'Klein aantal supereditors heeft een buitenproportioneel grote invloed op Wikipedia'

Uit Wikinieuws

20 januari 2019 

Een klein aantal gebruikers heeft een enorm grote invloed op Wikipedia. Althans volgens een studie over de situatie in 2016 van Jinhyuk Yun en Hawoong Jeong van het Future Technology Analysis Center in Seoel, Zuid-Korea. Het onderzoek werd uitgevoerd over alle Wikimedia-projecten heen; het gaat dan om 863 verschillende Wikimedia-projecten (Wikipedia, Wikibooks, Wikinews, Wikivoyage en Wikisource). Het onderzoek werd in december 2018 gepubliceerd.

De macht van een klein groepje supereditors neemt volgens Yun stelselmatig toe. Onder supereditors verstaat hij mensen die heel veel artikelen publiceren en veel redigeerwerk verrichten. Een gevaar dat de onderzoekers daarin zien, is dat de projecten gekleurd zouden worden door meningen en visies van een select aantal mensen. Ook het gevaar van polarisatie wordt genoemd. Het onderzoek noemt verder andere hiaten, zoals de 'deletionism'-cultuur, ofwel het verwijderen van tekst of artikelen die niet voldoen aan de vrij strenge normen. Dit zou potentiële gebruikers mogelijk afschrikken.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.