Naar inhoud springen

12 000 betogers op protestmars tegen Trump in Brussel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 mei 2017 

12 000 mensen kwamen naar Brussel afgezakt om te betogen tegen het beleid van Donald Trump.

De "Trump not Welcome-mars" werd gepland naar aanleiding van het staatsbezoek van Donald Trump aan België. Volgens de organisatie kwamen tot wel 12 000 mensen protesteren tegen het beleid van de controversiële president. De politie telde iets minder demonstranten, namelijk 9000.

In de betoging liepen onder meer de vakbonden, Hart boven Hard, Amnesty International, de PVDA en vele anderen.

25 mei 2017 
Op de tweede dag van Trumps bezoek had Greenpeace nog een verrassing in petto. Enkele actievoerders rolden vanop een metershoge kraan een banner op met daarop #resist. De actie ging van start om 7:30 en eindigde rond de middag. Ook voor de gebouwen van de NAVO wordt door enkele tientallen demonstranten geprotesteerd.

Wat verderop probeerden een honderdtal mensen de weg van de Trump-karavaan te blokkeren door een menselijke ketting te vormen. Aanvankelijk liet de politie de actievoerders begaan, maar om 16u werd gevraagd de demonstratie te staken. Dat werd op boegeroep onthaald. De politie schreef bestuurlijke aanhoudingen op voor een groot deel van het aanwezige burgercollectief.

Trump kwam woensdag naar Brussel om er een ontmoeting te hebben met premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Didier Reynders en minister van defensie Steven Vandeput. Vandaag had hij een gesprek met Europees president Donald Tusk en andere EU-officials. 's Avonds rondde Trump zijn bezoek af met een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en een ontmoeting met Frans president Emmanuel Macron.

Melania Trump, de first lady, hield het wat luchtiger. Zij bezocht het kinderziekenhuis koningin Fabiola, daarna nog het Musée Magritte en de koninklijke Serres van Laken , samen met koningin Mathilde.

Bronnen[bewerken]