Elf doden door nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne

Uit Wikinieuws

26 januari 2023 

Als gevolg van nieuwe Russische luchtaanvallen zijn donderdagochtend verspreid over heel Oekraïne zeker 11 doden en 11 gewonden gevallen, melden Oekraïense autoriteiten. Een van de dode viel in de hoofdstad Kiev. Volgens het Oekraïense leger heeft Rusland 50 raketten en meer dan 20 kamikaze-drones afgevuurd, en belandden de raketten in totaal in 11 Oekraïense regio's. Het zorgde ook voor problemen de stroomvoorziening. In Kiev, Odessa en Dnjepropetrovsk werd de stroom uit voorzorg enige tijd stilgelegd.

Het merendeel van de door Rusland afgevuurde projectielen zou door het Oekraïense leger zijn onderschept. In de buurt van Kiev zouden 15 kruisraketten zijn neergehaald, aldus commandant Serhiy Popko (en).

Er is sprake van een al maanden durend patroon waarbij het Russische leger steeds probeert zoveel mogelijk cruciale Oekraïense infrastructuur te treffen.

De nieuwe aanvallen van vandaag komen daags na de toezegging door westerse landen om Duitse Leopard 2-tanks en Amerikaanse M1 Abrams aan Oekraïne te gaan leveren.

Bronnen[bewerken]