Naar inhoud springen

Plotseling extreem veel neerslag in Buitenpost

Uit Wikinieuws

22 mei 2024 

De Friese plaats Buitenpost is afgelopen maandagmiddag plotseling getroffen door een extreme hoeveelheid neerslag, waardoor het water binnen enkele momenten tientallen centimeters hoog kwam. Het dorp kwam in korte tijd vrijwel volledig blank te staan. Hoewel er zich volgens een woordvoerder van de brandweer geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan, heeft het extreme weer voor de veel overlast veroorzaakt.

Het regenwater drong veel woningen binnen, verwacht wordt dat er veel schadeclaims bij de verzekeraars zullen komen. De begane grond van het woon-zorgcentrum Haersmahiem moest geheel worden ontruimd en hier kwam zelfs hagel uit toiletpotten. Zowel burgemeester Oebele Brouwer als diens collega Fred Veenstra hielpen bij het schoonmaken van het woon-zorgcentrum (waar ook Veenstra's ouders verblijven). De hulpdiensten schaalden op naar GRIP1. Ook enkele vluchtelingen uit Oekraïne die in de Fonteinkerk verbleven, moesten elders worden ondergebracht.

Toen de brandweer tegen 21:00 uur een laatste ronde door Buitenpost maakte, leek het water inmiddels overal weer snel te zakken. Dinsdag leek de situatie in het dorp weer geheel normaal.

Burgemeester Brouwer noemt de weersgebeurtenis van maandag "echt heel bizar". Meteoroloog Gerrit Hiemstra waarschuwt dat dit soort weersextremen in de toekomst alleen maar vaker zullen voorkomen, als gevolg van de klimaatverandering.

Bronnen[bewerken]