Naar inhoud springen

Ook Wisconsin en Hawaï naar Obama, McCain pakt Wisconsin en Washington

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 februari 2008 

Wisconsin
Wisconsin en Hawaï naar Obama, McCain pakt Wisconsin en Washington

Barack Obama heeft zijn voorsprong op zijn rivale Hillary Clinton vergroot door eveneens de voorverkiezing in Wisconsin en de caucus in Hawaï te winnen.

Obama wist in Wisconsin ook die Democratische kiezers over te halen op hem te stemmen die gewoonlijk tot de aanhang van Clinton worden gerekend, zoals ouderen, vrouwen, blanke mannen, laagbetaalden en vakbondsleden. Obama kreeg in het dunbevolkte Wisconsin 58 procent van de stemmen achter zich, tegen 41 procent voor Clinton, die alhoewel ze had doen voorkomen alsof deze aan Canada grenzende staat niet zo belangrijk zou zijn, er actief campagne had gevoerd, onder meer door hard naar Obama uit te halen.

In zijn geboortestaat Hawaï was Obama's overwinning overweldigend, maar liefst driekwart van de stemmen ging naar hem toe.

Voor Clinton is het stilaan alles of niets. Ze mikt in haar campagne op de voorverkiezingen in Texas en Ohio op vier maart, beide staten met een groot inwonertal en dus veel afgevaardigden. In de peilingen voor Texas gaat ze ongeveer gelijk op met Obama. Om Obama voorbij te streven, dient ze zo'n tweederde van het aantal Democratische kiezers in Ohio en Texas binnen te halen.

Maar Obama slorpt alle aandacht naar zich toe, getuige daarvan de houding van de Republikeinse kandidaat John McCain (die zo goed als zeker is van de nominatie van zijn partij), die Obama reeds als zijn aanstaande tegenstander lijkt te beschouwen. Als Clinton op vier maart geen klinkende overwinning kan boeken, betekent dat waarschijnlijk het einde voor haar nu reeds mank lopende campagne.

Bij de Republikeinen won McCain in Wisconsin en Washington. Hem kan normaal beschouwd niets meer gebeuren, zeker nu hij zich ook verzekerd ziet van de steun van Mitt Romney, zijn voormalige grootste concurrent.

Tussenstand

[bewerken]

Bij elke primary of caucus krijgen de kandidaten naargelang hun resultaat een aantal afgevaardigden toegewezen (tussen haakjes vermeld). Verscheidene kandidaten hebben reeds afgehaakt; deze staan alleen vermeld als ze nog afgevaardigden achter zich hebben. De totalen bevatten zowel pledged (gewone) delegates als de zogenoemde superdelegates (Dem.) of unpledged delegates (Rep.) die niet aan voorverkiezingen gebonden zijn.

Mike Gravel, een kansloze Democratische mededinger naar het presidentschap

De race voor het Amerikaanse presidentschap ziet er nu als volgt uit:

Democraten (totaal 4049 afgevaardigden, waarvan 796 superdelegates)

Uit de race: John Edwards (26)

Republikeinen (totaal 2380 afgevaardigden, waarvan 463 unpledged)

Uit de race: Mitt Romney (286)

Bronnen

[bewerken]