Naar inhoud springen

Federale verkiezingen in Vlaanderen

Uit Wikinieuws

10 juni 2007 

De kiezer heeft bij de federale verkiezingen de paarse regeringspartijen in Vlaanderen zwaar afgestraft, in Wallonië verloor alleen de PS aanmerkelijk.

Wat Vlaanderen aangaat, boekte het kartel CD&V/N-VA winst. Lijst Dedecker doet het opmerkelijk beter dan de peilingen hadden voorspeld. De verkiezingszege van CD&V/N-VA is geen echte verrassing. In alle peilingen kwam het Vlaamse kartel als grote winnaar naar voren. De eerste uitslagen lijken dat nu te bevestigen.

Volgens de eerste prognoses komt CD&V/N-VA uit op 31,5 procent. Dat is een winst van ruim 5 procent ten opzichte van de verkiezingen van 2003. Het kartel wordt daarmee veruit de grootste formatie in Vlaanderen. Het verlies van de paarse partijen was eveneens voorspeld in alle peilingen. De kiezer rekent na acht jaar paars duidelijk af met zowel Open Vld als sp.a-spirit.

De socialisten krijgen de zwaarste klappen: sp.a-spirit valt volgens de eerste prognoses terug op 16 procent, een terugval van meer dan 8 procent. Open Vld verliest 6,6 procent ten opzichte van 2003 en moet zich tevreden stellen met 18,5 procent.

Lijst Dedecker verrast. Ze is dé verrassing van deze stembusgang. De partij doet het beter dan in de peilingen en zou zo'n 7 procent halen. Daarmee wipt de partij over de kiesdrempel. Lijst Dedecker doet het opmerkelijk goed in West-Vlaanderen, de kieskring van Jean-Marie Dedecker. De partij haalt vaak meer dan 10 procent en een Kamerzetel lijkt dan ook binnen bereik.

Vlaams Belang boekt een bescheiden winst. De partij haalt volgens de prognoses 20 procent. In 2003 haalde ze 17,9 procent.

Groen! zou 6 procent binnenkrijgen en flirt in verschillende kieskringen met de kiesdrempel. De groenen werden bij de vorige verkiezingen in 2003 uit het parlement gewipt. Ze hopen nu weer enkele zetels in de wacht te slepen.

Prognose van politicoloog Kris Deschouwer:

CD&V/N-VA 31,5
Vlaams Belang 20
Open Vld 18,5
sp.a-spirit 16
Lijst Dedecker 7
Groen! 6

Bronnen[bewerken]