Naar inhoud springen

Groningen: laatste vijf gaswinningslocaties nu ook dicht

Uit Wikinieuws

1 oktober 2023 

Zondagochtend 6:00 uur zijn in het Groningerveld de laatste vijf aardgaswinningslocaties die nog in bedrijf waren, nu ook gesloten. Het gaat om Slochteren, Spitsbergen en drie andere locaties in de nabijheid van Scheemda. Daarmee komt een einde aan 60 jaar gaswinning door de NAM in de provincie Groningen. De voornaamste reden voor het stoppen zijn de vele aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning.

In Nederland wordt er als alternatief vanaf nu meer dan vroeger ingezet op het importeren van gas uit het buitenland (onder meer Noorwegen, daarnaast komt er lng uit het Midden-Oosten en de VS). Ook wil de NAM nu bij Norg (Drenthe) aardgas gaan winnen.

De aardgaswinningsputten in het Groningerveld worden nog niet definitief gedempt, omdat ze in uitzonderlijke situaties (bijv. als de komende winter zeer koud zou worden) toch weer open moeten kunnen. Op 1 oktober 2024 moeten de putten wel definitief worden dichtgegooid. Onder andere de Groninger Bodem Beweging is teleurgesteld en had liever gezien dat het dempen nu al was gebeurd.

Bronnen[bewerken]