Naar inhoud springen

17 mannen naar de rechter in Egypte voor homoseksualiteit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 oktober 2017 

17 mannen naar de rechter in Egypte voor homoseksualiteit

17 Egyptische mannen tussen de 17 en 35 jaar oud moesten zondag voor de rechtbank in Caïro verschijnen vanwege hun seksuele geaardheid. Gedetailleerde informatie over de hoorzitting is er niet. Eind deze maand wordt een oordeel geveld.

Een aantal mannen werden op 22 september gearresteerd omdat ze met de LGBTI-vlag zwaaiden tijdens een concert van de Libanese band Mashrou' Leila. De band is actief in de strijd tegen geweld op homo's en bi- en transseksuelen. Op straat en in cafe's werden ook enkele mensen opgepakt.

Zaterdag deelde Amnesty International, net als Human Rights Watch, in een bericht mee "diep te betreuren dat het Egyptische gerechtshof er een prioriteit van maakt om de jacht te openen op mensen vanwege hun seksuele geaardheid." De niet-gouvernementele organisatie pleit voor de onvoorwaardelijke vrijlating van de 17 mannen.

Homoseksualiteit wordt, hoewel het niet strafbaar is, toch berecht wanneer men het propageert. In april 2016 werden 11 mannen veroordeeld tot elk 12 jaar gevangenisstraf.

Bronnen

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Égypte : 17 hommes jugés pour homosexualité », afkomstig van Wikinieuws (fr) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 1 oktober 2017.