Naar inhoud springen

"Vanaf 2025 minder uren kraamzorg bij tweede kind"

Uit Wikinieuws

10 augustus 2023 

Wie in Nederland een tweede kind krijgt, moet vanaf 2025 wellicht rekenen op minder uren aan kraamzorghulp dan bij het eerste kind. Bo Geboortezorg, de brancheorganisatie van kraamzorginstanties, heeft hiervoor een plan opgesteld. Van dit plan kan worden afgeweken in speciale gevallen, zoals bij een postnatale depressie van de moeder of als het kind vanwege een verstandelijke beperking extra zorg behoeft.

De maatregel is volgens Bo Geboortezorg het gevolg van de structurele personeelstekorten binnen de kraamzorgsector en de bijbehorende hoge werklast. Nederland telt op dit moment ca. 9500 kraamverzorgers, wat 1500 te weinig is. Daar komt nog bovenop dat ca. 10% van de kraamverzorgers langdurig ziek is. In de grotere steden moeten kraamverzorgers nu soms drie gezinnen op één dag doen.

Als tegencompensatie voor de verminderde rechtstreekse kraamzorg wordt onder meer voorgesteld om meer aan digitale kraamzorg te gaan doen, aldus Ester van der Ark. Ook zouden kraamverzorgers die nog in opleiding zijn, vaker alvast kunnen worden ingezet.

Momenteel ontvangen Nederlandse gezinnen met een pasgeboren baby gemiddeld 42 uur aan kraamzorg. De ondergrens is 24 uur, maar dit minimumaantal uren wordt nu al niet altijd gehaald.

Bronnen[bewerken]