Naar inhoud springen

"Modellenfotograaf" veroordeeld tot drieënhalf jaar cel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

31 januari 2018 

"Modellenfotograaf" veroordeeld tot drieënhalf jaar cel

De 45-jarige Francesco G. uit Amersfoort is door de Rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en zeven maanden. De man gaf zich tussen 2010 en 2016 uit voor een modellenfotograaf. In die hoedanigheid lokte hij meisjes en jonge vrouwen die droomden van een carrière in de modellenwereld mee naar zijn studio, waar hij hen vervolgens verkrachtte en aanrandde. Het eerste geval was op 21 januari 2010, waar hij het meisje dat hij had meegenomen onzedelijk begon te betasten. Ook probeerde hij haar broek uit te trekken. In de jaren erna gebeurde met tussenpozen iets soortgelijks met in ieder geval zes andere aspirant-fotomodellen, die bijvoorbeeld werden gedwongen lingerie aan te trekken of massages te verrichten. Hij maakte ook foto's van hun geslachtsdelen en chanteerde hen daar achteraf mee, zodat ze geen aangifte zouden doen. In 2015 deed een van de slachtoffers desondanks als eerste aangifte.

De slachtoffers varieerden in leeftijd van 16 tot 28 jaar. Van misbruik van nog eens vier andere vrouwen is hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

G. komt oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek. In 2013 was hij daar op vakantie, waarbij hij zich zou hebben vergrepen aan een slapende vrouw.

Volgens de advocaat van de man zou er geen bewijs zijn, onder meer omdat vijf van de zes vrouwen pas jaren later met hun verhaal zijn gekomen.

Bronnen[bewerken]