Naar inhoud springen

2008-07 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 1

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2008-07 Nieuwsbrief Wikimedia Nederland 1

Chapter's meetup

[bewerken]

Eind mei werd er op initiatief van Wikimedia Nederland in Beek-Ubbergen, bij Nijmegen, een weekend georganiseerd voor de verschillende Wikimedia Chapters. Naast Wikimedia Nederland zijn er 16 andere landelijke organisaties die zich bezighouden met de Wikimedia-idealen. Al die chapters houden natuurlijk wel contact via de vele mailinglijsten en wiki's, maar er is toch behoefte om ook op een niet-virtuele manier met elkaar ervaringen uit te wisselen. Tijdens dit weekend waren vertegenwoordigers van 10 chapters aanwezig, en een aantal mensen van de Wikimedia Foundation-staf uit San Francisco. Er werd onder meer gepraat over de toekomst van de chapters, de relatie tussen de chapters en de foundation en hoe de twee nieuwe chapterzetels in het board van de foundation gaan worden gekozen.

Een aantal concrete ideeën die uit de chapter's meetup naar voren kwamen zijn eerder door Lodewijk naar de mailinglijst wikimedianl-l gestuurd. Deze complete e-mail is nu te lezen.

Wikimediaworkshop

[bewerken]

Op 12 juli werd een Wikimediaworkshop gegeven in Nijmegen, georganiseerd door Brinkie, Ciell en Wutsje. Bij de workshop waren 12 Wikimedianen aanwezig om te luisteren naar onder meer presentaties over checkuser, open proxies en een zeer informatieve verhandeling over stroopwafels. Ook was er een discussie over de helppagina's op Wikipedia. De gehele workshop werd gedeeltelijk rechtstreeks verslagen op het Wikipedia-IRC kanaal.

Uit de workshop bleek het belang van een goede communicatie en de toegevoegde waarde van een samenwerking tussen verschillende projecten op het gebied van vandalismebestrijding en het in de gaten houden van open proxies. De informatieve verhandeling tijdens het gezamenlijk diner achteraf maakte de workshop tot een interessante dag op meerdere niveaus.

Tekst met dank aan MarkW en Wutsje

Net zoals vorig jaar zal er ook dit jaar weer een grote conferentie worden georganiseerd door Wikimedia Nederland om experts en gebruikers op het gebied van vrije kennis, wiki’s en open source-technologie bij elkaar te brengen. De datum is inmiddels vastgesteld op zaterdag 1 november, de locatie zal waarschijnlijk net zoals vorig jaar weer Aristo worden, naast het Sloterdijk station in Amsterdam.

Aanvulling september 2008. Inmiddels is de locatie definitief geworden: Utrecht

Dit jaar zal het programma ook weer sprekers uit binnen- en buitenland hebben, maar ook hands-on workshops, ruimte voor debat en het uitwisselen van ervaringen.

Binnenkort zal er een nieuwe website online zijn met een eerste programma en een mogelijkheid tot voorregistratie.

Werkgroep vrije media

[bewerken]

De werkgroep vrije media is de afgelopen tijd hard bezig geweest met het wikiportret-project: een initiatief om foto's van bekende Nederlanders onder een vrije licentie beschikbaar te krijgen. Omdat het kiezen van een vrije licentie voor veel mensen vaak lastig is, wordt dit proces versimpeld door een 'uploadwizard' die de uploader met een aantal simpele vragen begeleid in het kiezen van een licentie.

De actie heeft inmiddels zo'n 70 foto's onder een vrije licentie opgeleverd, waaronder een foto van schrijver Jan Cremer, politicus Adri Duivesteijn en een portret van Koningin Beatrix. Nieuwe foto's worden nog steeds geaccepteerd.

Algemene ledenvergadering

[bewerken]

Op zondag 14 september wordt er een Algemene Ledenvergadering gehouden voor alle Wikimedia Nederland-leden. Onderwerpen zijn Wikimania 2010, visieontwikkeling en projecten binnen de werkgroepen. Voorafgaand aan de vergadering zullen twee discussies plaatsvinden over auteursrecht en hoe de vereniging het groepsproces op Wikipedia kan faciliteren.

Een uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering is inmiddels naar alle leden verstuurd.

Wikimania 2010

[bewerken]

Een kleine groep Wikimedianen houdt zich bezig met het onderzoeken van de mogelijkheid om de internationale Wikimania-conferentie in 2010 naar Nederland te halen. Dit jaar werd de conferentie in Alexandrië (Egypte) gehouden, volgend jaar zal dat in Buenos Aires (Argentinië) zijn. Tijdens de Algemene ledenvergadering in september zal dit een onderwerp op de agenda zijn.

Volgende nieuwsbrief

[bewerken]

De volgende nieuwsbrief verschijnt waarschijnlijk eind augustus. Heb je een nieuwsbericht, activiteit of iets anders wat voor de leden interessant zou kunnen zijn? Stuur een mailtje naar wm-nlwikimedia.org en we kijken of het in de volgende nieuwsbrief past.

Bron

[bewerken]


Licentie

Logo Wikimedia nederland De eerste versie van dit bericht is afkomstig van nl.wikimedia.org, de tekst kan op Wikinieuws zijn aangepast. Reproductie is toegestaan onder de licentie Creative Commons Attribution-ShareAlike