Naar inhoud springen

Tweede ambstermijn voor Hugo Chavez als president in Venezuela

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 december 2006 

Tweede ambstermijn voor Hugo Chavez als president in Venezuela

De linkse president Hugo Chavez is voor de tweede maal op rij verkozen als president van in Venezuela. Bijna 16 miljoen mensen konen een stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. De recentste opiniepeilingen lieten de winstkans van Chavez op voorhand ook duidelijk zien; 60 procent. Hij nam het op tegen Manuel Rosales, een plaatselijke staatsbestuurder.

Een onbekend aantal stembureaus gingen vanochtend te laat open. Rond 15.00 uur Nederlandse tijd probeerde Rosala zijn stem uit te brengen in Marcaibo, het ging gepaard met een enorme chaos. Het stembureau was gevuld met verslaggevers en kiezers die teksten riepen. Rosales zei na afloop van het stemmen dat hij geen berichten heeft over problemen of mogelijke fraude. Eerder vandaag maakte Venezuela bekend meer dan 125.000 soldaten te hebben ingezet om problemen tijdens de verkiezingen te voorkomen.

In totaal had Chavez 18 "tegenstanders", maar de strijd ging vooral tussen Chavez en Rosales. Chavez' tegenstanders beschuldigden hem van populisme. Rosales zei "dat het land steeds verder afglijdt tot een linkse dictatuur".

Waarnemers van de EU en de Organisatie van Amerikaanse Staten hielden toezicht op de verkiezingen.

Bronnen[bewerken]