Naar inhoud springen

Macron laat parlement ontbinden

Uit Wikinieuws

9 juni 2024 

Macron

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondagavond bekendgemaakt dat hij de Asemblée nationale laat ontbinden. De rechtstreekse aanleiding hiervoor is de grote overwinning die de radicaal-rechtse Rassemblement national van Marine Le Pen volgens de eerste exitpolls heeft geboekt bij de deze wek gehouden verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij van Le Pen behaalt volgens de eerste exitpolls ca. 30% van de stemmen, Macrons eigen partij Renaissance ongeveer half zo veel. De Fransen zullen nu op 30 juni en 7 juli alweer moeten gaan stemmen, nu voor een nieuw parlement in hun land.

Het besluit van Macron komt onverwachts en wordt gezien als een wilde gok, met het risico dat de partij van Le Pen (en daarmee radicaal-rechts en nationalisme) op korte termijn nog veel meer macht in Frankrijk zal krijgen.

De huidige uitslag bij de Europese parlementsverkiezingen voor Macrons partij – die in het Europees Parlement zelf wordt vertegenwoordigd door Valérie Hayer – werd al zo'n beetje verwacht. Macron toont zich niettemin bezorgd over de uitslag, hij spreekt van "geen goed resultaat" voor degenen die Europa hoog in het vaandel hebben. Zijn eigen beslissing om het parlement te ontbinden noemt hij "zwaar, maar tegelijk een vertrouwensdaad".Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: