Naar inhoud springen

12 jaar cel voor ex-directeur Gelredome

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
het Gelredome

5 juli 2012 

Jasper van Amstel, de 47-jarige ex-directeur van het Arnhemse GelreDomestadion, is vandaag veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op zijn vrouw Frederieke afgelopen november.

Van Amstel sloeg haar in de nacht van 28 op 29 november 2011 ongeveer tienmaal op haar gezicht met een honkbalknuppel. Op dat moment kwam zijn jongste dochter (van de drie kinderen die hij heeft) binnenlopen. Van Amstel bracht de kinderen naar de buren en drukte later een kussen op haar gezicht. De 45-jarige Frederieke overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Van Amstel getuigde voor de rechtbank dat hij nog altijd niet weet wat hem op dat moment bezielde. Verdrietig stamelde hij: 'Ik zou de tijd willen terugzetten, zodat mijn dochters gewoon hun moeder zouden hebben in plaats van het verdriet dat ze nu voelen.' Van Amstel kon het niet verwerken dat zijn relatie zou stranden. Het Openbaar Ministerie eiste dat Van Amstel 15 jaar cel zou krijgen wegens moord.

Volgens het OM had Van Amstel op meerdere momenten kunnen bedenken waar hij mee bezig was. Van Amstel's Advocaat stelde echter dat hij uit opwelling handelde en dat hij daarom moet worden veroordeeld voor doodslag met een straf van zes jaar. De rechtbank is het wel eens met het OM, maar vind deze moord veel op doodslag lijken. Hij wou zijn vrouw dood hebben, maar had dat niet (zorgvuldig) gepland. Mede daarom en het feit dat hij zich schuldig voelt, draagt eraan bij dat hij een lagere straf krijgt dan het OM van tevoren eiste. Volgens de rechter zal Van Amstel de rest van zijn leven "een zware psychische last dragen".

Vermoedelijk handelde Van Amstel uit verlatingsangst en jaloezie, in combinatie met oververmoeidheid, stellen deskundigen. Verder kon men geen geestelijke stoornis vaststellen, waardoor Van Amstel volledig toerekeningsvatbaar is. Van Amstel en zijn vrouw hadden die middag daarvoor al een afspraak bij een relatietherapeut geregeld vanwege de relatieproblemen waar het stel in verzeild geraakt was. Er is voor zover het bekend is geen sprake geweest van geweld. De zaak was een schok voor de Arnhemse samenleving, omdat Van Amstel gold als een bekend figuur die het stadion met succes exploiteerde.

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]