Naar inhoud springen

"Malaria doodsoorzaak Toetanchamon"

Uit Wikinieuws

17 februari 2010 

Dodenmasker Toetanchamon

CAÏRO – Wetenschappers hebben bekendgemaakt dat de legendarische Egyptische farao Toetanchamon is overleden aan de complicaties van een beenbreuk gecombineerd met malaria. Het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association publiceert vandaag een artikel hierover.

In 2009 werd de 3300 jaar oud mummie door de wetenschappers gescand en werd er DNA afgenomen. Uit het genetisch DNA-onderzoek bleek dat de jonge farao besmet was met plasmodium falciparum, de parasiet die de dodelijke ziekte malaria veroorzaakt. Ook had Toetanchamon enkele erfelijke afwijkingen, zoals een hazelip, een klompvoet en leed hij aan de ziekte van Köhler, een groeistoornis. Door de vele aandoeningen had hij nauwelijks weerstand, waarbij hij waarschijnlijk ook nog bij een val zijn been brak. Een malaria-aanval werd hem uiteindelijk fataal.

De op negentien jarige leeftijd gestorven farao werd wereldberoemd toen Howard Carter in 1922 zijn ongeschonden grafkelder vond. Het graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen.

Bronnen[bewerken]