Naar inhoud springen

2014-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 28

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2014-01 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 28

Wie is wie

[bewerken]

Vrijwilligers en medewerkers van Wikimedia Nederland stellen zich graag aan jullie voor. Wil je ook een keer in deze rubriek? Stuur dan een email naar info@wikimedia.nl

Naam of gebruikersnaam: Ziko van Dijk
(email adres) vandijk@wikimedia.nl
Eerste bewerking: 3 juli 2003 op de Esperanto-talige Wikipedia
Rol bij Wikimedia Nederland: voorzitter
Is bij Wikimedia Nederland bezig met: besturen, representeren, meedenken
Is geïnteresseerd in: internationale Wikimedia-beweging, Wikipedia leren en presenteren
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met: locale politiek
Ziet Wikipedia over tien jaar: een verzameling van zeer actuele en zeer verouderde artikelen
Wil nog graag kwijt: vergeet niet de koppeltekens!

Wikimedia Hackathon 2014

[bewerken]

Voor in de agenda: De Wikimedia Hackathon 2014 zal van 9 tot en met 11 mei worden gehouden in Zurich. Houd deze pagina in de gaten voor updates omtrent inschrijven en het programma.

Nieuw project rond 550 jaar Staten-Generaal

[bewerken]

In 2014 is het 550 jaar geleden dat Filips de Goede vertegenwoordigers bijeenriep uit de verschillende gebieden die onder zijn bewind vielen. De bijeenkomst in 1464 in Brugge wordt gezien als de eerste vergadering van wat zou uitgroeien tot de Staten-Generaal. Een mooie aanleiding om dit onderwerp op Wikipedia dit jaar extra aandacht te geven. De officiële aftrap was tijdens de nieuwjaarsborrel; het hele jaar door organiseren we diverse activiteiten (edit-a-thons, leesclub e.d.) rond de Staten-Generaal. Je bent hierbij van harte uitgenodigd! We werken samen met o.a. de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, het Parlementair Documentatie Centrum en Wikimedia Nederland.

We willen artikelen gaan schrijven, uitbreiden en verbeteren in de rubrieken geschiedenis, personen, procedures en steen: van parlementsgeschiedenis tot parlementariërs en van terminologie tot vergaderzalen. Genoeg mogelijkheden om je eigen invalshoek te kiezen als politiek je minder interesseert. Ook als je niet naar de activiteiten komt, kun je natuurlijk gewoon meedoen. Kijk op de projectpagina WP:SG550 op de Nederlandstalige Wikipedia voor meer informatie en ideeën voor artikelen. Je kunt je daar ook als deelnemer aanmelden. Doe je mee? Lodewijk & Ronn

Gezocht: Fotografen voor project Wikipedians in European Parliament

[bewerken]

Wij zoeken fotografen die het leuk vinden om (kandidaat)-leden van het Europees Parlement te fotograferen. Dit voor het project Wikipedians in European Parliament. Het project start op 2 februari en duurt tot 7 februari en zal plaatsvinden in het Europees Parlement in Straatsburg. Meer informatie over het project is hier te vinden.

Verschillende Wikimedia-verenigingen (chapters) in Europa ondersteunen dit project, waaronder ook Wikimedia Nederland. In februari zal er dus een enorme toestroom aan foto's gaan komen van al deze parlementsleden, meer dan 700 in totaal. Ook mee helpen om artikelen te schrijven over parlementsleden of een politieke partij ? Neem dan een kijkje op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Europees_Parlement

Wiki loves sea turtle monuments

[bewerken]

De Mediterranean Association to Save the Sea Turtles (Medasset) is, geïnspireerd door de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments, gestart met het project ‘Wiki loves sea turtle monuments’. Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Medasset.

Schrijfweek Zweden

[bewerken]

Vanaf zaterdag 21 december tot en met 5 januari 2014 was er een dubbele schrijfweek op de Nederlandstalige Wikipedia met als thema: Zweden.

Een schrijfweek is een week waarin gebruikers op de Nederlandstalige Wikipedia worden opgeroepen om artikelen te schrijven over een bepaald land, om op die manier meer artikelen over anderstalige landen op Wikipedia te krijgen.

De dubbele schrijfweek is erg succesvol gebleken. Er zijn meer dan 1000 nieuwe artikelen geschreven en nog eens duizenden andere pagina's en artikelen zijn bewerkt, verbeterd en uitgebreid.

De projectpagina is te vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Zweden

Nieuwjaarsborrel

[bewerken]

Dit jaar waren wij te gast bij de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Er waren diverse activiteiten gepland; een rondleiding door het depot van de KB, een bezoek aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven, een rondleiding door het Gilde Den Haag en een mini cursus ‘Hoe bewerk ik Wikipedia’. Afsluitend vond de prijsuitreiking voor Wiki Takes Den Haag plaats en werd er geborreld. Wij kijken terug op een zeer geslaagde nieuwjaarsborrel en bedanken de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief dat wij te gast mocht zijn op hun prachtige locatie.

Algemene ledenvergadering

[bewerken]

De eerstvolgende Algemene Ledenvergadering is gepland op zaterdagmiddag 29 maart 2014 in Utrecht. Noteer deze datum alvast in je agenda. De vergadering bestaat uit twee gedeelten. Een officieel gedeelte dat na de pauze begint met als voornaamste agendapunten de vaststelling van het jaarverslag 2013 en de verkiezing van nieuwe bestuursleden.
En aan het begin, dus voor de pauze, een informeel gedeelte met twee gasten: Justus Uitermark, hoogleraar samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en onlangs in het nieuws met zijn oratie ‘Verlangen naar Wikitopia’, en Emiel Rijshouwer, die een scriptie heeft geschreven over Wikipedia.

Wikimedia Nederland en Educatie

[bewerken]

Binnen de Wikimedia-beweging wereldwijd zijn er al veel initiatieven rondom het thema educatie. De kern van deze educatieprogramma’s is vaak: hoe kunnen we docenten motiveren om het leveren van een bijdrage aan Wikipedia te integreren in hun lesprogramma’s. In samenspraak met de Wikimedia-gemeenschap en andere belangstellenden willen we invulling geven aan de activiteiten in 2014. Tijdens de WikiZaterdag van 1 februari is de start bijeenkomst.

Introductie GLAM-wiki coördinator van Beeld en Geluid

[bewerken]

Afgesproken dat het stukje voor laatste week van januari dan wel de eerste week van februari komt.

In Memoriam: gebruiker Diamant

[bewerken]

Op 16 november 2013 is op dertienjarige leeftijd gebruiker Diamant onverwacht en veel te jong overleden.
Diamant is vanaf zijn achtste actief geweest met het schrijven van artikelen, controleren van wijzigingen en verwelkomen van nieuwe gebruikers. Het werk van Diamant op Wikipedia was van onschatbare waarde: er staat een indrukwekkende lijst van bewerkingen op zijn naam. Hij wordt in de Wikipedia-gemeenschap erg gemist. Zijn overlegpagina zal als eerbetoon blijven bestaan. Wij wensen de familie en vrienden van Diamant veel sterkte toe.

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike