Naar inhoud springen

Mugabe door zijn eigen partij ontslagen als leider

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 november 2017 

Mugabe door zijn eigen partij ontslagen als leider

Roert Mugabe, die sinds 1980 president is van Zimbabwe, is als leider afgezet door zijn eigen partij, de ZANU-PF. Dat heeft het centrale bestuur van deze partij na een stemming besloten. Het besluit is volmondig toegejuicht door de bestuursleden. Officieel is Mugabe nog wel steeds de president, maar de druk op hem om af te treden na de coup van vier dagen geleden neemt almaar toe. Als Mugabe niet voor morgenmiddag uit zichzelf aftreedt, zal het Zimbabwaanse parlement een motie indienen om hem af te zetten. Vanavond heeft Mugabe op tv een toespraak gehouden, waarin hij het niet echter had over aftreden. Daarmee lijkt de motie nu onvermijdelijk.

De partij heeft tevens Grace Mugabe, de 52-jarige vrouw van de president en diens beoogde opvolger, geschrapt als partijlid zodat zij haar man niet kan opvolgen. Ook wil de partij eerherstel voor Emmerson Mnangagwa, die vorige week werd ontslagen als vicepresident. Inmiddels zou Mnangagwa al tot de nieuwe leider zijn benoemd.

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is het vandaag rustig, nadat gisteren nog tienduizenden demonstranten de straat op gingen om het definitieve aftreden van Mugabe te eisen.

Bronnen[bewerken]