2013-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 21
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
2013-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 21
Algemene ledenvergadering
[bewerken]Het bestuur nodigt alle leden van Wikimedia Nederland uit voor de Algemene ledenvergadering (ALV) op zaterdag 23 maart 2013. De ledenvergadering wordt gehouden in het centrum van Utrecht, in de Poort van Kleef, Mariaplaats 7, Utrecht (zaal 1). Tijdens de Algemene ledenvergadering legt het bestuur verantwoording af over het gevoerde beleid en beheer in het jaar 2012, aan de hand van een jaarverslag en de jaarrekening. Op de agenda zal ook een kleine statutenwijziging staan en natuurlijk de verkiezing van de bestuursleden. De vergadering begint om 13:30 uur (inloop 13:00 uur) en duurt tot 17:00 uur. Meer informatie over de ALV is [1] hier te vinden.
Bestuursleden gezocht
[bewerken]De Vereniging Wikimedia Nederland ondersteunt onder andere het werk van de vrijwilligers die op Wikipedia actief zijn. Bovendien promoot de Vereniging het concept vrije kennis en onderhoudt contact met musea, bibliotheken en andere instellingen uit de wereld van cultureel erfgoed. En Wikimedia Nederland is internationaal actief in de grote Wikimedia-beweging.
Bij een vereniging hoort ook beheren, organiseren en besturen: er moeten mensen zijn die beslissingen nemen en die ze uitvoeren. Dit doet in eerste instantie het bestuur, dat door de ledenvergadering is gekozen. Welke uitdaging het bestuurslidmaatschap biedt en wat er van u verwacht wordt vindt u hier. Via deze link kunt u ook lezen hoe u als bestuurslid actief zou kunnen worden. Op 9 maart kunt u vanaf 17.00 uur op ons kantoor met bestuurleden spreken, aanmelding via voorzitter@wikimedia.nl is wel handig.
Training: Wikipedia beter presenteren
[bewerken]Op zaterdag 9 maart 2013 wordt er ‘s middags (13.00-17.00h) op het Wikimedia Nederland kantoor in Utrecht een workshop over presentatietechnieken gegeven door communicatietrainer Walter Nijenhuis van de Haagse Hogeschool.
Het komt regelmatig voor dat Wikimedia-vrijwilligers een presentatie geven: over Wikipedia, over een activiteit waar ze mee bezig zijn, over vrije kennis. De een staat van nature gemakkelijker voor een groep dan de ander. Maar voor iedereen is het handig om wat praktische tips te krijgen over hoe hoe je contact krijgt met de luisteraars, hoe je kunt zorgen dat je rustig en zelfverzekerd overkomt, hoe je een helder verhaal vertelt en hoe je ervoor zorgt dat de boodschap overkomt.
De workshop is toegankelijk voor leden en vrijwilligers - inschrijving is gewenst en kan hier of via een mail naar Sindy Meijer van het WMNL kantoor (meijer@wikimedia.nl). Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt.
Kantoor Utrecht: kom eens langs
[bewerken]Ons kantoor in Utrecht is de afgelopen maanden sterk in ontwikkeling geweest. Per half februari is de bezetting op kantoor als volgt: Sandra Rientjes (directeur), Sebastiaan ter Burg (projectleider culturele samenwerking) en Sindy Meijer en Denise Jansen in de functie van medewerker Communicatie en Community support. Op dit moment is er een vacature medewerker financiële administratie – 0,4 fte Als deze vacature is vervuld, is het team compleet.
Het kantoor is in ieder geval 'bemensd' op maandag, dinsdag en donderdag tijdens kantooruren (kijk voor de exacte tijden naar de kantooragenda op onze website) en natuurlijk op Wikizaterdagen. Draadloos internet is beschikbaar (eigen computer meenemen) en we serveren koffie, thee, frisdrank en enkele versnaperingen. Er zijn verschillende werkplekken beschikbaar. Geef je komst van te voren even aan als je verzekerd wilt zijn van een plek of met een groep overleg wilt voeren.
