen van de Kaukasus. Maar wat voor gebied is dit? Het is een tamelijk onbekende regio. Een mooie aanleiding om ons te verdiepen in deze regio en artikelen te schrijven om Wikipedia te verrijken.Er is een lijst gemaakt met gewenste artikelen Wikipedia:Gewenste artikelen/Kaukasus, maar deze lijst is nog niet compleet. Help ook mee om het overzicht van nog ontbrekende artikelen uit te breiden! De dubbele schrijfweek is gestart op 22 februari en loopt nog tot en met 9 maart. Aanmelden kan via Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Kaukasus.

TV-tip: kijk op 2 maart om 20.15 uur naar Nederland 2: De bergen achter Sotsji, een documentaire over dit gebied die ons inzicht geeft in de culturen, gewoonten en geografie van het gebied. Eerdere afleveringen zijn terug te kijken via Uitzending Gemist.

Algemene ledenvergadering[bewerken]

De Algemene Ledenvergadering is gepland op zaterdag 29 maart 2014. Locatie: vergaderzaal boven restaurant Se7en (voormalig Carré), Mariaplaats 7, Utrecht.

De vergadering bestaat uit twee gedeelten. Een officieel gedeelte dat na de pauze begint met als voornaamste agendapunten de vaststelling van het jaarverslag 2013 en de verkiezing van nieuwe bestuursleden. En aan het begin, dus voor de pauze, een informeel gedeelte met twee gasten: Justus Uitermark, hoogleraar samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onlangs in het nieuws met zijn oratie ‘Verlangen naar Wikitopia’, en Emiel Rijshouwer, die een scriptie heeft geschreven over Wikipedia.

De uitnodiging is separaat aan leden verzonden.

Wikimedia Hackathon Zurich[bewerken]

Inschrijven voor de internationale Wikimedia Hackathon is nu mogelijk! De Hackathon vindt dit jaar plaats op 9, 10 en 11 mei in Zürich. Bezoek voor meer informatie en inschrijfmogelijkheid de pagina van de Hackathon. Wikimedia Nederland biedt financiële ondersteuning aan voor geïnteresseerden uit Nederland die willen deelnemen aan de Hackathon in Zurich. Een aanvraag kun je indienen via <info@wikimedia.nl>

Hotlist gewenste artikelen[bewerken]

Wil je ook een bijdrage leveren aan Wikipedia maar heb je geen inspiratie voor een onderwerp? Kijk dan eens op de hotlist gewenste artikelen. Hier vind je een lijst van artikelen waarvan andere gebruikers hopen dat ze geschreven gaan worden. Of… doe mee aan de dubbele schrijfweek ‘de bergen achter Sotsji’, zie meer hierover verderop in deze nieuwsbrief.

Startbijeenkomst Wiki Loves Earth[bewerken]

In deze nieuwsbrief kunt u lezen over het nieuwe project Wiki Loves Earth. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die actief willen worden in dit project om het -met steun van Wikimedia Nederland- tot een succes te maken.

Dinsdag 11 maart is van 19:30 tot 21:30 de startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst praten we verder over Wiki Loves Earth. Wat gaan we allemaal doen en wanneer? Een overzicht van mogelijkheden om actief te worden binnen het project Wiki Love Earth vind je hier. Heb je interesse? Schuif dan op dinsdag 11 maart aan op het kantoor van Wikimedia Nederland (Mariaplaats 3, in Utrecht). Aanmelden kan hier (niet verplicht)

Overlijdensbericht John Campo[bewerken]

Wij hebben het droevige nieuws ontvangen dat al in mei 2013 gebruiker John Campo is overleden. John was een gewaardeerde collega op Wikipedia. Hij zal gemist worden. Wij wensen zijn vrouw, familie en vrienden veel sterkte.

Oproep vertalers Wikimedia Foundation[bewerken]

De afdeling fondsenwerving van de Wikimedia Foundation zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het vertalen en/of verbeteren van teksten voor de fondswerving via Wikipedia. Wil je meehelpen? Kijk dan hier voor meer algemene informatie en meld je aan voor de ‘translators-l list’. Je ontvangt dan verzoeken voor vertalingen. Voor vragen kun je terecht bij Jessica Robell - jrobell(at)wikimedia(punt)org.

Wie is wie[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info(at)wikimedia(punt)nl

Naam of gebruikersnaam: Ad Huikeshoven
(email adres: ad (at) wikimedia (punt) nl
Eerste bewerking: 1 februari 2005 (onder een nick)
Rol bij Wikimedia Nederland: Bestuurslid sinds maart 2012
Is bij Wikimedia Nederland bezig met: Jaarlijkse conferentie, Educatieprogramma, Wikipedia:Theehuis, strategie en jaarplan.
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: financieel-economisch advies bij een ministerie, vaderschap
Ziet Wikipedia over tien jaar: Van naslagwerk, tot actuele vraagbaak; geïntegreerd met musea bibliotheken, archieven en onderwijsinstellingen
Wil nog graag kwijt: Komende zomer is Wikimania in Londen, daar hoop ik een bus vol Nederlandse Wikipedianen tegen te komen!

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike