China: longontstekingsepidemie onder kinderen, "geen nieuw soort virus"

Uit Wikinieuws

27 november 2023 

In China is de afgelopen weken sprake van een epidemie aan longontstekingen waardoor vooral veel kinderen met atypische klachten in het ziekenhuis belanden. In onder meer de hoofdstad Peking en in Liaoning zitten de kinderziekenhuizen hierdoor inmiddels tegen de grenzen van hun capaciteit aan. De zieke kinderen blijken maar weinig te hoesten, terwijl ze anderzijds wel flinke koorts hebben, naast opmerkelijke knobbels op de longen. Opvallend aan dat laatste is verder vooral dat deze knobbels niet het gevolg lijken van infecties met de veelvoorkomende bacterie Mycoplasma pneumoniae.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in een officieel verzoek de Chinese autoriteiten om meer opheldering over de situatie gevraagd, in de vorm van bijv. klinische informatie en laboratoriumuitslagen. Volgens de laatste berichten lijkt er geen sprake van een nieuw soort luchtweginfectie, maar gaat het in feite nog om een nasleep van de coronapandemie. De laatste coronamaatregelen die nog golden zijn nu ook in China opgeheven, waardoor de "klassieke" ziekteverwekkers – zoals die van de griep – weer geheel vrij spel hebben.

De WHO heeft de bij luchtwegvirussen gebruikelijke maatregelen geadviseerd, zoals afstand houden, mondkapjes dragen en vaccineren.

Bronnen[bewerken]