200 burgemeesters komen steun betuigen aan gevluchte Catalaanse president en ministers

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 november 2017 

De Catalaanse regering op 16 september in Barcelona, samen met 700 burgemeesters (met 'vara' in de hand) die het referendum van 1 oktober mee hielpen organiseren

200 burgemeesters komen steun betuigen aan gevluchte Catalaanse president en ministers

Een delegatie van 200 burgemeesters zakte vandaag af naar de Horta Hall (BOZAR) in Brussel waar een toespraak van Carles Puigdemont op het programma stond. De burgemeesters kwamen vanuit Catalonië overgevlogen om steun betuigen aan de president in ballingschap. Ze demonstreerden ook op straat. De Catalaanse president kreeg een staande ovatie van de burgemeesters met hun 'vara', een burgemeestersstaf, in de hand. Carles Puigdemont benadrukte dat er een "illegale staatsgreep door Spanje aan de gang is", en dat het land "zich zou moeten verantwoorden voor het mishandelen van regeringsleden in de gevangenis".

Puigdemont bedankte de burgemeesters, Europese politici, en "de vrienden van de Vlaamse partij N-VA" voor hun steun. Kopstukken binnen de partij waaronder Theo Francken, Bart De Wever [1] en Jan Jambon [2] reikten hem eerder min of meer de hand. Premier Charles Michel legde hierom herhaaldelijk onder zijn ministers een contact- en communicatieverbod uit met/over Puigdemont om de relatie met Spanje niet tot een absoluut dieptepunt te brengen.

Op hetzelfde moment waren ook enkele Catalaanse bedrijfsleiders in het land, zij werden uitgenodigd in het Europese parlement waar ze een betoog hielden tegen een onafhankelijk Catalonië: "De economische activiteiten zijn verlamd, we kunnen niet akkoord gaan met een onverantwoordelijke anti-democratische regionale regering die zich boven de wet stelt", klinkt het hard bij de ondernemersvereniging.

Bronnen[bewerken]