WikiUilen en edelmetaal tijdens Nieuwjaarsbijeenkomst Wikimedia in Tilburg

Uit Wikinieuws
TextielMuseum, interieur

15 januari 2020 
Tientallen vrijwilligers van Wikipedia en andere Wiki's hebben afgelopen zaterdag de nieuwjaarsbijeenkomst (wmnl) van de vereniging Wikimedia Nederland bezocht. De bijeenkomst werd gehouden in het TextielMuseum in Tilburg. De vereniging opende de bijeenkomst met een terugblik en een vooruitblik. De volgende onderdelen bestonden uit de bekendmaking van de winnaars van de WikiUilen en van de Schrijfwedstrijd. Tot slot werd een rondleiding gegeven door het museum en werd er afgesloten met een borrel.

Wikiuilen[bewerken]

WikiUilen

De WikiUilen werden in 2015 voor het eerst uitgereikt in individuele en project-categorieën. De prijs bestaat telkens uit een beeldje dat een uil uitbeeldt, de vogel die ook wel geassocieerd wordt met wijsheid. De winnaars van de WikiUilen werden in de afgelopen maand bepaald door Gebruikers op Wikipedia die daarvoor stemmen hadden opgestuurd naar de wedstrijdorganisatie.

De NieuwkomerUil is naar twee gebruikers gegaan die in het afgelopen jaar voortvarend aan Wikipedia zijn begonnen: Caribiana en DutchTina. De winnaars van de SchrijversUil, IllustratieUil, RedactieUil en SamenwerkingsUil zijn dit jaar toegekend aan achtereenvolgens Hannolans, 1Veertje, Romaine en D'Arch. Verder is de ProjectUil dit jaar toegekend aan twee projecten: GLAM ("Galleries, Libraries, Archives and Museums") in Nederland en Wiki goes Caribbean. De WikiprojectUil was al drie jaar niet uitgereikt en gaat dit jaar eveneens naar twee projecten: Wikidata op Wikipedia en Het hele werk.

Schrijfwedstrijd[bewerken]

Vlnr. Paco Gento, Leo Horn, Alfredo Di Stéfano en Faas Wilkes
De rolspin 'Galeodes arabs'
Petrus Regout en zijn echtgenote Aldegonda Hoeberechts

De winnaars van de schrijfwedstrijd werden bepaald door een jury die daarvoor 24 artikelen had beoordeeld aan de hand van vooropgestelde criteria. De artikelen werden in de maanden september en oktober sterk uitgebreid of geheel nieuw geschreven. De winnende artikelen gaan over de voetballer Alfredo Di Stéfano, het natuurartikel over Rolspinnen en historische artikel over het Limburgse geslacht Regout.

Eerste prijs[bewerken]

De gouden pen werd gewonnen door het artikel ‘Alfredo Di Stéfano’, waarin TheTank het leven beschrijft van een van de beste voetballers aller tijden. Hij volgt Di Stéfano gedurende zijn loopbaan: zijn deelname als klein jongetje aan straatvoetbaltoernooien, de aanmelding op 7-jarige leeftijd bij zijn eerste vereniging, de tocht langs Argentijnse clubs, de overstap naar een internationale carrière, de topjaren bij Real Madrid en het gedwongen afscheid van die club toen zijn prestaties daalden. Daarna zijn aanstelling als trainer bij clubs in Spanje, Portugal en Argentinië, waar hij zijn successen als speler niet wist te evenaren. TheTank heeft meer dan honderd artikelen over voetballers op zijn naam staan; in die zin kan deze gouden pen ook gezien worden als een oeuvreprijs.

Tweede prijs[bewerken]

De zilveren pen ging naar het lemma ‘Rolspinnen’, geschreven door B kimmel. Het artikel leert ons dat een rolspin geen echte spin is, maar een spinachtige, en beschrijft de naamgeving, het' verspreidingsgebied, het lichaam, de levenswijze, de voortplanting, het voedsel en de taxonomie van het dier. De auteur behandelt voorts de vijanden van de rolspin en de manier waarop het dier zich tegen hen verdedigt. Ook de interactie met de mens komt aan de orde, waarbij een paar mythes over de rolspin doorgeprikt worden, bijvoorbeeld dat het diertje giftig zou zijn.

Derde prijs[bewerken]

De koperen pen werd toegekend aan het artikel ‘Regout’ van de hand van Kleon3. De auteur brengt een belangrijk stukje Zuid-Limburgse historie op een complete en overzichtelijke wijze voor het voetlicht en beschrijft hoe telgen van de invloedrijke familie Regout de oprichters waren van de grote Mosa- en Sphinxfabrieken en hoe de familie tientallen bestuurders voortbracht uit de landelijke, provinciale (Limburgse) en Maastrichtse politiek. Anders dan in veel geschiedschrijvingen het geval is, zijn de vrouwelijke leden van de familie in dit artikel niet vergeten.

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.