Vale gieren blijven in Lage Landen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
talk>overleg
(recat)
k (talk>overleg)
Vanmorgen nog had Vogelbescherming Vlaanderen slachtafval van varkensvlees verspreid in een weide in de omgeving van Ninove, waar de groep van zo'n 30 dieren overnachtte. "We hebben 200 kilo vlees gelegd, niet om de gieren te voederen of te lokken, maar om hen weer de energie te geven om de tocht van 2.000 kilometer naar Spanje te kunnen ondernemen.", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Maar de dieren lieten het vlees dus links liggen. Volgens experts echter zijn de vogels fit genoeg om de reis naar Spanje zo weer aan te vatten.
 
Maar het rauwe vlees in de weide was niet echt naar de tand van het [[w:Algemeen Boerensyndicaat|Algemeen Boerensyndicaat]] (ABS). "De gieren nemen een stuk vlees in de klauwen en vliegen dan weg, maar laten het stuk vlees misschien ergens anders vallen", zegt Guy De Praetere van het ABS. "Dat kan je niet controleren en er bestaat dan een risico voor botulisme." Botulisme is een vergiftiging van het water met botuline, die vooral vissen en watervogels treft. Het komt via grondwater in waterlopen terecht. De wetgeving hierover is zeer streng en ABS heeft er moeilijk mee dat voor deze gevallen een uitzondering wordt gemaakt, met het oog op eventueel gevaar voor de volksgezondheid. Vlaams minister van Milieu [[w:Kris Peeters|Kris Peeters]] (CD&V) bevestigde na talkoverleg met enkele experts het verbod en zegt dat verschillende administraties in het oog zullen houden dat het strict wordt nageleefd.
 
De vale gieren zijn inmiddels vertrokken en het vlees is opgeruimd. Voorlopig maken de dieren echter nog geen aanstalten om naar Spanje terug te keren. Volgens Natuurpunt, de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen, zullen de gieren de hongerdood sterven als ze in België blijven. "Een dood konijn of een kip kunnen ze wel vinden, maar dat is niet genoeg voor honderd gieren", zegt Dominique Verbelen. Ook Vogelbescherming Nederland denkt niet dat de vale gieren zich in de lage landen zullen vestigen. "Deze vogels zijn klifbroeders. Ze zullen op termijn wel weer terugvliegen naar hun oorspronkelijke leefgebied in Spanje", aldus een woordvoerder.
3.691

bewerkingen

Navigatiemenu