Israël vuurt drones af op Iran

Uit Wikinieuws

20 april 2024 

Het Israëlische leger heeft volgens het Iraanse persbureau Fars News Agency vrijdag in de vroege ochtend enkele drones afgevuurd op Iran. Ook van Amerikaanse zijde wordt bevestigd dat Israël achter de nieuwe aanvallen zit. Vanuit Israël zelf is niet op de berichten gereageerd.

De steden Isfahan en Tabriz waren doelwit. Op een grote militaire luchtmachtbasis bij Isfahan zouden drie explosies geweest, waarna het Iraans luchtverdedigingssysteem in werking trad. Op satellietbeelden is de vermoedeijke schade aan de basis te zien. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

De aanvallen zijn een vergelding van Israëlische zijde voor de Iraanse luchtaanvallen op Israël van afgelopen week (die op hun beurt een Iraanse reactie waren op de luchtaanval door Israël op de Iraanse ambassade in Damascus op 1 april).

Binnen Iran zelf is er weinig aandacht voor de nieuwe Israëlische aanvallen. Wel verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian tegenover CNN dat zijn land "onmiddellijk en maximaal" zal terugslaan als Israël verder doorgaat met militaire acties gericht tegen Iran. Vooralsnog lijkt er geen onmiddellijk gevaar te zijn op verdere escalatie tussen de beide landen.

Bronnen[bewerken]