Naar inhoud springen

Oekraïne: 100.000 inwoners van stroom afgesneden na nieuwe Russische raketaanvallen

Uit Wikinieuws

7 juli 2024 

In de oblast Soemy in het noordoosten van Oekraïne zijn zeker 100.000 mensen afgesneden van de stroomvoorziening na nieuwe grootschalige Russische raketaanvallen. Ook de energiecentrale die zowel de hoofdstad als delen van de aangrenzende Oblast Charkiv van stroom voorziet, is getroffen. Als gevolg van de aanvallen is in de stad Soemy ook de watertoevoer afgesneden.

Volgens en is er als gevolg van de aanhoudende Russische aanvallen de laatste drie maanden 9 gigawatt aan stroomcapaciteit verloren gegaan. Dit is meer dan een derde van de totale capaciteit die het land had voor het begin van de grootschalige Russische invasie in februari 2022, en komt overeen met het stroomverbruik in heel Nederland tijdens piekuren.

In de huidige zomermaanden zorgen de doorgaande Russische aanvallen op Oekraïense energievoorzieningen vooral dat de Oekraïense bevolking verstoken blijft van water en airconditioning. Inmiddels is in Oekraïne de stroom al enige tijd "op rantsoen", wat wil zeggen dat deze gedurende een aantal uur per dag wordt afgesloten. Ook importeert het land inmiddels recordhoge hoeveelheden energie.

Bronnen[bewerken]