Ledenlijst, Nieuwsbrief, mailinglijst wikimedianl
[bewerken]Als je lid bent van Wikimedia Nederland dan krijg je in ieder geval emails via de 'ledenlijst'. Daarmee is de verzameling van de emails van alle leden bedoeld, die ze opgeven wanneer ze lid worden. De 'ledenlijst' is een een-richtings-verkeer van het bestuur of de directeur naar de leden; omdat mensen al gauw iets als 'spam' beleven is de vereniging zeer zuinig met deze 'ledenlijst'. Een typisch voorbeeld van het gebruik is de uitnodiging voor een Algemene ledenvergadering.
Alle leden krijgen automatisch deze Nieuwsbrief, tenzij iemand heeft aangegeven deze expliciet niet te willen (wat bijna nooit voorkomt). Ook nietleden kunnen vragen om de Nieuwbrief te ontvangen. Als je meer betrokken wilt zijn bij de vereniging dan is de algemene mailinglijst aan te raden: <Wikimedianl-l@lists.wikimedia.org>
Hackathon
[bewerken]Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd organiseert Wikimedia Nederland de internationale Hackathon van het jaar 2013: in Amsterdam van 24 tot 26 mei. Het organiserend team is al volop bezig met de voorbereidingen. Het programma opstellen, de criteria voor het verlenen van studiebeurzen vaststellen, de locatie uitzoeken. Een dezer dagen gaat de inschrijving van start. Voor meer informatie over de Hackathon kun je hier terecht.
Wikimedia Conferentie Nederland; organisatoren gezocht
[bewerken]We gaan binnenkort weer van start met de voorbereidingen voor de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland in november. Mensen die het leuk vinden om hier aan mee te helpen kunnen zich aanmelden via: info@wikimedia.nl of bij Frans Grijzenhout (frans@wikimedia.nl).
Wikiworkshop Rotterdam
[bewerken]Op 10 januari 2013 gaf #Wikipediaan Hay Kranen een wikiworkshop aan studenten van de Hogeschool Rotterdam. De studenten hebben met succes een aantal nieuwe artikelen geschreven en geplaatst.
Fotodag oorlogsmonumenten
[bewerken]Nog niet alle Nederlandse oorlogsmonumenten hebben een foto op Wikimedia Commons. Sommige monumenten zijn minder makkelijk toegankelijk of lijken minder aantrekkelijk om te fotograferen, terwijl er vaak een rijke geschiedenis achter schuil gaat. Samen met medewerkers van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kijken we hoe we die lacunes kunnen aanvullen.
Op vrijdag 15 februari 2013 hebben een aantal mensen Arnhem bezocht om daar samen foto's te maken van oorlogsmonumenten. In de aanloop naar de fotodag zijn alle oorlogsmonumentenlijsten op Wikipedia gezet. Een soort 'Wikipedia Takes', maar dan met de nadruk op het gericht maken van een kleine reeks foto's van goede kwaliteit. De foto's zijn inmiddels op WikiMedia Commons te zien.
De Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog op Wikipedia
[bewerken]In Nederland - en ook daarbuiten - blijft de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog mensen fascineren. Dat blijkt al uit het feit dat Wikimedia Nederland de afgelopen weken is benaderd door twee (vrijwilligers)organisaties die zich met deze onderwerpen bezig houden. Zij hebben veel informatie en kennis over de beide Wereldoorlogen en zouden daarmee een bijdrage willen leveren aan WIkipedia en Wikimedia Commons. Wie wil er meedenken over concrete samenwerkingen? Tot nu toe denken we aan bewerkerstrainingen, 'edit-a-thons'... Maar er is vast meer mogelijk. Neem contact op met Sebastiaan ter Burg (terburg@wikimedia.nl) voor meer informatie of als je actief wilt meedoen.
Document Freedom Day 2013
[bewerken]Komt u ook naar Document Freedom Day 2013 op dinsdag 26 maart, 's ochtends en 's middags, in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag? Het onderwerp van dit jaar is "Document Uitwisselbaarheid" Zoals gebruikelijk is er weer een sterke inbreng vanuit de erfgoedsector. Meer informatie over deze dag is te vinden op: http://www.documentfreedomday.nl. Aanmelding is verplicht.
Bron
[bewerken]- Wikimedia Nederland, "Nieuwsbrief Wikimedia Nederland #21", 28 februari 2013
Licentie