Naar inhoud springen

16-jarige jongen overleden door "choking challenge", ouders waarschuwen anderen

Uit Wikinieuws

15 juni 2017 
De 16-jarige Tim Reynders uit Arkel, die in de meivakantie dood in zijn ouderlijk huis werd aangetroffen, is naar nu blijkt om het leven gekomen doordat er iets misging terwijl hij meedeed met het zogeheten wurgspel (Engels: choking game of choking challenge).

Bij dit wurgspel probeert de deelnemer expres een zuurstoftekort op te lopen door zijn eigen keel dicht te knijpen. Het idee heerst dat dit een gevoel van euforie zou teweegbrengen. De jongen was die avond alleen thuis en had een badstof ceintuur om zijn nek gebonden. Toen hij hiermee vervolgens de trap afliep stapte hij mis, waarna hij het bewustzijn verloor en zich niet meer van de ceintuur kon bevrijden. Terwijl dit alles gebeurde had hij de camera van zijn mobiele telefoon aanstaan, en zijn ouders hebben het filmpje achteraf bekeken. Hierdoor kon de politie uitsluiten dat dit een geval was van zelfdoding, zoals in eerste instantie werd gedacht.

In andere landen zoals België en de VS zijn de afgelopen jaren als gevolg van dit 'wurgspel' al meermaals dodelijke slachtoffers gevallen. Dit is het eerste geval in Nederland. De ouders van Tim proberen nu in een interview met de Volkskrant anderen uitdrukkelijk te waarschuwen voor het gevaar van dit soort extreme spelletjes die populair zijn onder m.n. jongeren op sociale media.

Bronnen[bewerken]