Naar inhoud springen

'Relatie VS-Suriname versterkt ondanks berechting zoon van de president'

Uit Wikinieuws
Amerikaans ambassadeur Edwin Nolan en vicepresident Ashwin Adhin, 2016

25 september 2018 

De veroordeling van Desi Bouterses zoon Dino heeft de relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten niet beschadigd. Daarentegen zijn de banden juist op meerdere gebieden versterkt. Deze uitspraken komen van de Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan tijdens zijn afscheidsreceptie. Nolan gaat aan het eind van september met pensioen; Karen Williams is door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen om hem op te volgen.

Quote begin
Het is een ongewone gebeurtenis dat de zoon van een president bij iets vervelends betrokken is, maar ik moet wel zeggen dat ik in mijn periode hier het gevoel heb gehad dat het nooit een probleem is geweest dat de bestaande samenwerking negatief heeft beïnvloed.

— Amerikaans ambassadeur Edwin Nolan
Quote einde

Dino werd tijdens Nolans ambassadeurschap in de Verenigde Staten veroordeeld tot ruim zestien jaar gevangenisstraf, vanwege drugshandel, wapenbezit en het toezeggen van steun aan Hezbollah. De arrestatie in augustus 2013 in Panama bracht zijn vader in grote verlegenheid, omdat Suriname uitgerekend op dat moment gastheer was van de top van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties.

In juli van dit jaar stemde De Nationale Assemblée voor de goedkeuring van de Inter-American Convention on Serving Criminal Sentences Abroad. Dit verdrag voorziet erin dat Surinamers hun straf in eigen land kunnen uitzitten, wanneer ze in een ander Amerikaans land veroordeeld zijn. Er kwam toen kritiek dat het verdrag het persoonlijk belang van de president zou dienen. Ook bestond de vrees dat, eenmaal terug in Suriname, Dino Bouterse direct vrijgelaten zou worden. Minister van Politie en Justitie, Stuart Getrouw, benadrukte zelfs tijdens het debat dat de regering de vrijheid kende "om gratie te verlenen aan veroordeelden die terugkeren onder dit verdrag."

Bronnen

[bewerken]