Naar inhoud springen

2010-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 7

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2010-02 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 7

Agenda[bewerken]

Gezocht: Bestuursleden[bewerken]

Op 13 maart vinden er weer bestuursverkiezingen voor onze vereniging plaats. Op 20 februari organiseert Wikimedia Nederland daarom een speciale borrel voor iedereen die mogelijk geinteresseerd is in een bestuursfunctie. Heb je interesse? Kom dan op 20 februari naar Amersfoort. Daar kun je op informele wijze kennismaken met andere geinteresseerden en natuurlijk kan ook het huidige bestuur eventuele vragen beantwoorden. Een bezoek aan de borrel verplicht je uiteraard tot niets. Meld je aan via wm-nl at wikimedia.org; je ontvangt dan van ons meer informatie over de exacte plaats en tijd.

Algemene Ledenvergadering[bewerken]

De eerstvolgende Algemene Ledenvergadering vindt plaats op 13 maart in Florin in Utrecht. De bijeenkomst begint om 14.00 uur. Belangrijk punt op de agenda is de verkiezing van een nieuw bestuur maar ook de plannen voor het komende jaar komen uitgebreid aan bod. De ledenvergadering is natuurlijk dé gelegenheid voor leden om input te leveren op bestaande plannen en mee te denken over de toekomst. Het bestuur nodigt alle leden dan ook van harte uit. Leden ontvangen binnenkort een uitnodiging, maar meer informatie over de agenda en over hoe je je kunt aanmelden zal ook beschikbaar komen via onze website.

Fundraiser[bewerken]

De jaarlijkse donatieronde die op alle Wikimedia-projecten liep is afgelopen. In overleg met de Wikimedia Foundation is er dit jaar gekozen voor een model waarbij alle donaties uit Nederland door Wikimedia Nederland werden afgehandeld. Door de implementatie van iDEAL viel het aantal donaties ten opzichte van vorig jaar opvallend hoger. Ook Wikimedia Nederland kan daardoor in 2010 weer nieuwe activiteiten ontplooien.

Tropenmuseum[bewerken]

Na de succesvolle samenwerking tijdens Wiki Loves Art/NL en de recente samenwerking in het kader van de tentoonstelling "Kunst van overleven", heeft het Tropenmusem nu zo'n 35.000 afbeeldingen rond het thema Indonesie beschikbaar gesteld via Wikimedia Commons. Een deel van de afbeeldingen is digitaal gerestaureerd en sommige werden gekozen tot etalage-afbeeldingen. Meer informatie over de samenwerking met het Tropenmuseum vind je op Wikimedia Commons.

Wikimedia Nederland doet mee in CoSyne[bewerken]

De Universiteit van Amsterdam heeft een samenwerkingsverband van 7 organisaties opgezet dat programmatuur onder vrije licentie gaat ontwikkelen waarmee het eenvoudig mogelijk wordt om een meertalige wiki bij te houden. Het idee is dat wijziging van een pagina in een bepaalde taal automatisch tot overeenkomstige wijzigingen van die pagina in andere talen leidt. Hiervoor worden verschillende bestaande technieken voor geautomatiseerd vertalen gelijktijdig ingezet. Het project met de naam Cosyne heeft naast onderzoeksinstellingen ook het Instituut voor Beeld en Geluid, Deutsche Welle en Wikimedia Nederland als deelnemers om de bruikbaarheid te verkennen. De Europese Commissie heeft inmiddels de subsidieaanvraag voor het project CoSyne goedgekeurd.

Overige activiteiten[bewerken]

  • Tot 7 maart is er een expositie van Wiki Loves Art-foto's in de grote hal van het Maritiem Museum in Rotterdam. In het vrije boek Internet voor iedereen van XS4ALL wordt door onder andere het Van Gogh Museum stilgestaan bij de deelname aan Wiki Loves Art. Het boek is onder CC-BY-NC te downloaden. Meer informatie over Wiki Loves Art kun je vinden via https://web.archive.org/web/20210123013303/https://wikilovesart.nl/.
  • Het Nationaal Archief is de grootste openbare archiefinstelling in Nederland en heeft een uitgebreide collectie rondom vele thema's. Vanuit het Nationaal Archief is samenwerking gezocht met Wikimedia Nederland en waarschijnlijk kunnen we binnenkort een project aankondigen waarin het Nationaal Archief, in samenwerking met Spaarnestad Photo een gedeelte van de fotocollectie onder een vrije licentie ter beschikking zal stellen voor gebruik op Wikimedia Commons.
  • Wikimedia Nederland werkt met de Vereniging Openbare Bibliotheken aan een gezamenlijk project rond mediawijsheid en cultureel erfgoed. De verwachting is dat er nog in 2010 een pilotproject kan worden gestart in de regio Zeeland. In de komende maanden wordt het project verder uitgewerkt. Heb je interesse in dit onderwerp en wil je meehelpen? Stuur een mailtje naar wm-nl at wikimedia.org.

Geweest[bewerken]

  • Op 19 december organiseerde Wikimedia Nederland weer een workshop voor Wikimedianen. Ondanks het zeer slechte weer waren er niet alleen Nederlandse Wikimedianen aanwezig, maar ook een vertegenwoordig van Wikimedia Duitsland. Besproken werd het gebruik van OTRS en aan de invoering van Flagged Revisions op de Duitstalige Wikipedia.
  • Aan het eind van 2009 heeft Wikimedia Nederland voor de tweede maal dat jaar een "Translation Rally" gesponsord. Deze rally heeft meer dan 33.000 nieuwe vertalingen opgeleverd voor de MediaWikisoftware en extensies.
  • Meer dan 40 leden, andere Wikimedianen en vertegenwoordigers van culturele organisaties waren aanwezig bij de nieuwjaarsborrel die we op 23 januari samen met Creative Commons NL organiseerden in het Tropenmuseum. Naast gratis toegang tot het museum en rondleidingen door de Marron-tentoonstelling "Kunst van overleven" hadden de bezoekers de kans om, voorzien van een drankje, ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Bron[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike