Naar inhoud springen

Mogelijk 100 miljoen euro schade door Poly

Uit Wikinieuws
Schade in Haarlem na de storm

6 juli 2023 

De storm Poly die woensdag over Nederland en andere delen van West-Europa trok, heeft volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars in Nederland voor 50 tot 100 miljoen euro schade aangericht aan onder meer woningen, auto's en bedrijfspanden.

Als gevolg van Poly zijn op veel plekken bomen omgewaaid. In Haarlem overleed een 51-jarige vrouw doordat een boom op haar auto belandde. Ook zijn er meerdere gewonden. In het Duitse dorp Rhede (net voorbij de Nederlandse grens) kwam eveneens een vrouw om het leven door een omgewaaide boom. Dat er zoveel bomen zijn omgevallen heeft er onder meer mee te maken dat de bomen in deze tijd van het jaar in blad staan, waardoor een storm van deze omvang nog meer impact heeft dan bijvoorbeeld 's winters het geval zou zijn.

De storm trof Nederland vooral woensdagmorgen. Het KNMI gaf pas tegen 7:00 's ochtends weercode rood af voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeergebied, omdat toen pas duidelijk was hoe hevig de storm zou worden. In de rest van Nederland gold woensdagochtend code oranje en geel. In de loop van de middag nam Poly in kracht af en trok verder naar het noorden van Europa.

Er zijn windsnelheden van meer dan 140 km/u waargenomen. Poly is daarmee de zwaarste zomerstorm die ooit over Nederland is getrokken sinds het begin van de metingen. Wetenschappers denken dat als gevolg van de klimaatverandering weersextremen als deze steeds vaker zullen voorkomen.

Bronnen

[bewerken]