Naar inhoud springen

Vijf doden bij botsing tussen twee vrachtschepen

Uit Wikinieuws

25 oktober 2023 

In het Duitse deel van de Noordzee zijn in de vroege ochtend van dinsdag 24 oktober bij een aanvaring tussen twee vrachtschepen naar alle waarschijnlijkheid vijf doden gevallen. Eén van de schepen (met daarop de overleden slachtoffers) is gezonken. De botsing gebeurde omstreeks 5:00, op ongeveer 22 kilometer ten zuidwesten van Helgoland en ca. 31 kilometer ten noordoosten van Langeroog.

Het gezonken schip, de Verity, had zeven personen aan boord en voer onder Britse vlag. Het vervoerde een lading staalplaten. Het schip was vertrokken uit Immingham en had de Duitse stad Bremen als bestemming. Het andere schip, de Polisei, voer onder Duitse vlag en was vanuit Hamburg en was onderweg naar La Coruña (Spanje). Dit schip had 22 opvarenden aan boord, die zijn gered.

Korte tijd later werd de eerste overledene die aan boord van de Verity gevonden, twee anderen opvarenden van de Verity werden wel gered. Inmiddels is de zoektocht naar de vier vermisten van dit schip gestaakt, de Duitse autoriteiten hebben geen hoop meer dat zij nog levend worden gevonden. de reddingsacties werden zwaar bemoeilijkt door het stormachtige weer

De precieze oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht, met name waardoor de Verity na de botsing zo snel kon zinken zodat de opvarenden vrijwel geen tijd hadden om zichzelf in veiligheid te brengen. Mogelijk stond er aan boord onbedoeld een luik open, waardoor het schip heel snel volliep. Verder heeft de mist mogelijk een rol gespeeld.

Bronnen[bewerken]