"Geen 4 mei voor mij" ziet af van lawaaiprotest tijdens Dodenherdenking

Uit Wikinieuws

4 mei 2018 

Actiegroep "Geen 4 mei voor mij" ziet af van de "lawaaidemonstratie" die ze van plan waren te houden tijdens de Nationale Dodenherdenking van vanavond op De Dam in Amsterdam. "Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen", aldus de actiegroep in een persbericht.

Initiatiefnemer Rogier Meijerink was van plan om speciaal tijdens de twee minuten stilte om 20:00 herrie te gaan maken, omdat hij zich niet kan vinden in de Dodenherdenking in haar huidige vorm: hij vindt dat de Nederlanders die tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog oorlogsmisdaden begingen nu ten onrechte ook worden herdacht op 4 mei. In een verklaring zei Meijerink met zijn geplande actie op te treden namens de Indische gemeenschap.

De Amsterdamse bestuursrechter oordeelde gisteren dat burgemeester Van Aartsen de geplande demonstratie terecht heeft verboden. Tevens kreeg Meijerink een verbod om zich vanavond tussen 18:00 en 22:00 in de buurt van De Dam op te houden. Meijerink zei gisteren nog dat hij ondanks het verbod toch zijn actie wilde doorzetten, maar vanmorgen liet hij weten dat hij hiervan afzag. "Ons doel is bereikt", zei hij.

Bronnen[bewerken]