"Meat the Victims" bezet varkensboerderij in Boxtel

Uit Wikinieuws

14 mei 2019 

In Boxtel is gisteren een varkensboerderij aan de Brede Heide het grootste deel van de dag bezet gehouden door meer dan honderd actievoerders die hiermee de aandacht op het dierenleed in de bio-industrie wilden vestigen. De actievoerders zijn lid van Meat the Victims, een internationale groepering die opkomt voor dierenrechten. De beweging heeft eerder in andere landen vergelijkbare acties gevoerd, en doet dit nu voor het eerst ook in Nederland.

De protesten verliepen aanvankelijk nog vrij vreedzaam, maar de sfeer werd gaandeweg grimmiger. Boze boeren gooiden als tegenreactie enkele auto's van de actievoerders in het water. De actie werd gisteravond laat beëindigd door de politie.

De ME werd ingezet om de orde te herstellen. Er werden 76 dierenactivisten gearresteerd, het merendeel van hen vanwege de bezetting, een klein deel omdat ze zich niet konden identificeren. Ook is er een tegendemonstrant gearresteerd die een politievoertuig vernielde. Alle gearresteerden zijn vandaag weer vrijgelaten en krijgen binnenkort een dagvaarding.

In de Tweede Kamer is vandaag vrijwel unaniem afkeurend gereageerd op de actie van de dierenactivisten. Het CDA eiste een verklaring van minister Grapperhaus.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de boer een vervoersverbod opgelegd van drie weken. In verschillende Europese landen, waaronder in België, is de Europese varkenspest vastgesteld. De NVWA wil met het vervoersverbod voorkomen dat eventueel door de voor een deel buitenlandse activisten meegenomen dierenziektes tot een uitbraak in Nederland gaan komen. Mocht het op de boerderij tot een uitbraak van de varkenspest komen, dan zullen ook de omliggende varkensboerderijen moeten worden ontruimd.

De actie leverde de dieren veel stress op. Niet alleen in de stallen, ook het paard van de buurman raakte door de calamiteiten bezweet van stress en ging uit paniek door het draad, zo bericht het Brabants Dagblad dat met de man sprak. Doordat varkens stress slecht kunnen verdragen, zal een aantal mogelijk geslacht moeten worden. De oorzaak van te vroeg gestorven varkens aan hartfalen of stress bedroeg vorig jaar 18 procent. De stress werd in Boxtel veroorzaakt door de aanwezigheid van de grote groep actievoerders in de stallen, politievoertuigen en een helikopter erbuiten, en protesterende omstanders aan de zijlijn.

Bronnen[bewerken]