"Dikke" en "oude" stewardessen bij Aeroflot krijgen minder loon

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 april 2017 

"Oude" en "dikke" stewardessen mogen niet meer mee op internationale vluchten

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft een merkwaardige maatregel ingevoerd. 600 stewardessen krijgen minder loon omdat ze ouder en/of dikker worden.

Een steward die te dik of te oud wordt bevonden krijgt minder loon dan jongere en slankere collega's. De "minder aantrekkelijke" stewardessen worden bovendien verbannen naar korteafstandsvluchten, internationale vluchten mogen zij niet meer begeleiden.

Rechtszaak verloren

Vrouwelijke stewardessen worden systematisch door Aeroflot gecontroleerd op gewicht. Stewardess Evgenia Magoerina klaagde de situatie aan voor de rechtbank. De uitspraak van de rechter ging als volgt: "de kans op gevaarlijke situaties op vliegtuigen neemt toe naarmate het lichaamsgewicht van de stewardessen toeneemt". Magoerina verloor de rechtszaak tegen haar werkgever.

Aeroflot gaf later nog een persconferentie. Een woordvoerder zei dat uit bevragingen bleek dat "92% van de passagiers enkel een stewardess met maat 40 of kleiner tijdens de vlucht wilden zien." Een andere hooggeplaatste van de luchtvaartmaatschappij: "Hiermee motiveren wij hen om af te slanken, het is tenslotte 'poepsimpel' ". Er volgde ook nog een vernietigende uithaal naar het personeel: "Het gaat om verzuurde vrouwen die de naam van de maatschappij willen beschadigen". "Ze (verwijzend naar Magoerina) voldoet niet aan de vereisten, en dat komt ook een beetje door haar borsten".

Hoger gerechtshof geeft stewardessen gelijk – 7 september 2017 

Stewardessen Evgenija Magurina en Irina Jerusalimskaja hebben na twee rechtszaken verloren te hebben, nu uiteindelijk toch gelijk gekregen op een hoger gerechtshof in Moskou. Beide vrouwen hebben recht op een nog niet betaalde verloning van respectievelijk 17 000 roebel (248 euro) en 11 000 roebel (161 euro). Ze krijgen een extra compensatie van 5000 roebel (73 euro). De advocaat van de twee vrouwen zegt dat het niet om het geld te doen is: "We wilden dat de rechter zou erkennen dat je op deze manier niet met mensen kunt omgaan."

Bronnen[bewerken]