Q-koorts vastgesteld op schapenbedrijf in Brakel

Uit Wikinieuws

25 april 2024 

Op een schapenbedrijf in het Gelderse Brakel is bij een reguliere controle een besmetting met Q-koorts vastgesteld. Demissionair minister van Landbouw Piet Adema heeft dit gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. De Q-koortsbacterie is hier aangetroffen een melktank, en is vermoedelijk afkomstig van een of enkele jonge dieren die niet gevaccineerd waren. Jaarlijkse vaccinatie voor dieren van drie maanden en ouder is verplicht voor elk geiten- of schapenbedrijf dat meer dan 50 dieren houdt. Het bedrijf in Brakel had 83 volwassen dieren, naast 45 lammeren.

Het is voor het eerst sinds 2016 dat de ziekte wordt vastgesteld op een melkgeiten- of melkschapenbedrijf. Hoewel de kans op verdere verspreiding in de omgeving en gevaar voor de volksgezondheid klein lijkt, is hoogleraar in de virologie Thijs Kuiken bezorgd over het feit dat er blijkbaar niet volgens de regels is gevaccineerd. LTO Nederland spreekt van een "kwalijke zaak".

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt nog of er ook ongevaccineerde dieren naar andere boerderijen zijn gebracht.

Bronnen[bewerken]