VN-resolutie Gaza gevetood door China en Rusland

Uit Wikinieuws

22 maart 2024 

Een door de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad ingediende resolutie die opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft het niet gehaald. De twee permanente leden China en Rusland hebben tegengestemd. Ook Algerije (geen permanent VN-Veiligheidsraadslid) stemde tegen, terwijl Guyana zich onthield van stemming.

In de voorgestelde resolutie werd opgeroepen tot een gevechtspauze van zes weken, zodat er humanitaire hulp had kunnen worden geboden aan de ca. twee miljoen bewoners in de zwaar belegerde Gazastrook. Volgens de Russische ambassadeur in de VN was de tekst in de resolutie echter niet duidelijk genoeg en zou het in feite voor Israël juist alle lichten op groen hebben gezet om met de strijd door te gaan, inclusief de nog altijd door premier Netanyahu geplande aanval op Rafah. China wilde daarnaast alleen instemmen met een staakt-het-vuren als daar geen verdere voorwaarden aan waren verbonden.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield noemt de Chinese en Russische veto's "cynisch" en stelt dat de echte reden voor de Russische tegenstem is dat de resolutie van Amerikaanse zijde komt. Rusland van zijn kant verwijt de VS hypocrisie, omdat afgelopen maand een eerdere resolutie over de huidige strijd in Gaza juist van Amerikaanse zijde werd geblokkeerd.

De Franse president Emmanuel Macron wil snel een nieuwe resolutie over de oorlog in Gaza gaan opstellen, als alternatief voor de nu weggestemde resolutie. Naar eigen zeggen rekent Macron daarbij op de hulp van de VS, Arabië en Europa.

Bronnen[bewerken]