Nieuw Holocaust-museum in Jeruzalem ingewijd

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 maart 2005 

Nieuw Holocaust-museum in Jeruzalem ingewijd

Op 15 maart 2005 is het nieuwe uitgebreide Holocaust museum Yad Vashem ingewijd in aanwezigheid van buitenlands gasten uit meer dan 40 landen. De Israëlische president Moshe Katsav deed dit door een blauw-wit lint door te knippen.

Als gasten waren onder andere aanwezig: Premier Balkenende, VN-secretaris Kofi Annan, de Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer en de Zwitserse bondspresident Samuel Schmid.

De inwijding ging gepaard met oproepen van o.a. Kofi Annan, Mosche Katsav en de Israëlische minister-president Ariel Sharon om tegen het anti-semitisme te blijven vechten.

Beeld in het museum Yad Vashem

Israël herrinnert met Yad Vashem aan de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Nazi-dictatuur. Met foto's, namen en persoonlijke eigendommen moet het 56 miljoen dollar dure project de slachtoffers en de daders van de genocide een gezicht geven.

Yad Vashem is na een tien-jarige plan- en uitvoertijd, 60 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog gereed gekomen. Het is nu 4 keer groter als het originele museum en het is gebouwd door de architect Mosche Safdie.

De opening vond plaats onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Er waren scherpschutters op de daken aanwezig en vele straten in het stadscentrum van Jeruzalem waren geblokkeerd.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?